OKR, Objectives and Key Results anlamına gelir. İşletmelerin hedeflerini stratejileriyle uyumlu hale getirmelerine ve bu hedeflere ulaşma yolundaki ilerlemeyi ölçmelerine yardımcı olan bir hedef belirleme çerçevesidir.
OKR'ler daha iyi iş sonuçları için uyumlu, odaklı ve etkileşimli bir çalışma kültürü oluşturmak için başarısı ispatlanmış bir hedef belirleme çerçevesidir.
Bir kısaltma olan OKR'ın açılımı ise Objectives and Key Results yani Hedefler ve Anahtar Sonuçlar olarak geçer. Hangi sektör olduğunun önemi olmaksızın şirket çalışanlarını verimli bir şekilde esas amaçlara odaklayan OKR metodu, Peter Drucker tarafından ortaya atılmıştır ve tarihi 1950'lere dayanmaktadır.
OKR sistemi, özellikle çevik şirketler için geçerli olan yenilikçi bir yönetim metodudur. Tam adı Objectives and Key Results olan OKR sistemi, kritik performans sonuçları ve hedefler etrafında oluşturulan bir yaklaşımdır.
OKR stratejik bir çerçevedir, oysa KPI'lar bir çerçevede var olan ölçümlerdir. Çoğu zaman, iyileştirilmesi gereken bir KPI, bir OKR oluşturmak için bir başlangıç noktası olacak ve bir Hedefin Temel Sonucu (OKR) haline gelecektir. OKR'ler ve KPI'lar doğal olarak birbirini tamamlarlar.
İlgili 34 soru bulundu
Satış Odaklı KPI Örnekleri: Satış takibi için harcanan zaman, satış raporları, tahsilat raporları, yeni müşteri oranı, toplam satış hacmi ve satış döngüsü uzunluğu birer satış KPI örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir örnek vermek gerekirse “bir sonraki çeyrekte şirket karını %50 arttırmak” OKR kapsamına alınabilecek uygun bir hedeftir. Anahtar sonuçlar olarak da şirket gelirlerini arttırmak, şirket içi harcamaları azaltmak veya yeni tasarruf yolları bulmak sayılabilir. Belirlenen bu hedef hem açık hem de ölçülebilirdir.
Peter Drucker tarafından ortaya atılan OKR metodu, (Objectives and Key Results / Hedefler ve Anahtar Sonuçlar), şirket hedeflerinin tanımlanarak bu hedeflerin hızlı ve çevik bir şekilde gerçekleştirilmesini ortaya çıkaran bir yol haritasıdır.
OKR Nasıl Olmalıdır? OKR'ler iddialı ancak ulaşılabilir olmalıdır. KR'nizin (Anahtar Sonuçlar) %70'inden daha azına ulaşırsanız, OKR elde edilememiş olur. KR'lerinizin %100'üne düzenli olarak ulaşıyorsanız, hedefleriniz yeterince iddialı olmayabilir.
OKR'ler, işletmenin vizyonu ve stratejisiyle uyumlu, hedefe yönelik ve ölçülebilir anahtar sonuçlar belirler. KPI'lar ise, işletmenin belirli bir faaliyeti için ölçülebilir metriklerdir."
OKR'ler herkesin şirket hedeflerine katkısını net bir şekilde görmesini sağlar. Ekipler ve ekipteki her üye hedeflerini ve hedeflerine ulaşmak için ne yapması gerektiğini netleştirir. Ekiplerin hedef belirleme sürecine dahil olması ile hem motivasyon hem de çalışan bağlılığı artar.
Amaçlar ve önemli sonuçlar (OKR'ler), ölçülebilir hedefleri tanımlamak ve sonuçlarını izlemek için kullanılan bir hedef belirleme yöntemidir. Bu çerçevede amaçlar nihai hedeflere, önemli sonuçlar ise bu hedeflere nasıl ulaşılacağına işaret eder.
Şirketin stratejileri ve hedefleri doğrultusunda tüm organizasyonun ve bireylerin performansının tanımlanması, ölçülmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve takdir edilmesini sağlayan OKR – Yeni Nesil Performans Yönetimi - OKR - Objectives | Key Results sistemini anlatmaktır.
OKR'ler şirketinizin hedef ve sonuçlarına yönelik bir dinamik hedef belirleme yöntemi iken, KPI'lar şirketinizin belirlediği OKR'lara ulaşmanız ve OKR'larınızı doğru şekilde uygulayabilmeniz için size yol gösteren sürekli ölçüm göstergeleridir.
OKR koçu bireyler bazında yol arkadaşlığı yapar. Şirket hedeflerinin, OKR'larının bireyler bazında da belirlenmesi aşamasında yol arkadaşlığı yapar. Hem problem çözümü anlamında hem sürekli gelişime destek olunması anlamında kişilerle birlikte yol alan kişidir.
OKR (Hedefler ve Anahtar Sonuçlar), organizasyonların hedeflerini hizalamalarına, önceliklerini belirlemelerine ve hedeflerine ulaşma yolundaki ilerlemelerini izlemelerine yardımcı olan bir hedef belirleme çerçevesidir.
Objectives ve Key Results kelimelerinin kısaltması olan OKR'ın amacı şirketi ileriye taşıyacak hedeflerin ve bunları somutlaştıran anahtar sonuçların tüm çalışanların aktif bir şekilde katılımıyla belirlenmesidir.
hedefleri ve eylemleri belirlemeye yardımcı olan bir yönetim tekniğidir. okr, objectives and key results (hedefler ve anahtar sonuçlar) olarak kısaltılmıştır ve bir kuruluşun neyi başarmak istediğini ve bunu nasıl ölçeceğini belirlemesine yardımcı olur. örneğin, bir kuruluşun bir yıl içinde satışlarını %20 artırmak ...
OKR Koçu Kimdir? OKR Koçu'da tıpkı İşletme Koçu gibi uzun yıllar kurumsal şirketlerde üst düzey görev yapmış kişidir. Bir İşletme Koçu, iş hayatında sadece profesyonel olarak çalışmakla kalmamış, kendi işletmesini kurmuş, yönetmiş ve başarılı bir şekilde elden çıkarmış kişidir.
SMART Hedefler nedir? SMART Hedefler, yapı ve izlenebilirliği bir araya getiren parametrelerle ortaya konan bir dizi amaç ve hedef olarak tanımlanır. SMART hedef belirleme, hedeflere ulaşmak için net kilometre taşları ve tahmini bir zaman çizelgesi ile belirli bir hedefe doğru doğrulanabilir bir yörünge oluşturur.
KPI belirlenmeden önce olası hedeflerin resmi bir dayanağı olmalıdır. Farazi düşüncelerle değil sayısal bir sonuç ya da ölçülebilir bir değer gereklidir. Hedef daima net olmalıdır. Bir konu üzerinde araştırma yapmak KPI belirlenmesi için kıstas değildir; daha somut ve elle tutulur sonuçlar gereklidir.
Hedefler belirlerken gerçekleşecek değerin bir zaman çerçevesi içerisinde ele alınması gerekir. Yani her hedef başlangıç ve bitiş tarihi aralığı ile belirlenmeli, hangi hedeflerin günlük, hangilerinin haftalık veya hangilerinin yıllık takip edileceği önceden belirlenmiş olmalıdır.
Kişisel hedefler, yakın veya uzak gelecekte kendinin daha iyi bir versiyonuna sahip olmak için belirlediğin hedeflerdir. Bu hedefler, kişisel gelişime yönelik faaliyetleri ve planları içerir. Kişisel hedeflere örnekler: Ayda bir kitap oku, yaşam boyu öğrenmeye devam et.
Kritik sonuçlar, hedeflere ulaşmada ve bu süreçteki ilerlemeyi değerlerlendirmede kullanılan sayısal ifadelerdir. Sayısal olarak tanımlanabilen beklentiler, ölçülen ve skorlanan sonuçlar ortaya koyar. Buradaki önemli bileşen ölçülebilir başarıdır.
Son yıllarda büyük ilgi gören bir çerçeve, OKR (Hedefler ve Anahtar Sonuçlar) olarak adlandırılan bir yaklaşımdır. OKR, İnsan Kaynakları (İK) da dâhil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki şirketler tarafından yaygın olarak benimsenen bir hedef belirleme metodolojisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri