Erken tanı ve tedavi unutkanlığın ilerleyişini önlemek için büyük önem taşır. Unutkanlığın derecesini ve oluşma nedenini saptamak için unutkanlık şikayetiyle başvuran hastalara çeşitli tetkikler yapılır. Bu yapılan incelemelerin biri NPT (nöropsikolojik test) unutkanlık testi olarak adlandırılır.
Unutkanlık için yapılan testlerin amacı hastanın neye bağlı olarak bu durumu yaşadığını öğrenmektir. Bunun için hastanın davranışları, düşünceleri ve olaylara verdiği tepkiler test edilmektedir. Teste tabi tutulan kişinin unutkanlık boyutu en doğru şekilde tespit edilmeye çalışılır.
Nöropsikolojik testler konu üzerinde eğitimli klinik psikologlar tarafından uygulanır. Hastanın dikkat, dikkati sürdürme, belek, soyutlama, planlama, algı, duygudurum işlevleri gibi beynin pek çok farklı ve karmaşık işlevine yönelik (hastanın eğitim durumu da göz önüne alınarak) değerlendirme yapılır.
Unutkanlık sorununun hangi durumlarda, ne kadar sıklıkla gerçekleştir belirlenerek tedavi sürecinin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi sağlanır. Hastanın tanı ve tedavi sürecine muazzam bir katkısı olan bu testler, yaklaşık 2 saat sürer.
Sözel Hafıza Testleri; bilişsel bozulmanın erken tespit edilmesinde yaygın olarak kullanılan testlerdir. Kişiye belli sayıda kelimeden oluşan bir liste gösterilerek, belli süreler içerisinde, sıra gözetmeksizin, mümkün olan en çok sayıda kelimeyi hatırlaması istenir.
İlgili 23 soru bulundu
İnsanların bireysel olarak da uygulayabileceği önlemler vardır ancak öncelikle tanı koyulması gerekir. Unutkanlık hastalığının tanısı genellikle nöroloji ve psikoloji uzmanları tarafından bazı testlerin uygulanmasıyla konulur.
Unutkanlık için nöroloji bölümüne gidilmelidir. Ancak nöroloji bölümüne gittiğiniz vakit sonuç alamayabilirsiniz. Randevu alan hastaların bazıları için unutkanlık durumu nöroloji bölümü ile bağlantılı olarak söz konusu olabilirken bazıları psikolojik unutkanlık yaşayabilmektedir.
Yapılan araştırmada unutkanlığın aslında yüksek zekanın bir belirtisi olduğu görüldü.İyi hafızaya sahip kişiler gereksiz detayları hatırlamazlar. Mesela aylar önce gittiğiniz bir restorana nasıl gittiğinizi unuttuysanız, beyniniz bu bilgiyi gereksiz bulduğu içindir.
Depresyon, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşma, kemik erimesi gibi semptomlar B12 Vitamini eksikliğinin belirtileri arasında.
Unutkanlık bazı sebeplerden dolayı geçici olarak görülebilir. Bunların yanında aşırı unutkanlığın temelinde vitamin eksiklikleri, hormon dengesizlikleri yatabilir. Yaşın ilerlediği durumlarda ise Alzheimer ya da demans olarak ortaya çıkar ve aşırı unutkanlığa sebep olur.
Nifty Test, down sendromu ve X ve Y kromozomu bozukluklarının (Trizomi 21, 13, 18) 10. gebelik haftasından itibaren saptanması için geliştirilmiş; sadece annenin kolundan alınan bir tüp kan ile laboratuvarımızda yaptırabildiğiniz kolay, güvenli ve doğru bir testtir.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Açılımı 'Non-Invaziv Prenatal Tarama' olan NIPT testi, doğum öncesinde fetüste bazı genetik hastalıkların ve anomalilerin varlığını tespit edebilmeye yardımcı olan bir taramadır. NIPT testi, herhangi bir girişimsel müdahalede bulunulmadan uygulanır. Sadece gebeden alınan basit bir kan örneği üzerinde tarama yapılır.
Unutkanlık genellikle ileri yaş sorunu olarak görülse de günümüzde artık genç yaşlarda da sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun en büyük nedeni, geçenlerin akıllı telefon ve bilgisayarla çok fazla vakit geçirmesinden kaynaklanmaktadır.”
Bu durum bize depresyonu düşündürmelidir. Depresyon belirtilerinden birisi de unutkanlıktır. Unutkanlığınızın yanına keyifsizlik, mutsuzluk, zevk alamama, uyku-iştah sorunları da eşlik ediyorsa depresyon durumunuz düşünülmelidir. Unutkanlığı gördüğümüz bir diğer durum ise uyku sorunlarının olduğu durumlardır.
İleri yaşlarda ortaya çıkan depresyon, unutkanlık gibi bellek işlev bozuklukları gösterebilmektedir. Bu durum, çoğunlukla bunama hastalığı ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle söz konusu ileri yaş depresyonlarına yalancı bunama denilmektedir.
Patolojik unutkanlığın ilaç tedavisi
Demans önleyici ilaçlar (galantamin, donepezil, rivastigmin, memantin gibi) ile ilaç tedavi, demansın ilerlemesini geciktirebilir veya mevcut entelektüel yeteneklerin korunmasına yardımcı olabilir.
Tiroid (guatr), hipoglisemi, şeker hastalığı(DM) gibi sistemik hastalıklar şayet iyi tedavi edilmezse unutkanlığa sebep olur. Genç yaşta beyin hasarına sebep olan bazı hastalıklar ve kazalar ve bazen de beyin operasyonları unutkanlık sebebi olabilir.
Unutkanlığı giderek artan, unutkanlık dışında yol bulamama, aritmetik yapamama, içe kapanma, canlı hayaller görme gibi ilave bulguları olan, ailesinde Alzheimer hastası olan, felç geçiren, ciddi kaza geçiren kişilerde unutkanlık daha ciddiye alınmalıdır.
Nöropsikolojik test raporu, özellikle depresyon-demans ayırıcı tanısı ve unutkanlık sorununun hangi alanlarda ve ne ağırlıkta olduğu konusunda bilgi sağlamakla birlikte, hekimin tedavisini yönlendirme ve hastanın takip süreci konusunda önemli katkılar sağlamaktadır.
Hafıza Demans Testi, Alzheimer gibi bazı demans hastalıklarının belirtilerini belirlemeye yarayan bir testtir. Test, hastanın hafıza, konuşma, yapılandırma becerileri, problem çözme yeteneği, günlük aktiviteler gibi fonksiyonlarını değerlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri