Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür.
İnkübasyon denemesi sonunda, topraklardaki toplam mineral azot miktarı saptanmış ve daha sonra toprağa uygulanan üre azotunun dönüşümleri oransal olarak hesaplanmıştır. Toprakların amonyum azotu miktarları inkübasyon süresine bağlı olarak 7. güne kadar artmış, 14. ve 28. günlerde ise azalmıştır.
Üre, proteinlerin yıkımı sonucu oluşan azotlu bir bileşiktir. Proteinlerin yıkımı sonucu oluşan azot, zararlı bileşiklere dönüşerek vücutta toksik madde birikimine yol açabilir. Üre, vücuttaki fazla azotun böbreklerden süzülerek idrarla atılmasını sağlar.
Yapılan çalışmalarda şartlar uygun ise, uygulanan ürenin %50 kadarı iki saat gibi kısa sürede ve tamamı 1 - 2 gün gibi bir sürede bitki yaprağı tarafından alınmaktadır. Diğer bitki besinlerinde ise bu süre 2 - 10 günü bulmaktadır.
Tahıllarda, ekimle birlikte verilen üre; kardeşlenme döneminde ise yağışlardan önce verilmelidir. Meyve ağaçlarında; çiçeklenme öncesi ve sonbaharda. Sebzelerde; yarısı dikimden 15 gün sonra, diğer yarısı meyve bağladıktan sonra. Bostanda; yarısı ekim anında, diğer yarısı çapadan önce verilir.
İlgili 31 soru bulundu
Nötr pH' da olması sayesinde neredeyse tüm meyvelerde, tahıllarda, ekinlerde ve sebzelerde kullanılabilmektedir. Peki üre gübresi ne zaman atılır? Sonbaharda ekim öncesinde ve ekimle birlikte taban gübresi, ilkbaharda toprak üstü şeklinde uygulanabilmektedir.
Üre gübresi beyaz renkli, kokusuz, suda kolay çözülebilen , 100kg.'ında 46 kg. Azot içeren bir gübredir. Üre gübresi kimyasal gübreler içerisinde en yüksek düzeyde Azot içeren gübredir.
Bünyesinde %46 üre azotu ihtiva etmektedir. Suda kolaylıkla eridiği için, yapraktan ve damla sulama ile uygulamaya uygundur. Düşük biüreli üre gübresinin fiziksel ve kimyasal özellikleri şu şekildedir.
Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir. Aşırı gübrelemenin neden olduğu stres, bitkileri hastalıklara karşı duyarlı hale getirir. Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, zararlılar zayıf bitkilere çekilir ve daha kolay bulaşabilecektir.
Yaprak gübresi uygulamaları ekinin türüne göre değişiklik gösteriyor ancak genellikle 15 günde bir yeniden uygulama gerekiyor. Kimi zaman uygulama sayısı 15 günde 2 hatta 3'e kadar çıkabiliyor. Yaprak gübresi uygularken ürün ambalajları üzerinde yer alan ölçülerin ve uygulama önerilerinin dikkate alınması gerekiyor.
Ürenin tohum ve köklere yakın verilmemesi gerekir. Sonbaharda ekimle birlikte ve ilkbaharda üst gübre olarak kullanılabilir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Geniş uygulama. Üre gübresi her türlü ürün ve toprakta kullanılabilir ve toprağa hiçbir zararı yoktur.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Uygulanan besinlerin %90'ı gübrelemeden yaklaşık 1 saat sonra bitkiye emilir. FAVOR yaprak gübresiyle yüksek verimli ve kaliteli ürün hasat edilir.
Günün saati ve hava koşulları yaprak gübrelerinin etkiliğini etkiler. Islak ve yeni püskürtülen yaprak gübreleri, yağmura, güneşin dik ışınlarına ve rüzgara maruz kalmamalıdır. Yaprak gübreleri uygulanırken öğlen güneşli saatler, yağmurlu yada rüzgarlı havaların dışındaki durumlar tercih edilmelidir.
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.
Ancak toprak altı uygulama sırasında eğer gübre ekinin köküne veya ekilen tohuma denk gelirse bitkiye zarar verebiliyor. Tohumun çimlenmesi bozuluyor veya tamamen engelleniyor. Fazla üre gübresi uygulaması toprağı asidik hale getirebiliyor ve doğal verimi azaltıyor. Çok fazla kullanımda ekinde yanma görülebiliyor.
Çözüm: Dökülen maddenin toplanmasıyla hasar azaltılabilir. Hemen ardından bolca sulanarak kimyasal maddenin yıkanması sağlanır. Dökülen madde suda çözünen cinstense normalin 3-5 katı fazla su verilmelidir.
Üre gübresi ekimle beraber veya ekim öncesi taban gübre (toprakaltı) olarak uygulanabildiği gibi, üst gübre olarak da kullanılabilir. Her iki halde de toprak çok kumsul ve milli bünyeye sahipse, aşırı yağışlarla veya hatalı sulamayla üre gübresinin büyük bir kısmı toprağın derinliklerine doğru yıkanır.
Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede % 26 N CAN kullanmalıdırlar. Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir.
Kuru şartlarda buğdayın tüketimine göre üstten 10 kğ. Üre veya 14 kğ.%33 AN kullanılmalıdır. Üre gübresi kullanacakların Nisan ayının ilk haftasına kadar uygulamayı tamamlamaları gereklidir.
Bu gibi durumlarda Üre gübresi yerine CAN %26 gübresi tercih edilmelidir. Aynı zamanda tek üst gübreleme yerine gübre miktarı 2-3 kısma bölünerek uygulanmalıdır. Tahıllarda, ekimle birlikte Amonyum Sülfat (AS) ve Üre gibi topraktaki kaybı daha az olan azotlu gübreler kullanılır.
Son yıllarda, Azotlu gübreler içerisinde üre gübresinin yüksek oranda azot içermesi ve suda kolay çözünmesi gibi üstünlüklerinin olmasıyla yaprak gübrelemesi olarak kullanımı artmaktadır.
Hem topraktan, hem yapraktan uygulamayla bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Formülü CO(NH2)2 - %46 N (azot) şeklindedir. Bünyesinde karbon (C) bulunması ve yapısındaki azotun NH2 formunda olması nedeniyle amidli bir gübredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri