Islak havlu kokusu, özellikle havluyu bir iki kez kullanımda ortaya çıkan nem nedeniyle bakteri ve virüslerin üremesi sebebiyle oluşuyor. Üstelik bakteri üremeye başlamış bir havluyu kullanmaya devam etmek, sağlığınız için de bazı zararlar ortaya çıkarıyor.
Ellerimizi yıkadığımızda sabunun görevi derimiz üzerindeki bakierileri gevşetmektir. Ellerimizi bir havlu ile kuruladığımızda bu gevşemiş bakteriler de havluya geçer. Dolayısıyla ellerimizi sabunla yıkadıktan sonra kurulamadan ıslak bırakmanın temizlik bakımından pek faydası yoktur.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Banyoda oluşan kötü kokuların en önemli sebebi lavabo, klozet ya da jakuzi giderlerinin tıkalı olmasından kaynaklanmaktadır. Atık su giderlerinin tıkalı olması ve pis suların gerektiği gibi tahliye edilememesi banyonuzda can sıkıcı kokulara neden olabilir.
"Havluları sirke ve su karışımına batırmak, kalıcı küf aromalarını yok etmenin en iyi yöntemlerinden biridir." Uzman, bir bardak beyaz sirkeyi suyla karıştırırak havluları 30 ila 60 dakika bu suda bekletmeyi öneriyor. "Sirke, herhangi bir birikmeyi gidermeye ve kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Amonyak ve sirke
Sirkeyi çamaşır deterjanı bölümüne koyun ve sonra amonyağı ekleyin. Bu ürünleri kullanırken eldiven giyerek ve maske takarak kendinizi koruyun. Makineyi tam devir yıkamaya getirin. Yıkama bittikten sonra havlularınızın ne kadar göz alıcı olduğunu göreceksiniz.
Çamaşır makinesinde çok uzun süre kaldıkları zaman veya yeterince kurumadığı zaman çamaşırlar kokar. Çamaşırlar ter kokusunu kumaşta hapseder. Bu da düzgün temizlenmediğinde küf kokusuna neden olur. Tam kurumayan, nemli çamaşırları katlayıp dolaba koyduğunuz için küf kokabilir.
Doğal kokular içerisinde yer alan lavanta, nane, limon, çam ve narenciye gibi notaları evin güzel kokması için tercih edebilirsiniz. Ev nasıl güzel kokar diye düşünüyorsanız aromatik kokuları yaşam alanınızın farklı yerlerine yerleştirerek ortamın havasını ferah ve hoş kokular ile doldurabilirsiniz.
Tüm bunların yanında en basit ve en sağlıklı olanı, banyonuzu sık sık havalandırmaktır. Her gün en az 15 dakika banyo pencerenizi açmanız yeterli. Sadece daha iyi bir hava solumakla kalmayacak, aynı zamanda son havalandırmanızdan bu yana havada birikmiş olabilecek virüs veya bakterileri de ortadan kaldıracaksınız.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Yumuşatıcı Kullanmayı Unutmayın
Havluların yumuşacık olması ve daha güzel kokması için çamaşır makinenize ön yıkamadan sonra yumuşatıcı ekleyebilirsiniz. Bunun yanında, havlularınızın yumuşaklığını korumak için her yıkamada çamaşır makinenize yumuşatıcı eklemeyi unutmamalısınız.
Havlu Kaç Derecede Yıkanır? Havluları yıkamak için en doğru sıcaklık derecesi 60'tır. Çok kirli olduğunu düşünüyorsanız sadece havlularınızı 90 derece sıcaklıkta da yıkayabilirsiniz.
Havlular Kaç Derecede Yıkanır? Havlu, bornoz ve hatta nevresimlerde ideal sıcaklık 30- 40 derecedir. Havlularınızın uzun ömürlü olmasını ve ilk günkü gibi yumuşak kalmasını istiyorsanız 40 dereceyi geçmeyin.
Bakteri, virüs, mantar ve küfün gelişmesini ve çoğalmasını engeller. Bakteri ile oluşan kötü kokuyu önler. Antibakteriyel özelliği 20 yıkamaya kadar kalmaktadır. Ekstra emicidir ve hızlı kurur.
Sıcak su daha iyi temizlik için beyaz ve renkli havluların temizlenmesine yarımcı olur. Koyu renkli havlular ılık su ayarında yıkanmalıdır. Böylece koyu renkli havluların rengi korunmuş olur. Beyaz renkli havlularda lekeler varsa çamaşır suyu kullanılabilmektedir.
Gider kokusunun giderilmesinde en çok kullanılan yöntem beyaz sirke ile suyu karıştırmak ve kokunun olduğu gidere dökmektir. Bu sayede gider kokusu azalır ve ortamda daha ferah bir koku hakim olur. Karbonat ve limon suyu karışımı da birçok kişi tarafından denenmiş ve gider kokusuna karşı etkili olmuş bir karışımdır.
Bir çay kaşığı karbonatı lavabo deliğine döktükten sonra üzerine birkaç damla sirke dökebilir ve lavabodaki kokuyu kısa süre içinde yok edebilirsiniz. Aynı şekilde tuz ve limon suyu ikilisi de mutfak lavabo kokusu nasıl gider sorusunun cevaplarından biridir.
Sirkeli, sabunlu suyla koltuklarınızı güzelce silin. Bezin kuruya yakın olmasına dikkat etmelisiniz. Koltuklar çok nemli kalırsa kuruyamadan kötü koku oluşabilir. DURULAMAYI İHMAL ETMEYİN!
Çamaşırların yumuşatılması için güzel kokulu bir yumuşatıcı hazırlanmak isteniyorsa da bu durumda uçucu bitkisel yağlardan yardım almak gerekir. Özellikle lavanta yağı, portakal yağı ve limon yağı gibi aromatik yağlar doğal çamaşır yumuşatıcısı içinde rahatlıkla kullanılabilir.
Narenciye tükettiğimizde bir tür kötü koku giderici olarak çalışır. Taze ve canlandırıcı bir kokusu vardır ve portakal, greyfurt, ananas veya çilek yerseniz o koku vücudunuza işler. Meyve tüketen biri değilseniz, içeceğinize biraz limon sıkmayı düşünebilirsiniz.
Makinede ıslak unutulan çamaşırlar, uzun süre makinede kalırsa koku, küf gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. 8-10 saat gibi bir süre sonra çamaşırlarda koku oluşmaya başlar. Çamaşırların daha uzun süre bekletilmesi durumunda küflenme başlayacaktır.
Nemli ortamda kalan çamaşırlar, ıslak kumaşın bakterileri çekmesi nedeniyle oldukça kötü kokar. Kötü kokuya çare olarak çamaşırlarınızı bekletmeden asmayı alışkanlık haline getirin.
Kurutma makineniz çalışma esnasında ısındığı için bir miktar plastik kokusu gelmesi normaldir. Makinenizi dolap içinde kullanmamaya ve ön kısmının açık konumda olmasına dikkat edin. Ayrıca makinenin tezgah altı kullanımlarında etrafında boşluk bırakılması gerekir. Çamaşırlar makine içinde uzun süre bekletilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri