Doğru bir şekilde alçı sıva yapılabilmesi için, ilk olarak sıvanın yapılacağı mekan ve yüzey belirlenmelidir. Yüzeyin alçı sıva için uygun olması, başarılı bir sıva işlemi için ön koşuldur. Alçı sıva, beton ve tuğla gibi yüzeylere uygulanabilir.
Alçı, inşaat ve dekorasyon işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle duvarların düzleştirilmesi, alçıpan levhaların sabitlenmesi, sıva işleri ve kartonpiyer gibi süsleme işlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, diş hekimliğinde ve ortopedi gibi tıp alanlarında da kullanılmaktadır.
Saten Alçı, alçıpan veya sıva yapılmış yüzeylerde, boya öncesi son kat düzeltme yapmaya yarayan bir alçı sıva türüdür. Son kat boya öncesi, boşlukları, pürüzleri kapatarak düzgün ipeksi bir yüzey elde etmeye yarar. Saten perdah alçısı veya adları da verilmektedir.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
İlgili 16 soru bulundu
Gazbeton, tuğla, bims, briket vb. materyallerle brülmüş duvarların iç bölümlernde yüzeyi düzeltmek için dolgu alçısı olarak kullanılır. Harcın hazırlanacağı kap temiz, yayvan ve su geçirmez olmalıdır.
RAF ÖMRÜ Kapalı ambalajında ve nem almayacak şekilde depolanması koşulu ile 6 aydır.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Duvarınızdaki rutubeti ne kadar çabuk fark eder ve hızlı davranıp önlem alırsanız o kadar yararlı çıkarsınız. Alçı rutubeti önler mi? Sorunun cevabı ise evettir. Alçı sıvası delikli yapısı ile nem oranını koruyarak rutubet oluşumu durdurur ve engeller.
Alçı, yoğunluk açısından hafif bir malzemedir. Bu sebeple yapılan inşaatlarda kullanımında binaların yükünü hafifleterek, binaları depreme dayanıklı hale getirmektedir. Alçının içeriğinde hiçbir kanserojen madde bulunmadığı için insan sağlığına oldukça uyumlu ve zarar vermeyen bir materyaldir.
Saten Alçı İle Sıva Alçısının Farkları
Saten alçı, ince sıva olarak kullanılabilir. Sıva alçısını kısaca kaba alçı olarak isimlendirebiliriz. Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar.
Saten Alçı Yapım Aşamaları
Alçı harcını temiz bir kovanın içerisinde hazırlamalısınız. 1 litre suyun içerisinde yaklaşık 1,4 kg saten alçı kullanılmaktadır. Bu orana uygun olarak harcınızı hazırlayın.
Brüt beton astarı alçının yüzeye daha iyi yapışmasını ve tutunmasını sağlar. Eski ve boyalı yüzeylerde mutlaka yapılmalıdır. Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
Alçı uygulamadan önce alçının uygulanacağı yüzeyin hazırlığının iyi yapmamız gerekir. Kuru olan yüzeyler uygulamadan önce ıslatılmalıyız. Yüzeylerin tozu ve kirini temizlemeli, varsa çatlakları gidermeliyiz. Boyalı olan yüzeyleri astarlayıp ilave tedbir olarak çentik atabiliriz.
Alçı ve atel bir çeşit yaralanmadan dolayı hasar alan vücut bölgelerini korumak için kullanılır. Bu, iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur, çünkü vücudun o bölümünün hareket etmesini kısıtlar. Ek olarak da ağrıyı da azaltmaya yardımcı olur.
Hazir hale gelen alçıpan kargasın üzerine alçıpanlar 20-30cm aralıkla vidalanır, ardından alçıpan panellerin ek yerlerine derz bandı geçmek suretiyle derz dolgu alçısı ile ek yerler giderilir ve alçıpanların çatlaması önlenmiş olur.Eğer duvar dipleri ve ek yerlerinde derz bandı kullanılmazsa alçıpanların ek yerleri ...
Alçının yapısal olarak ısıl iletkenliği düşük olduğundan dolayı, uyguladığınız yapıda enerji tasarrufu sağlar. Mantar, küf ve bakteri oluşumunu engeller.
BARS Rutubet önleyici sıva uygulaması. ÜRÜN TANIMI: Rutubetten zarar görmüş , nemlenme, çiçeklenme, boya kabarması veya yoğuşma görülen duvarlarını yalıtımı için özel olarak geliştirilmiş çimento esaslı sıvadır. ÖZELLİKLER : Ekonomiktir. Betonun nefes almasına engel olmaz.
Duvarı kuru bezle sildikten sonra küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu-su karışımını duvara sıkın, 10 dakika boyunca bekleyin. Daha sonra nemli bir bezle tekrar silin ve gerekliyse kuru bez ile tekrar silip duvarı temizleyebilirsiniz.
Makine Sıva Alçıları: Beton, gaz beton, brüt beton, tuğla, bims blok, briket gibi malzemeler üzerine uygulanabilen, ideal inşaat malzemesidir. Tek kat uygulama ile saten perdah alçısına gerek kalmadan, boyaya hazır yüzey oluşturur. Sıvanacak duvarın tümüyle kurumuş olması şarttır.
Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Donmuş, erimekte olan veya 24 saat içerisinde don tehlikesi olan yüzeylerde uygulama yapılmamalıdır. Direkt güneş veya kuvvetli rüzgar altında uygulanmamalıdır. Fixtek sıva üzerine son kat macun uygulanarak duvar boyaya hazır hale gelir. Bu nedenle maliyeti çok daha yüksek olan alçı sıva yerine kullanılır.
TSE standartlarına uygun olarak üretimi yapılan 1 torba saten alçının kilosu 30'dur. 30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
DIN 18550'ye göre önerilen en az kalınlık 8 mm, en fazla kalınlık 15 mm olmalıdır. (2) Sıvanın içerisindeki su tamamen buharlaşmıştır. Yüzey özelliklerine, sıva kalınlığına, oda sıcaklığına, nem oranına ve ventilasyon özelliklerine göre farklılık gösterir.
SEPELEME SIVATEK, tekne içerisindeki suya sepelenmeye başlanır. Su/alçı oranı 6,5 lt suya 10 kg SIVATEK'tir. TÜKETİM MİKTARI Tüketim miktarı her 1 cm kalınlık için 8,5 kg/ m2'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri