Ünsüz ikizleşmesi belli başlı kelimelerin sonlarındaki harflerin tekrarlanmasıdır. Bu ses olayı, diğerlerinden farklı olarak sadece günlük konuşma diline uygundur. Örneğin: Günlük konuşmalarda ''Aşşağı'' şeklinde telaffuz edilen kelimenin yazı dilinde bu şekilde kullanılması yanlıştır.
Sözcük kökünde bir ses vurgu ve ünlü kısalması gibi sebeplerden ötürü iki kere yer alır. Bu olaya ikizleşme denir: ana>anne, elig>elli, yedi>yeddi (ağız), aşağı>aşşağı (ağız), eşek>eşşek (söyleyişte) vb.
ünsüz ikizleşmesi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,dil bilgisi Bazı sözlerin iç seslerinde türlü sebeplerle aynı ünsüzün iki defa söylenmesi, ikizleşme: döşek > döşşek, ışık > ışşık vb.
Ünsüz İkizleşmesi Konu Anlatımı
Günlük konuşmalarda ''Aşşağı'' şeklinde telaffuz edilen kelimenin yazı dilinde bu şekilde kullanılması yanlıştır. Kelimenin ''aşağı'' şeklinde yazılması gerekir. Not: Ünsüz türemesi ile ünsüz ikizleşmesi aynı ses olaylarıdır. Her ikisinde de sözcüğün son harfi tekrarlanarak yazılır.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
İlgili 34 soru bulundu
his+etmek = hissetmek hal+olmak = hallolmak zan+etmek = zannetmek ret+etmek = reddetmek af+olmak= affolmak zem+etmek = zemmetmek hakkı, hissi, şerri, tıbbi, zamma, ceddi, rabbimiz, sırrın, şıkkı vb. özellik, şiddet, ciddi, millet, ıssız, madde, cadde, sessiz hissiz gibi sözcüklerde ünsüz türemesi yoktur.
Sozcukte bulunan aynı ya da benzeri sozcuklerinl başka/aşması.
Ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi, Türkçedeki bir ses olayıdır. Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak - sırasıyla- c, g/ğ, b ve d'ye dönüşmesidir.
Fıstıkçı şahap, Türkçedeki sert sessizleri hatırlamak için kullanılan bir söz öbeğidir. Türkçe'de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t'ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür.
Çok heceli kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında sonlarında bulunan p, ç, t, k ünsüzleri yumuşayarak b, c, d, ğ'ye dönüşür: kelep / kelebi; ağaç / ağacı, kazanç / kazancı; geçit / geçidi, kanat / kanadı; başak / başağı, bıçak / bıçağı vb.
Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a'ya dönüşür ve bu ses olayına "ünlü değişmesi" denir. "ben + e - bana" sözcüğü ünlü değişmesine örnektir.
Ötümlüleşme bir diğer anlamı ile sedalılaşma kelimelerin son sesinde bulunan ötümsüz ünsüzlerin ünlü ile başlayan bir ek alması durumunda ötümlü duruma gelmesi olarak ifade edilebilir. Ciğerden gelen havanın ses tellerini titreştirmesi durumunda ortaya çıkan ünlülerdir.
Tonsuzlaşma/Ötümsüzleşme
Tonlu-ötümlü (b, c, d, g, j, v, z) ünsüzlerinin komşu seslerin etkisinde kalarak tonsuz- ötümsüz (p, ç, f, k, s, ş, t) ünsüzlerine değişimi olayıdır. Bu anlamda sesler tonlulaşmanın tersine bir denklik sağlamaktadır.
Düzleşme yoluyla benzeşme: Dudak durumuna göre yuvarlak olma özelliği gösteren seslerin düz ünlüye benzeme olayıdır.
Gülücük ve öpücük sözcüklerinde ilk bakışta ünlü türemesi var gibi görünse de aslında burada olan ses olayı ünsüz düşmesidir.
Arada türeyen bu ikinci ünsüz dilimizde eş zamanlı ünsüz türemesini meydana getirir. Ör. zan etmek>zannetmek, his etmek>hissetmek, sır>sırrını, af etmek>affedilmiş, hat>hattı, tıp>tıbbın vs.
Bu kelimeler ünlüyle başlayan ek veya yardımcı fiille kullanıldıklarında sondaki ünsüz ikizleşir: hak (hakkı), his (hissi), ret (reddi), şer (şerri), tıp (tıbbı), zam (zammı), zan (zannı); af (affetmek), his (hissetmek) vb. Bu yazı 15 Ocak 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Göçüşme ya da metatez, sözcük içerisindeki iki sesin sıralanışının değişmesi, diğer bir deyişle yer değiştirmesi olayıdır. Bu durum günümüz Türkçesinde yazım yanlışına neden olur.
Bir kelimedeki bir ünsüzün, kendinden sonra gelen ünlünün açıklığında erimeye fırsat bulamadan kaybolmasıdır. Kelime ortasındaki bir veya daha fazla seste gerçekleşen erime veya yutulmalarla meydana gelen ses kayıplarıdır.
Göçüşme, bir ses olayı olmasına rağmen dil bilgisi kurallarına aykırıdır. Harflerin yer değiştirmesiyle oluşan göçüşme daha çok günlük konuşmalarda yaygındır. Örneğin ''Kibrit'' kelimesinin ''kirbit'' şeklinde telaffuz edilmesi en sık rastlanan göçüşme türlerinden biridir.
Nöbetleşe kullanım: İki sesin bir dilin aynı lehçesinde aynı dönemde yan yana bulunması, dönüşümlü kullanılması: meyve, meyva, makine, makina gibi.
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
Hem Türkçe hem de alıntı sözcüklerde görülebilen göçüşme kaynaklarda metatez veya yer değiştirme olarak da geçer. Göçüşme en çok /r/ ve /l/ sesleri yanında /y/, /p/, /b/, /v/, /m/, /n/ seslerinin bulunması durumunda görülür. Ötümlüleşme: Ötümlüleşme, ötümsüz bir ünsüzün ötümlü hâle gelmesi olayıdır.
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.
Türkçe sözcüklerde yapım eki geldiğinde orta hecede kalıcı düşme gerçekleşir. kavuşak>kavşak, öğrenici>öğrenci, aşıla-> aşla-, sarıar->sarar-, dirilik>dirlik, devirilme>devrilme, yalınız>yalnız, yanılış>yanlış, süpürüntü>süprüntü, kokulamak>koklamak, çevire>çevre, derinek>dernek, uyuku>uyku vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri