1.Mutluluk, kaygı, üzüntü, şaşkınlık, heyecan, korku vb. gibi duygu bildiren cümlelerin sonuna ünlem işareti konur. Korku, heyecan, sevinç, şaşkınlık gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem işareti (!) konur.
Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarelerin sonuna konur: Hava ne kadar da sıcak! Aşk olsun! Ne kadar akıllı adamlar var!
Ünlem ya da nidâ; sevinç, üzüntü, kızgınlık, korku, şaşkınlık gibi duyguları belirten; tabiat seslerini yansıtan, bir kimseye seslenmek için ve ani bir iş oluş hareketi bildiren cümlelerde kullanılan kelime... Ünlemler tek başına kullanıldıklarında genelde bir anlam ifade etmez.
Ünlem işareti; sevinme, kızma, korku, mutluluk, şaşkınlık gibi aşırı heyecan bildiren ifadelerin sonuna konur. Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Noktalama işaretleri arasında bilinmesi gereken öncelikli işaretler nokta, virgül, soru işareti, ünlem işareti, kesme işareti ve kısa çizgidir.
İlgili 26 soru bulundu
Nokta: Nokta cümlenin sonuna konur. Aynı zamanda sıra bildiren sayıları yazarken ve saatleri yazarken de kullanılan bir noktalama işaretidir.
- Üzüntü, heyecan, kıvanç, ürperti, nefret, hayret, korku, şüphe gibi duygusal durumların yazılı hallerinde kullanılır. - Seslenme, hitap, uyarı bildirimlerinde ünlem işareti kullanılmaktadır. - Hafife alma, alay etme, küçümseme ve inanmama durumlarında da ünlem kullanılır.
ÜNLEM İŞARETİ (!)
Şaşma, acıma, sevinç, heyecan ve korkma gibi duygu ve düşünceleri anlatan söz ve cümlelerin sonuna konuluyor.
büyük, çok büyük, korkunç kızgınlığı ya da şaşkınlığı veya ne diyeceğini bilememezliği ifade eden noktalama hareketi. ünlemlere ünlemler katma işareti.
Ünlem cümleleri yazılı olduğu zaman sonuna ünlem işareti konulmaktadır. Cümle eğer soru şeklinde ise cümlenin sonuna soru işareti de gelebilir. Ancak yine de cümlenin ünlem cümlesi olduğu anlaşılmaktadır. Yazılı olmayan durumlarda ise ünlem cümlesi kurulurken tonlama yapılmaktadır.
Ahmet Topaloğlu Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü'nde ünlem için genellikle tek başına anlamı olmayan, ancak seslenmeleri; korku, sevinç, şaşkınlık, acıma gibi ruh hallerini; yasaklama, tasdik, gösterme gibi hususları ifade eden kelime türü. tanımını kullanır[8].
Sevinç , korku , üzüntü ,acıma, şaşırma , kızma ,kaygı gibi duygu belirten cümlelerin sonuna ünlem işareti ( ! ) konur. Eyvah !
Ünlem işareti noktalama işaretlerinden biridir. Ünlem işareti cümleyi bitirdiği ve arkasından yeni bir cümleye başlandığı için ünlemden sonra cümleye büyük harfle başlanmalıdır. Ünlem işareti tek bir kelime kullanılsa bile arkasından gelecek yazıya büyük harfle başlanması gerekmektedir.
NOT Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra konulabileceği gibi cümlenin sonuna da konabilir.
Korku, heyecan, sevinç, şaşkınlık gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem işareti (!) konur. Örnek : Yaşasın (,) babam geldi (!) (!)
Söz arasında söylenmeyen, söylenmek istenmeyen sözcüklerin yerine konur. Birtakım örnekler verilip bunların benzerlerinin de bulunabileceğini anlatmak için kullanılır. Ünlem ve seslenmelerde anlamı pekiştirmek için kullanılır. Duraklamalı, kesik cümlelerde kesintiler arasına konur.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
a. SEVİNÇ, ACI, KORKU, ŞAŞMA GİBİ DUYGULARI ANLATAN CÜMLELERİN SONUNA ÜNLEM İŞARETİ KONUR. Ne mutlu Türküm diyene! Hava, ne kadar da soğuk!
Uyarı, seslenme ve hitap bildiren sözlerden sonra ünlem işareti kullanılmaktadır.
Klavye üzerinden ünlem işareti yapmak için sadece tek bir yöntem bulunmaktadır. Ünlem işaretinin yapılması için shift tuşu ve ünlem karakterinin yer aldığı tuşa aynı anda basılması gerekir.
Wilson İlkeleri, Wilson Prensipleri, On Dört Madde ya da On Dört Nokta olarak da bilinir (İngilizce: Fourteen Points) Amerika Birleşik Devletleri başkanı Woodrow Wilson'ın 8 Ocak 1918 günü ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada bahsettiği ilkelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri