Uranüs'ün hidrojen sülfürden oluşan yüksek bulutları var. Çürük yumurtaya o dayanılmaz kokusunu veren de aynı molekül, yani hidrojen sülfür.
Geçtiğimiz günlerde kokusunun sırrı keşfedilen Uranüs'ün çürük yumurta gibi koktuğu söyleniyor. Bu kötü kokunun sebebi ise hidrojen sülfür isimli zehirli bir gaz.
Uranüs yan dönen tek gezegendir. Dünya ve diğer gezegenlerin aksine kendi etrafında ters yöne (doğudan batıya) doğru döner. Uranüs'ün bir günü 17 saatten biraz fazladır. Tam olarak 17 saat 14 dakika sürer.
JUPİTER'DE BADEM KOKUSU VAR
Bazı bölgelerde yüksek konsantrasyonlarda amonyak bulunması bu katmanların temizlik deterjanı gibi kokmasına sebep olurken, bazı katmanlarda hidrojen sülfür bir tür çürük yumurta kokusu oluşturuyor ve bazı katmanlarında bulunan hidrojen siyanür ise badem gibi kokuyor.
Allamandola, zengin karbon ve düşük oksijen içeren güneş sistemimizin özellikle keskin kokulu olduğunu söylüyor: “Tıpkı bir arabayı oksijenden mahrum bıraktığınızda siyah is görmeye ve ağır bir koku almaya başlamanız gibi.” Ancak oksijen yönünden zengin yıldızlar, kömürlü bir ızgarayı andıran aromalar barındırıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Uluslararası Uzay İstasyonu'nundan astronot Peggy Whitson, 2002'de CNN'e verdiği röportajda uzayın kokusunu şöyle betimlemişti: Ateşlendikten hemen sonra bir silahtan gelen kokuya benziyor. Astronotlar kokuyu barut, kurutulmuş biftek, ahududu ve rom karışımı olarak tarif ediyor.
Kokunun tam olarak neye benzediğini söylemek zor, ancak uzayda bulunmuş birkaç insan genelde bu kokuyu kurutulmuş bifteğe, baruta, sıcak metala veya bademli kurabiyeye benzetiyor!
Merkür çok seyrek bir atmosfere sahiptir ve bu nedenle çok fazla kokusu yoktur.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir.
Jüpiter aynı zamanda ödüller gezegenedir. Felsefe ve dinle de alakalı gezegendir. Yöneticisi olduğu burçlar Yay ve Balıktır. Güçlü olduğu burç Yengeç, düşük olduğu burç Oğlak, zararlı olduğu burç İkizler ve Başak'tır.
Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması;
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Adını Yunan mitolojisindeki gökyüzü tanrısı Uranos'tan (Yunanca'da Οὐρανός, Latinceleştirilmiş şekli ile Uranus) alır. 1781 yılında William Herschel tarafından keşfedilmiştir ve Buz devi sınıfına girer.
Neptün ve Uranüs ikiz gezegenler olarak adlandırılır. Kütleleri, hacimleri ve atmosferlerinin bileşimleri birbirine çok yakındır. Buna rağmen Neptün ve Uranüs'ün renkleri farklıdır.
Uranüs: Bacaklar, ruhsal ve zihinsel rahatsızlıklar, hamilelikte görülen düşük olayları, kazalar, kırıklar, tehlikeler ve ani olaylarla ilgilidir. Neptün: Salgı bezleri, vücut sıvıları, beyin çalışmalarından düşünce ve hayal fonksiyonları . Plüton: Damar fonksiyonları, cinsel organlar, hayatın sonu.
Yani Uranüs Güneş'e, Neptün'den bir hayli yakın olduğu halde mavi komşusundan daha soğuktur. Evren'in temel yasalarından biriyle (Isı kaynağına yaklaştıkça ısınma artar.) çelişen bu durumu gökbilimciler, Uranüs'ün atmosferinin kaotik yapısına ve gezegenin anormal oryantasyonuna bağlamaktadırlar.
Uranüs'ün mavi-yeşil görünmesinin nedeni atmosferinde bulunan metandır. 600 nanometre dalga boyundaki kırmızı ışığı soğuran metan ışık tayfını oluşturan diğer dalga boyundaki ışınları geri yansıtır. Atmosferinin bileşimi Uranüs'e benzeyen Neptün'ün rengi ise parlak mavidir.
İşte NASA bu gezegeni keşfetti. Wasp-18b adı verilen dev ölü gezegenin üst atmosferi aşırı miktarda zehirli karbonmonoksit gazı içeriyor. Bu durum gezegeni canlı savar bir organizmaya dönüştürüyor.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Bu eşsiz durumun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bilim insanları, yaklaşık 4 milyar yıl önce Uranüs'ün bir başka büyük gezegenle çarpışmasına bağlı olduğunu düşünmektedirler. Bu çarpışma, gezegenin dönüş eksenini güneş sistemimizin düzleminden çıkararak yanlamasına neden olmuş olabilir.
NASA'daki atış poligonunda saniyede 5 km hızla giden mini roketlerle ay kayalarına benzeyen bazalt parçacıklarını vurdular. Eğer bazalt kaya toz şekerle kaplandıysa darbe etkisiyle eriyor ve karbona dönüşüyor ve yüzeyi karbonlu bir “boya” ile siyaha boyanıyor.
Merkür, Güneş Sistemi'ndeki en küçük ve Güneş'e en yakın gezegen. Yaklaşık 88 Dünya gününe eşit yörünge süresi ile yörüngesinde Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerden daha hızlı devinir. Kendi ekseni çevresindeki dönüşünü yaklaşık 59 günde tamamlar. Bilinen hiç doğal uydusu yoktur.
Buna karşılık Merkür'e gelen yoğun Güneş ışınları, ince atmosferden kolaylıkla kaçarak uzaya saçılır. Bu nedenle Merkür, Venüs'ten daha soğuktur.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar. Örneğin bir enstrümandan çıkan sesler havadaki moleküller sayesinde insanların kulağına ulaşır.
Uzayın Rengi: Kozmik Latte. Tüm bu bilgilerden sonra, uzayın siyah gibi gözükme nedeni çok daha anlaşılır olacaktır: Uzay siyahtır, çünkü uzayın kendisi bir ışık kaynağı değildir, dolayısıyla uzayın kendisinden gözümüze herhangi bir ışık gelmiyor ve bu durumu beynimiz de bu bilgiyi "siyah" olarak algılıyor.
Mesela geceleri Ay'ı ışık yansıması sayesinde görürüz. Uzayın çok büyük bir kısmı insan aklının kavramakta zorlandığı devasa bir vakumdur. Gök cisimlerinin araları birbirine çok uzaktır, o yüzden eğer yıldız, galaksi yada başka bir gökcisminin olmadığı bölgeler tamamen karanlık görünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri