Kâtip, yazan, yazıcı, kitâbet eden ve usta yazıcı anlamlarına gelen Arapça kökenli sözcüktür.
Katip Ne Demek? Katip diğer adı ile zabıt katibi, mahkemelerde gerçekleşen davalarda, idari duruşmalarda ve diğer resmi kurumlarda yürütülen yasal işlemlerde kayda geçirilmesi gereken ifadelerin birebir transkriptini kaleme alır.
Katipler devlet memuru sayıldıkları için sabah 08:00 ile 17:00 arasında çalışırlar. Genel olarak adliyelerde ya da resmi devlet kurumlarında iş olanağı tanınır. Mahkemede görülen davalarda kayıt altına alınması gereken resmi bilgileri kayıt altına alır. Aynı zamanda idari duruşmalardaki yazı işlemlerini de yapar.
Genellikle üniversitelerin 2 yıllık Adalet Bölümü'nden mezun olan kişiler bu mesleği yapmaktadır. Ayrıca meslek lisesinde ticaret, bilişim ya da adalet ile ilgili bir bölüm bitirmeyen kişilerin ise katip olmak için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı Bilgisayar Kursu'na gitmesi ve sertifika alması gerekmektedir.
Katipler birer devlet memuru olarak görev almaktadırlar. Hizmetleri bu yöndedir. Maaşları ise 2500 ile 4000 arasında değişkenlik göstermektedir. Bu değişiklik bulunduğu kuruma, bulunduğu makama göre farklılık göstermektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
2) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, 3) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girerek en az 70 ve üzeri bir puan almaları gerekir. Katip adaylarının, sicillerinin temiz ve sabıkasız olmaları şartı vardır. Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sözlü ve klavye sınavına da girmeleri gerekir. Bu sınavı başarı ile geçenler, katip olmaya hak kazanırlar.
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Zabıt katipliği, önü açık bir meslek olduğundan bir kısım bireylerce adliye ortamlarında çalışmak ve buradan da yükselerek daha iyi yerlere gelmek maksadıyla tercih edilse de, çoğu bireyler için ise “devlet memurluğu olsunda gerisi önemli değil” mantığıyla tercih edilen bir meslek haline gelmiş durumda.
Bunlar, “Divan ve Babıali Katipleri, Maliye ve Hazine Katipleri, Defterhane Katipleri ve Şer'iyye Katipleridir.” Araştırmamız katiplik müessesesinin ağırlıklı olarak şer'iyye kısmında istihdam edilen katiplerin konumu ve mesleğin önemi üzerinedir.
İlk vahiy katipliğini Abdullah bin Sa'd Mekke'de, Übey bin Kâ'b Medine'de yapmıştır. Übey bin Kâ'b Medine'de olmadığı zamanlarda Zeyd bin Sabit görevi yürütmüştür. 40 kadar vahiy katibi bulunmaktadır.
yer alan yazı parçasından seçilip yazılı olarak verilen bir metinden bilgisayar ile vuru hesabı yapılmadan üç (3) dakikada yalnı sız en az doksan (90) kelime yazmak. (Vuru hesabı yapılmadan üç (3) dakikada yanlı sız olarak en az doksan (90) kelime yazamayan adaylar mülakat sınavına alınmayacaklardır.)
Merkezî sınavın (KPSS-2020) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla (ceza infaz kurumu kâtibi) 35 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1985 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.) ğ) Hizmet göreceği sınıfla ilgili özel kanun veya diğer mevzuatta aranan şartları taşımak. II.
Zabıt Katibi Kaç Yıl Okur? Zabıt Katibi olmak için üniversitede 2 yıl eğitim alınmalıdır. Ancak Adalet Meslek Lisesi mezunları da Zabıt Katibi olarak görev yapabilmektedir.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yükselebileceği yegane unvan, yazı işleri müdürlüğüdür. Yazı işleri müdürlüğü pozisyonuna yükselebilme şartları; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde detaylandırılmıştır.
Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
Genel çerçevede zabıt katibi olabilmek için adalet alanında bir eğitim almak gerekmektedir. Bu eğitimler hem lise hem de üniversite üzerinden ön plana çıkar. Özellikle teknik meslek liseleri kapsamında zabıt katipliği bulunmaktadır.
Bilgisayar Sertifikası, Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası olarak da bilinen Temel Bilgi Teknolojileri Sertifika Programımız uzaktan eğitim yöntemiyle verilmekte olup Adalet Bakanlığı katiplik alımı için bilgisayar sertifikası şartını sağlamanız için önem arz etmektedir.
Uygulama sınavında F klavye olarak A4Tech Fstyler FK10 model klavye,Q klavye olarak A4Tech KM-720model klavye kullanılacaktır.
İcra memuru olmak için Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girilmesi şartı vardır. Üniversitelerin herhangi bir önlisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) bölümünden mezun olmak yeterli bir ön koşul olacaktır.
Üç dakikada 90 ve üzeri kelime yazılması gereken klavye sınavına girebilmek için yukarıda bahsedilen şartlara ek olarak adayın “bilgisayar” veya “daktilo” sertifikalarından birine sahip olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri