Protein alımını azaltmak Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Kreatinin Nasıl Düşürülür? Bol su tüketmek, kandaki kreatinin seviyesini düşürebilir fakat bu düşüş böbreklerin daha iyi çalıştığınız göstermemektedir. Doktorun önerdiği ilaçlar doğrultusunda kreatinin seviyesi düşürülebilir.
Kreatinin yüksekliği, başta böbrek hastalıkları olmak üzere pek çok farklı rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkabilir. Ciddi böbrek hasarlanmaları, kronik böbrek hastalıkları, şok, kanın doğru bir şekilde süzülmesine ve vücut için atık olan maddelerin idrar yoluyla vücut dışına atılmasına engel olur.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Erişkin bir erkekte normal üre seviyesi 8-24 mg/dl, erişkin bir kadında 6-21 mg/dl'dir. Diyalize girilmesi için belirlenen bir üre seviyesi yoktur. Ancak anormal derecede yüksek üre seviyelerinde (>200 mg/dl) hastanın belirti ve bulguları vardır. Bu da diyaliz gerektirebilir.
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
GFR düzeyinin 60 veya üzerinde bulunması normal kabul edilir, 60'ın altındaki GFR seviyeleri böbreklerde bulunan bir hastalığa işaret edebilir. 15 veya daha düşük bir seviyede bulunan GFR ise böbrek yetmezliği olarak tanımlanır.
Protein alımını azaltmak
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Ancak bazı durumlarda üre yüksekliğinin sebebi protein bakımından zengin beslenme ya da dehidrasyon olabilir. Bu gibi durumlarda hastaya özel diyet programı oluşturularak üre seviyesi düşürülür. Sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırmayı unutmayın.
Dr. Serkan Yıldlız, “Fazla su içmek kilo verdirmez. Ya da böbrekleri temizleyerek üreyi düşürdüğü, selülitleri yok ettiği, antioksidan özelliği yönündeki iddialar bilimsel temeli olmayan iddialar.
Yüksek kreatinin seviyesinin böbrek enfeksiyonuna bağlı gelişmesi halinde antibiyotik tedavilerine başvurulur. Yüksek tansiyondan kaynak olması halinde ise ilaçlar ile kreatinin seviyelerini düşürülmesi hedeflenir.
Keratin, en çok lahana, brokoli, soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerde bulunur. Vücudunuzun keratin oranını yükseltmek için bu gıdaları yemeniz gerekir. Keza, karaciğer, balık, yoğurt ve süt, keratin içeren diğer besin kaynaklarıdır.
Özellikle böbrek yetmezliği tedavilerinde destekleyici olarak kullanılan biberiye üre seviyesini de düşürebilmektedir. Kaynayan temiz suya ekleyeceğiniz biberiye otunu 5-6 dakika demledikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Günde 2 kere bu çaydan içmeniz üre seviyenizi aşağı çekmeye yardımcı olacaktır.
Kreatin kinaz değerleri normalinde farklı olursa tehlike olabilir. CK testi sonucunda ortaya çıkan değer kadın ve erkeklerde farklılık gösterir. Bu nedenle kreatin kinaz değeri 39- 308 U/L dışında ise tehlikeli olabilir. Kadınlarda ise 26- 192 U/L değerinden farklıysa detaylı araştırma gerektirebilir.
Bir araştırmaya göre, kreatin kullandıktan 1 hafta sonra vücutta yer almaktadır ama kullanmayı bıraktıktan haftalar sonra bile etkisi sürmektedir.
Kreatin İçeren Besinler Hangileridir? Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre av hayvanları, kreatin açısından en zengin besin kaynaklarıdır. Bunlar arasında: tavşan, geyik, kanada geyiği, yaban domuzu, devekuşu, karaca, bufalo, bizon, keklik ve yaban ördeği bulunur.
Artan kas miktarına bağlı olarak kreatin kinaz seviyeniz yükselebilir. Beslenmenizde protein miktarını artırarak kas yapımına katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için takviye besinlerden de yararlanabilirsiniz ancak bu kararı doktorunuzla birlikte vermelisiniz.
Özellikle anti-enflamatuar, antibiyotik ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar böbrek işlevleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve idrarda kreatinin düzeylerini artırabilir.
Bol su içmek kan kreatinin düzeyini biraz düşürebilir, ancak bu düşüş böbrekler iyi çalıştığı için değil çok idrara çıkmanın bir sonucu olarak görülür. Bununla birlikte bazı ilaçlar böbreğin süzme aktivitesini etkilemeden kreatinin düzeyini düşürebilirler.
Kreatinin kaslarda üretildiği için kas hastalıklarından, fazla kas olmasından etkilenebilir. Örneğin beslenme bozukluğu olan birisinde kas kitlesi azaldığı için kreatinin düşük çıkabilir.
İdrarda kreatinin yüksekliği idrar yolları tıkanıklığına işaret eder. Bunun yanı sıra sırtta ve yanlarda ağrı, yorgunluk, sık ve ağrılı idrara çıkma, kanlı idrar, az miktarda ya da sızıntı şeklinde idrar yapmak gibi belirtileri bulunur. Böbrek Yetmezliği: Böbrek yetmezliği akut veya kronik olabilir.
Hasta diyalize girse de vaskülit tedavisine devam edilir, bu süre 6 ay-1 yıl devam eder. Eğer hasta tedaviye geçte olsa yanıt verirse, uzun süren bir diyaliz tedavisine rağmen vaskülitin düzelmesi nedeniyle diyalizden çıkma şansına sahip olabilir.
Böbrek yetmezliğine dönüştüğü durumlarda böbrekler fonksiyonlarının yarısını kaybetmiş duruma gelmekte. Böbrek yetmezliği düzelmesi için organ nakli olunması gerekmektedir. Böbrek nakli gerçekleşene kadar diyaliz sayesinde hayata tutunabilir ancak kalıcı tedavi için organ nakli olunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri