Önce asetilen gazı ayar düğmesini kapatın, Oksijen ayar düğmesini kapatın, Tüpleri kapatın ve önce oksijen sonrada asetileni blöf edin.
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200oC sıcaklığa ulaşılır. Genellikle %50 - %50 oranında oksijen-asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
Oksi-asetilen kaynağının avantajları: Tüm pozisyonlarda birleştirme kaynakları, boru hatları, tesisat alanı tamir ve kaplama kaynaklarında kullanılır. Alaşımsız ve düşük alaşımlı çelik, demir dışı metaller, dökme demir. Gibi metallerin kaynağında kullanılır.
Ortam: Atölye–Laboratuar Ortamı Donanım: Oksi-gaz kaynak postası, çakmak, tel fırça, gözlük, önlük, sabun köpüğü, kurbağacık, tornavida, iş parçası, çelik cetvel, çizecek, metre, eğe, çalışma masası, mengene, kollu makas, giyotin makas, kaynak teli.
Kapalı alanlarda, Oksi-asetilen ya da oksijen- LPG li çalışmalar da kesinlikle tüpler kapalı alan dışında bulundurulmalı, gaz kaçaklarına karşı önlem alınmalı ve sık sık gaz ölçümü yapılmalıdır. Kapalı alanda yapılan kaynak işlerinde içerde oluşan kirli gazlar dışarı atılmalı ve içeriye temiz hava verilmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Alev geri tepmesini önleyen araçlar alev geri tepme emniyet valfleridir. (Flashback arrestor).
Oksi-asetilen kaynağı Oksijen ve Asetilen gazının kullanımı ile yapılan bir kaynak çeşididir. Kaynak torcu olarak tabir edilen bir kaynak ekipmanında Oksijen gazı ve Asetilen gazının karışımının sağlanması, bu karışımın bir çakmak yardımı ile yakılması ile aktif hale gelir.
Önce asetilen gazı ayar düğmesini kapatın, Oksijen ayar düğmesini kapatın, Tüpleri kapatın ve önce oksijen sonrada asetileni blöf edin.
Asetilen tüpü, asetilenin hem bir yerden bir yere taşınmasını hem de depolanmasını ve kullanımını sağlayan tüplerdir. Asetilenin yanıcı özelliğinden dolayı bu tüplerin kullanımında azami dikkat gerekmektedir. Asetilen gazı sıvı asetonun içinde çözünmüş olarak tüpe doldurulur ve kullanıma sunulur.
Oksijen asetilen hortumları sanayide tüpten tabancaya kadar olan bölümde ara bağlantı hortumu olarak kullanılır. 8 Bar çalışma basıncına dayanıklıdır. Kırmızı ve mavi renk olarak üretilmektedir. Kırmızı renkli Asetilen, mavi renkli Oksijen hortumu olarak kullanılmaktadır.
Kaynak esnasında üfleç ile tüp arasındaki hortum uzunluğu en az 3 metre olmalıdır.
Asetilen gazı en fazla 1.5 bar basınçla kullanılmalıdır. Uygun Asetilen regülatörleri en fazla 1.5 bar basınç verecek şekilde tasarlanmışlardır. Bu nedenle Asetilen mutlaka asetilen regülatörleri ile kullanılmalıdır. Gaz tesisatında çelik çekme boru kullanılmalıdır.
Oksijen kaynağında çıplak kaynak telleri kullanılır. Kaynak teli iĢ parçasının özellikle- rine en yakın değerlere sahip olmalıdır. Kaynak telleri uluslararası alanda semboller ile ifade edilmiĢ olup, G I, G II, ..., hâlinde ifade edilmektedir. G harfi kaynak yöntemi, yani oksijen kaynağının, uluslararası ifadesidir.
Metan gazının 2000 santigrat derecede ısıtılması ve ayrıştırılması ile elde edilir. Asetilen gazı elde etme yöntemlerinden bir tanesi de, kok kömürü ya da kalsiyum karbürün suyla tepkimeye sokulması yöntemidir. Her iki yöntemde de; CaC2 +2H2O formülü elde edilir ve asetilen gazı elde edilir.
Asetilen Gazının Kullanım Alanları
Kimya, elektrik ve elektronik endüstrilerinde kullanılır. Asetilenin kullanım alanları olarak sanayi sektörü gazın en çok kullanıldığı sektördür. Isıtılmış bakır borulardan asetilen geçirilerek benzen adı verilen bir madde elde edilir.
Oksitleyici alev (oksijen fazlalı), belli keskin bir koniyi haizdir. Koni ve dış alev, normal ayardakinden daha kısa olup bu tertip en sıcak alevi sağlar ve ana metali oksitleyebilir.
Oksijen tüpleri mavi, Azot tüpleri yeşil, Asetilen tüpleri sarı, yanıcı gaz tüpleri kırmızı ve diğer bütün gazlara ait gri renk kodları ile boyanmaktadır.
Dışardan ateş veya alevle ısıtılmış tüplerde mutlaka asetilen ayrışması tehlikesi vardır. Oksijen kaynağında asetilen yerine likit gaz (LPG) tüpleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.
230.00 ₺ KDV Dahil.
Oksi-Propan (LPG, Doğalgaz) için; önce tutamak üzerindeki yanıcı gaz valfini (2) kapatınız.
"Oksijenli yakıtla kesme nedir?" diye merak ediyorsanız yanıtı basittir. Çelik sac gibi malzemeleri kesmek için saf oksijen ve yakıt gazı kullanılan bir termal kesme prosesidir. Oksijenli yakıtla kesme torçundan gelen ısı, çeliğin yüzeyini veya kenarını yaklaşık 1800?'ye yükseltmek için kullanılır.
Teknotes Oksijen-asetilen ve LPG Hortum Makaraları (Tamburları) emniyetli şekilde Oksijen ve Asetilen ve LPG gazlarının kesintisiz bir şekilde, sızdırmazlığını sağlayarak ve ayrıca iki gazın birbirine karışmasını önleyerek aktarımını sağlayan ürünlerdir.
Asetilen (C2H2) Gazının Terminolojisi
Asetilen, suda ve asetonda çözünür. Yanma enerjisi yüksek olduğundan kaynakçılıkta ve metal levhaların kesilmesinde kullanılır. Günümüzde organik kimya endüstrisinde en önemli başlangıç maddelerinden biridir.
Kalınlığı 15 mm ve yukarısında olan çelik malzemesinin kesimi oksijen kesim teknolojisiyle kolaylaşmıştır. Plazma kesim ile kıyaslandığında 10 mm ve 200 mm arasında tüm işlemler oksijen kesim ile kolaylıkla sağlanmaktadır.
Asetilen (etin), bir tür hidrokarbondur. Üçlü bağ taşır ve formülü C2H2 şeklindedir. Alkin sınıfının ilk üyesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri