Santrallerde uranyum yerine Türkiye'nin zengin rezervlere sahip olduğu toryum kullanılacak. İlk prototipi 1950'li yıllarda ABD'de yapılan ancak uranyumun daha ucuz olması nedeniyle rafa kaldırılan toryum yakıtlı nükleer santral projelerinde Türkiye'den ilk adım özel sektörden geldi.
Konuya mali açıdan bakıldığında, 2021'de 1 pound uranyum 29.63 dolara satılmaktadır. Yani 1 kg uranyumun fiyatı, 65 dolar yapmaktadır.
1 kg uranyumdan elde edilen enerji için, 3.000.000 kg kömür veya 2.700.000 litre petrol gerekir.
Toryumun yer kabuğunda uranyumdan üç kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor ve esas olarak nadir toprak metallerinin çıkarılmasının bir yan ürünü olarak monazit kumlarından rafine ediliyor.
Türkiye'de bugüne kadar bulunmuş uranyum yataklarının büyük çoğunluğu sedimenter tip yataklardır. Köprübaşı, Fakılı, Küçükçavdar ve Sorgun yatakları bu türdendir. Sadece Demirtepe yatağı damar tipi uranyum yatakları grubuna girmektedir. Türkiye'de aramalar sonucu 9129 ton uranyum bulunmuştur.
İlgili 24 soru bulundu
Periyodik tabloda aktanitler kısmında bulunan uranyum, radyoaktif bir elementtir. Uranyum, doğada bulunan elementlerin en ağırlarından biridir. Çekirdeğinde 92 proton ve 140 ile 146 arasında değişen sayıda nötronu vardır.
Geleneksel bir uranyum madeninde ve değirmeninde, uranyum cevheri, tipik olarak derin yeraltı şaftları veya sığ açık ocaklar yoluyla yer altından çıkarılır. Cevher, ezilmek ve uranyumu çıkarmak amacıyla kimyasal bir işleme tabi tutulduğu bir değirmene taşınır.
Bir kg toryumdan elde edilecek enerjinin 200 kg uranyumdan elde edilecek enerjiye eşit olduğu savunulmaktadır.
1 ton kömür enerjisi: Yıllık 2500 kWh enerji sağlıyor. 1 ton Toryum: 28493,5 kWh ediyor.
Toryumun bugün ticari olarak bir değeri yoktur. Saf toryum oksidin kilogram değeri 80–100 dolar civarındadır. Saf toryumun değeri ise çok az üretildiği için kilosu 5000 dolar civarındadır.
Uranyum, sembolü U ve atom numarası 92 olan bir elementtir. Uranyum rafine edildiğinde gümüşi beyaz, zayıf radyoaktif bir metaldir. 6 Mohs sertliğine sahiptir. Dövülebilir, sünek, hafif paramanyetik, zayıf bir elektrik iletkenidir.
Tek bir bölünme ile açığa çıkan, yazılışı itibari ile çok küçük gibi algılayabileceğimiz bu enerji, 1,05 gram kütleli Uranyum-235'in tüm atomları bölünmeye uğradığında 1 MW.gün'lük (24 bin kW.saat) enerji üretmesi demektir.
2022'de Kazakistan en büyük uranyum payını (dünya arzının %43'ü) üretirken onu Kanada (%15) ve Namibya (%11) takip etmiştir. MTA'nın son yıllardaki keşifleri ile ülkemizin uranyum (U3O8) kaynağı (%0,04-0,24 tenörlü) 53.562 tona ulaşmıştır. Keşiflerin yapıldığı iller Manisa, Uşak, Yozgat, Aydın, Nevşehir ve Malatya'dır.
2015 yılında yapılan araştırmalara göre gölde piyasa değeri 7.5 milyar dolar olan 50 tonluk Uranyum vardır. Göl etrafı karadan 430 km.'dir ve bunun 245 km si Bitlis ili sınırları içindedir.
Uranyum tozlarına dokunmadıkça çok problem olmayacaktır, elinizi yıkasanız yeter. Doğada en bol bulunan uranyum izotopu U238'dir. U238 sindirilmedikçe pek problem yaratmasa da, diğer izotoplar sıkıntı yaratabilir. U235 izotopu gama radyasyonu yayar, bu nedenle biraz daha zararlıdır.
Ancak toryum doğada saf halde olmadığından diğer maddelerden ayrıştırma ve fizibilite açısından pahalı olduğundan henüz tam olarak faydalanılamamaktadır.
Ülkemizdeki toryum rezervi ekonomik olmadığından dolayı dünya rezervleri arasında yer almamaktadır.
Türkiye'de, geçmiş yıllarda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Eskişehir-Sivrihisar'daki 380.141 ton %0,02 tenörlü toryum rezervine ilave olarak, 2020 yılında MTA tarafından Malatya-Kuluncak sahasında 3,8 milyon ton 2,032 ppm tenörlü toryum kaynağı keşfedilmiştir.
1 TON TORYUM, 1 MİLYON TON PETROLE EŞDEĞER...
1 TON TORYUM 1 MİLYON TON PETROLE EŞDEĞER.
YÜZDE 20'Sİ TÜRKİYE'DE
Profesör Carlo Rubbia'nın; 1990'lardan itibaren yaptığı sunumlarda Türkiye'nin toplam toryum rezervinin 880 bin ton (dünya toryum rezervinin yüzde 20'si) civarında olduğu belirtilmektedir.
uranyumdan U-238'i uzaklaştırıp karışımdaki U-235 miktarını yükseltme işlemine, uranyum zenginleştirme denilir. U-235 miktarı %2-5'e çıkartılırsa nükleer santral yakıtı, %20'ye çıkartılırsa araştırma reaktörü yakıtı, %80 ve daha yukarıya çıkartılırsa atom bombası yapılabilir.
Bugün için, nükleer enerji hammadde kapsamına uranyum ve toryum girmektedir. Uranyum doğada hiçbir zaman serbest olarak bulunmaz. Çeşitli elementlerle birleşerek uranyum minerallerini meydana getirir. Yerkabuğunda yüzlerce uranyum minerali vardır; ancak bunların büyük çoğunluğu ekonomik boyutta uranyum içermezler.
URANYUM temel nükleer yakıt hammaddesidir. Günümüzde nükleer güç santrallerinde yakıt olarak kullanılmaktadır. Doğadaki uranyumun binde yedisi (%0.71) bölünebilme yeteneğine sahip (fisil) Uranyum-235 izotopu içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri