Uranüs küçük kayalık merkezinin üstündeki su, metan ve amonyak sıvılarından oluşur. Atmosferi Jüpiter ve Satürn'de olduğu gibi hidrojen ve helyumdan oluşmuştur. Ayrıca metanda içerir. Uranüs'e mavi rengi veren madde metandır.
Yeni araştırmalar, her iki gezegende de bulunan yoğun bir pus tabakasının Uranüs'te Neptün'deki benzer tabakadan daha kalın olduğunu ve Uranüs'ün görünümünü Neptün'ünkinden daha fazla “beyazlattığını” gösteriyor. Neptün ve Uranüs'ün atmosferlerinde pus olmasaydı, her ikisi de neredeyse eşit derecede mavi görünürdü.
Neptün'ün atmosferindeki metan yaklaşık 600 nanometre dalga boyundaki kırmızı ışığı soğurur, ışık tayfını oluşturan diğer dalga boyundaki ışınlar ise geri yansır. Aslında sadece metanın etkisi hesaba katıldığında Neptün'ün mavi-yeşil bir renkte görünmesi gerekir.
Uranüs'ün mavi-yeşil görünmesinin nedeni atmosferinde bulunan metandır. 600 nanometre dalga boyundaki kırmızı ışığı soğuran metan ışık tayfını oluşturan diğer dalga boyundaki ışınları geri yansıtır. Atmosferinin bileşimi Uranüs'e benzeyen Neptün'ün rengi ise parlak mavidir.
Uranüs, dışarıdan bakıldığında mavi-yeşil tonlarında ve oldukça pürüzsüz görünür. Bunun sebebi ise bol miktarda bulundurduğu metan bulutlarıdır. Metan bulutları Güneş'ten gelen ışınların kırmızı ve kırmızıya yakın dalga boyundaki ışınları soğurup mavi-yeşil dalga boyundaki ışınları yansıtır.
İlgili 33 soru bulundu
Uzun zaman önce yaklaşık olarak iki Dünya büyüklüğünde bir gök cisminin Uranüs'ün yüzeyine çarpması sonucu gezegenin eksen eğikliği değişmiştir.
Uranüs ve Neptün'ün buz gazlarıyla kaplı olması, bu gezegenleri diğer gaz devlerinden ayıran en önemli özelliktir. Bu nedenle, bu iki gezegen buz devi olarak bilinir. Buz devleri hacminin %85'i sadece gazlardan oluştuğu düşünülmektedir. Daha önce bahsettiğimiz gibi Uranüs; su, metan ve amonyak içeren bir buz devidir.
Gezegenlerin çoğu çıplak gözle görülebilir olsa da, dürbün ya da daha iyisi teleskop kullanırsanız, Uranüs'ü de görebilir ve beş gezegenin geçişini de gözlemlemiş olursunuz.
Neptün ve Uranüs ikiz gezegenler olarak adlandırılır. Kütleleri, hacimleri ve atmosferlerinin bileşimleri birbirine çok yakındır. Buna rağmen Neptün ve Uranüs'ün renkleri farklıdır.
Gaz devleri olarak adlandırılan bu gezegenler, devasa kütleleri nedeniyle büyük bir çekim gücüne sahiptirler. Bununla birlikte, Uranüs ve Neptün o kadar soğuktur ki, onları oluşturan uçucu bileşikler bile donmuş haldedir. Bu nedenle bu ikisine gaz devi yanı sıra buz devi de denir.
İsmini Roma mitolojisindeki deniz tanrısından alan bir gezegen vardır ve onun ismi Neptün'dür. Gezegenin renkleri, suyun renklerine benzer olduğu için mavi ismini almıştır.
Dünya ve diğer gezegenlerin aksine kendi etrafında ters yöne (doğudan batıya) doğru döner. Uranüs'ün bir günü 17 saatten biraz fazladır. Tam olarak 17 saat 14 dakika sürer. Bir yılı ise Dünya'nın 84 yılına eşittir.Uranüs'ün bilinen 27 uydusu vardır.1781'de William Herschel tarafından Büyük Britanya'da keşfedilmiştir.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Ortalama yüzey sıcaklığı 471 °C olan Venüs, Güneş sisteminin en sıcak gezegeni. Güneş'e en yakın gezegen Merkür iken en sıcak gezegenin Venüs olmasının nedeni ise Venüs'ün yoğun atmosferinin sera gazı etkisine sebep olması.
Uranüs: Bacaklar, ruhsal ve zihinsel rahatsızlıklar, hamilelikte görülen düşük olayları, kazalar, kırıklar, tehlikeler ve ani olaylarla ilgilidir. Neptün: Salgı bezleri, vücut sıvıları, beyin çalışmalarından düşünce ve hayal fonksiyonları . Plüton: Damar fonksiyonları, cinsel organlar, hayatın sonu.
Uranüs Aslan Burcunda
Uranüs bu burçta zararlı konumdadır.
Özellikle burçlarda özgürleşmeyi kıran zincir olarak ifade edilir. Bununla beraber ani gelişen sürprizinin gezegeni olarak da değerlendirilir. Geleceğe yönelik adımların habercisi şekilde de bu önemli gezegeni anlatmak mümkün.
Güneş sisteminin iki dev gezegeni Jüpiter ve Satürn'ü bir arada görmek istiyorsanız bu gece gökyüzüne bakmayı unutmayın. Üstelik bunun için herhangi bir optik alete de ihtiyacınız yok. Jüpiter ve Satürn, Güneş etrafındaki yörünge hareketleri sırasında her 20 yılda bir gökyüzünde birbirine yaklaşır.
Uranüs'ün kütlesi Dünya'nınkinin 15 katı, hacmi ise 63 katıdır. Uranüs'ün çevresinde ince, keskin hatlı ve koyu renkli 10 halkanın olduğu tespit edilmiştir.
Neptün ve Uranüs gibi buz devi gezegenlerin derinlerinde elmas yağmurları yağıyor olabilir. Neptün ve Uranüs gibi buz devi gezegenlerin derinlerinde elmas yağmurları yağıyor olabilir.
Uranüs gezegeni ismini Yunan tanrılarından almıştır. Güneş sistemine en uzak olan 7. Gezegendir. Güneş sistemine uzak olduğu için sıcak değildir. Bu yüzden diğer adı buz devidir.
Uranüs (Antik Yunanca: Οὐρανός), Yunan mitolojisinde, Aether ve Gaia'nın oğlu, Gaia'nın kocası ve ilk tanrılardandır. Yunan tanrılarının atasıdır. Kozmik bir güce sahiptir. Uranüs aynı zamanda uzayla ilgili olarak da tavsir edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri