Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur.
İnkübasyon denemesi sonunda, topraklardaki toplam mineral azot miktarı saptanmış ve daha sonra toprağa uygulanan üre azotunun dönüşümleri oransal olarak hesaplanmıştır. Toprakların amonyum azotu miktarları inkübasyon süresine bağlı olarak 7. güne kadar artmış, 14. ve 28. günlerde ise azalmıştır.
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir.
Üre gübresi buğday ve arpa gibi bitkilerde üst gübre olarak toprak yüzeyine serpilerek uygulandığında, özellikle kireçli ve pH değeri yüksek olan topraklarda hava sıcaklığına bağlı olarak güneş enerjisiyle hidrolize olur ve %30-40 oranında bir azot kaybı meydana gelebilir.
- Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26'sını bitkiler alır. Kalan % 74'ü gaz olarak havaya karışır. - Üst gübre atıldıktan sonra 1-2 gün içinde yağmur yağarsa atılan gübrenin %96'sını bitki alır.
İlgili 17 soru bulundu
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır. Böylece yapraklar üzerine damlayan eriyiğin yanık lekeleri oluşturması önlenmiş olur.
Azotlu gübreler arasında yer alan üre gübresi, pH bakımından nötr özellik taşıyor. Hemen hemen tüm; tahıllarda, meyvelerde, sebzelerde, ekinlerde kullanılabiliyor. Ekimle beraber, ekim öncesinde, toprak altı veya toprak üstü uygulamayla verilebiliyor.
Bitkilere göre üre gübresinin atılma zamanı incelenirse; Tahıllarda kardeşlenme döneminde yağış öncesi kullanılmalıdır. Meyve ağaçları için sonbahar mevsiminde ve çiçeklenme öncesinde kullanılmalıdır. Sebzelerde ise dikimden 15 gün sonra ve sebzeler meyve bağladıktan sonra kullanılmalıdır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Suda kolaylıkla eridiği için, yapraktan ve damla sulama ile uygulamaya uygundur.
Bu nedenle azotlu gübreler, bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde kullanılmalıdır. Üre gübresindeki azot, amonyak (NH3) halinde kolaylıkla havaya geçer. Bu yolla kayıp çok fazladır. Bunun için üre uygulaması yağışlardan önce veya toprağa karıştırılarak yapılmalıdır.
Üre, azotun en yaygın ve ekonomik olarak erişilebilir formudur. Azot bitkilerin büyümesinde önemli bir rol oynar ve yaprak, gövde, kökler, klorofil sentezi, protein sentezi ve diğer metabolik süreçler için gereklidir. Üre gübresi, toprakta yaygın olarak kullanılabilir veya yapraktan uygulanabilir.
Çiçeklenme işleminden önce ya da sonbaharda yapraktan püskürtme işlemi ile azot gübre uygulanabilmektedir. Bostan yapanlar ise, ekim işlemi ile birlikte azot gübresinin yarısını uygulamaktadır. Kalan yarı azot gübresi ise çapa işlemi öncesinde toprağa atılmaktadır.
AZOT FAZLALIĞI; Bitkilerde fazla azot bitkinin gelişim periyodunu uzatır, bitkilerde ve yapraklarda anormal büyüme gerçekleşir ve çiçeklenme gecikir buna karşılık bitki metabolizması yavaşlar ve meyveler geç olgunlaşır. Fazla azot bitkide sürgün sayısını arttırdığı gibi bitkide erken yaşlanmaya yol açar.
Biyolojik gübre: Genellikle etki göstermesi yaklaşık bir ay sürer ve uzun büyüme döngüsüne sahip mahsullerde etki belirgin değildir, ancak gübre etkisi 6 ila 8 ay sürebilir; Hormon maddeleri: hızlı etki gösterirler, ancak kendileri fazla besleyici değildirler ve üretimi arttırmada pek pratik yardımları yoktur.
En hızlı çözüm Nitratlı gübreler vermektir. Çok seyreltik olmak kaydıyla Nitratlı gübreler yapraklara da uygulanabilir. Üre ve Amonyum içerikli gübreler bitkinin acil Azot ihtiyacını karşılayamaz. Onları ancak geniş zamanlarda uygulayabiliriz.
Hayvan dışkılarından elde edilen organik gübreler ile ilgili makalemizi bu linkten inceleyebilirsiniz. Hayvansal menşeili gübreler içerinde doğru proseslerle üretilmiş %100 Solucan Gübresi en güçlü içeriği sahip organik gübre olarak tanımlanmaktadır.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Dr. Başer, buğday tarlalarına tek seferde üre gübresi verilmesinin soğuk havalarda bitkilere zarar verebileceğini söyledi.
Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10'a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.
Üre gübresi bitkilerin azot gereksinimini sağlamaktadır. Üre gübresi ne işe yarar, özellikle bitkilerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Bitki kök gelişmesinde ve bitkinin boyunun uzamasında etkili olmaktadır. Meyve ve danelerin verimini artırmaktadır.
Üre gübresi bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. Özellikle bitkilerin gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Bitkilere canlılık veren, fotosenteze yardımcı olan ve verimi arttıran üre gübresi ekinlere gelişim döneminde büyük destek vermektedir. Üre gübresi genellikle her ekinde kullanılmaktadır.
Üre gübresinin tamamının yarayışlı olması ve bitkiler tarafından alınabilir hale geçmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu dönemde bitkiler hızlı büyüdüğü için üre yerine %33 N Amonyum Nitrat veya %26 N CAN gübresi kullanılmalıdır.
ÜRE %46 azot oranıyla en yüksek azot oranına sahip gübre çeşididir. Beyaz renkte ve kokusuz olup, pril veya granül yapıdadır. ÜRE tüm bitkilerde, üretim periyodu boyunca kullanılabilmektedir.
Bu araştırma sonuçlarına göre, ürenin yapraktan 3 kez % 0.25 oranında püskürtülerek uygulanması yaprakların N beslenmesini ve fındık verimi arttırması için önerilmektedir. % with the application of 0.25 % urea by a statistically significant increase of 27 % at p<0.01 level.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri