Bu kategoride yer alan markalar, herhangi bir ürüne dair üretimi bizzat gerçekleştiren işletmelerdir. Bu türdeki işletmelere “üretici markası” denmektedir.
Dağıtıcı markalar aracılar tarafından yaratılır. Bu markaların temel amacı ürünlerin dağıtımını gerçekleştirmektir. Hatta bazen bu markalar üretici markalardan daha fazla tanınabilmektedir. Örneğin Migros, şok gibi markalar dağıtımcı markalardır.
Ticaret Markaları
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır.
Bir firmanın imalatında veya ticaretinde yaptığı ürünlerin, başka firmaların ürünleriyle ayırt etmeye yarayan işarettir. Ürünlerin üzerinde kullanılan markalar ticari marka çeşididir.
İlgili 44 soru bulundu
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
Marka, bir kişinin satın aldığı ve doyum sağladığı, somut ve soyut bir dizi nitelik vaadidir. Bu yönüyle marka üründen farklıdır. Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir.
Reklam sektöründe bu ve buna benzer marka isimlerinin genel bir ürünün adına dönüşmesi durumu için üretilen kavram; “jenerik marka”dır. Jenerik marka olan kelimenin, ilgili ürünün firma adına değil ürünün genel ismi hâline dönüşmesi, söz konusu markanın pazardaki öncü olma kapasitesi ile ilgilidir.
Ticari Marka
Bir firmanin üretimini veya ticaretini yaptığı mallarını, diğer firmanın mallarından ayırt etmeye yarayan marka türüdür.
Marka, bir çok yerde geçen bilenen en yaygın tanımıyla işletmenizin mal ve hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayıran işaretlere marka denir. Bu işaretler kişi adları, isimler, sözcükler, herhangi bir anlamı olmayan yan yana getirilmiş harfler, rakamlar veya harf rakam kombinasyonları olabilir.
Alt marka, ana markaya bağlı olan ancak kendi marka adı ve kimliği olan bir ürün veya hizmet markasıdır.
Örneğin, THY, Pegasus+Uçan at figürü ferdi hizmet markası, SEK ferdi mal markasıdır. Ortak marka ise, üretim veya ticaret veya hizmet işletmelerinden oluşan bir gruba dâhil kişiler tarafından kullanılan markalardır (SMK md. 31/3).
Finansal marka değeri, markalı ürünleri üreten ve pazarlayan bir firmanın sahip olduğu aktif varlıklarından (bina, makine, stok vb.) oluşmaktadır. Tüketici temelli marka değeri ise, markanın tüketici açısından ifade ettiği değerdir.
Bir marka oluşturulurken “marka adı, URL, logo ve sembol, karakterler, slogan, jingle ve ambalaj” olmak üzere altı önemli unsur vardır ve bu unsurların uygun seçimi yapılarak sağlam marka varlıkları oluşturulur (Keller, 2012).
Ferdi marka, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından tek başlarına kullanılan markaları ifade eder. Bir başka deyimle, bir marka gerçek ya da tüzel kişiye ait olup da o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye aitse bireysel –ferdi- markalardan söz edilebilir.
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Üretim veya ticaret ya da hizmet işletmelerinden oluşan bir grup tarafından kullanılan işarete, ortak marka denir. Ortak marka, gruptaki işletmelerin mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarar.
Branding olarakta kullanılan markalaşma, ürünleriniz veya hizmetlerinizin, logo, paketleme, yazı tipi ve verdiği mesaj doğrultusunda oluşturulan bir kimliktir. Aslında ürün veya hizmetlerin müşterilerinizin kalbinde ve zihninde yaşama şeklidir de diyebiliriz.
Branding olarak adlandırılan markalaşma; firmanın, ürünün ya da hizmetin bilinir hale gelmesidir. Yüzeysel olarak markalaşma diyip geçmek söz konusu değildir, detaylı bir şekilde ele alınması gerekir.
Tescilli marka (™ ya da ®), bir ticaret hukuku ve markalar hukuku terimi olup ticari bir malı diğer benzerlerinden ayırmaya yarayan işaret, özellik anlamına gelir. "Tescilli marka", "ticari marka" veya yalnızca "marka" gibi isimler de bu anlamda kullanılabilirler.
Marka, şirketlerin üretim, pazarlama, tanıtım ve satış alanındaki tüm varlıkları kapsar. Şirketin adı, ürettiği ürün ya da sunduğu hizmet ile birlikte marka değeri taşır. Dilimize Almancadan geçmiş olan marka sözcüğü, bir ürünü diğerinden ayırt etmek için kullanılan özel isim demektir.
Marka nitelikleri tanım ve örnekleri
Marka niteliklerini, insanların kategori genelinde bir ürünle ilgili çağrışımları ve sizinki de dahil olmak üzere belirli markalarla ilgili çağrışımları olarak tanımlıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri