Unutkanlık Neyin Belirtisi Olabilir? Unutkanlık, Alzheimer'ın dışında; damar tıkanıklıkları nedeniyle, tiroit hastalığı problemlerinde, B12 vitamini gibi bazı vitaminlerin eksik olmasında, kalp rahatsızlığı gibi hastalıklarının beyni etkilemesi sonucu unutkanlık oluşabilir.
Bazı durumlarda unutkanlık olağan görülebilir ve günlük nedenlere bağlanabilir ancak vitamin eksiklikleri veya hormon yetersizliklerinin sonucu olarak unutkanlık hastalığı ortaya çıkar. Bunun yanında ilerleyen yaşlarda nöropsikiyatrik hastalıklardan olan alzheimer ve demans da ortaya çıkabilir.
Aşırı unutkanlık neyin belirtisi? Unutkanlık bazı sebeplerden dolayı geçici olarak görülebilir. Bunların yanında aşırı unutkanlığın temelinde vitamin eksiklikleri, hormon dengesizlikleri yatabilir. Yaşın ilerlediği durumlarda ise Alzheimer ya da demans olarak ortaya çıkar ve aşırı unutkanlığa sebep olur.
Tiroid (guatr), hipoglisemi, şeker hastalığı(DM) gibi sistemik hastalıklar şayet iyi tedavi edilmezse unutkanlığa sebep olur. Genç yaşta beyin hasarına sebep olan bazı hastalıklar ve kazalar ve bazen de beyin operasyonları unutkanlık sebebi olabilir.
Unutkanlığı giderek artan, unutkanlık dışında yol bulamama, aritmetik yapamama, içe kapanma, canlı hayaller görme gibi ilave bulguları olan, ailesinde Alzheimer hastası olan, felç geçiren, ciddi kaza geçiren kişilerde unutkanlık daha ciddiye alınmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Sonuç olarak, unutkanlık Alzheimer hastalığının potansiyel bir belirtisidir ancak her zaman mevcut değildir. Hafıza kaybı ayrıca stres, depresyon ve diğer tıbbi durumlar gibi diğer unsurlardan da kaynaklanabilir. Doğru bir teşhis ve hafıza kaybının kaynağını belirlemek için bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
Unutkanlığın ana nedenlerinden bir tanesi B12 vitamini eksikliğidir. B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir dokusu sağlığı için de büyük öneme sahiptir. Araştırmalar D vitamini eksikliği doğrultusunda unutkanlığın ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
Unutkanlığın derecesini ve oluşma nedenini saptamak için unutkanlık şikayetiyle başvuran hastalara çeşitli tetkikler yapılır. Bu yapılan incelemelerin biri NPT (nöropsikolojik test) unutkanlık testi olarak adlandırılır.
Belirtileri heyecan, takıntı, uykusuzluk veya aşırı uyku durumu, odaklanma problemleri olarak sayılıyor. Kişide odaklanma problemi olması nedeniyle de unutkanlık görülebiliyor.
Balık, hafıza problemlerini önlemek ve unutkanlığı gidermek için en faydalı besinlerden biridir. Kişide unutkanlığa sebep olan en büyük etkenlerden biri Omega 3 eksikliğidir. Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır.
Unutkanlık problemi ile karşı karşıya kalındığı zaman nöroloji uzmanına başvurulur. Konusunda tecrübe sahibi ve uzman nörolog, gerekli tetkik ve teşhis işlemlerini gerçekleştirir.
Her unutkanlık bir hastalık değildir. Beynimizde bilgi işleme sürecinde, normal kabul edilen unutmalar olabilir. Ama aynı zamanda unutkanlığın bazı hastalıklar için de erken bir belirti olabileceği akılda tutulmalıdır” diyor. Nöroloji Uzmanı Prof.
Bu hastalar genellikle beyne pıhtı atması nedeniyle doktora başvururlar. Bazı hastalarda bu durum, beyne pıhtı atmadan damarın giderek daha fazla daralması ile baş dönmesi, unutkanlık gibi şikayetlere yol açabilir.
Şu anda dünyada 65 yaşından sonra en sık görülen demans türüdür. 65 yaş üstü 100 kişiden 5inde ve 85 yaş üstü her 3 kişiden birinde görülür ve En önde bozulan beyin işlevi 'bellektir'. Yani hastalık unutkanlık ile başlar.
Beyni kullanmamak ve yeni bilgileri hafızaya eklememek ise hem kısa dönemli hem de uzun dönemli hafızayı negatif anlamda etkiler. Tabii ki unutmanın tek kaynağı bu değil. Unutkanlık; beslenme yetersizliği, farklı hastalıklar, hormon eksikliği, vitamin noksanlığı gibi birçok faktörle birlikte meydana gelebilir.
Unutkanlık Tedavi Edilebilir!
Yaşlanma süreci, beyin hastalıkları ve ek hastalıklara bağlı gelişen unutkanlık çoğunlukla tam tedavi edilememektedir. Normal basınçlı hidrosefali dediğimiz hastalık, az sayıdaki tedavi edilebilir unutkanlık sebeplerinden biridir.
Kan ya da doku testi ile gen tarama testi uygulanarak bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı anlaşılır ve tedavi süreci elde edilen verilere göre oluşturulur.
B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B12. B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.
Hafıza ve beyin için B vitamini
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Kırmızı et, omega - 3 yağ asidi bakımından zengin olan balıklarda , omega - 3 yağ asidi bakımından fındık ve ceviz , yaban mersini ve bitter çikolata,domates,ıspanak,tarçın,nar unutkanlığa iyi gelen besinler arasındadır.
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz.
Genel olarak Alzheimer belirtileri en yaygın olarak kişinin hafıza kaybı yaşaması sonrası günlük ihtiyaçlarında yardıma ihtiyaç duyması, yakın çevresini tanımaması ve iletişim kurmakta güçlük çekmesi olarak evreler halinde sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri