Emek, üretimin temel öğesi olup, insan faaliyetinin üretime katılmasıdır. Çalışanın yaptığı hizmetler karşılığı elde ettiği kazanca "ücret" denir. İnsanın fiziki gücü veya zihinsel yeteneği ile yapılan işlere göre emeğin üretkenliği değişiklik gösterir.
Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
Böylece bu fabrikada doğal kaynaklar, sermaye, emek ve girişimcilik bir araya gelmiş olacaktır. Yani üretim, emek, sermaye, doğal kaynaklar ve teşebbüs gücünün bir fonksiyonudur. Üretim fonksiyonunu ifade eden pek çok denklem geliştirilmiştir. Genellikle Q, yalnızca L ve K'nın bir fonksiyonu olarak gösterilir.
Ürünlerin ortaya çıkışına kadar süren üretim periyodunda gerekli olan tüm unsurlara üretim faktörleri denilmektedir. Bu faktörler; doğal kaynaklar, girişim, sermaye ve emek olarak örneklendirilebilir.
İşletmeler gerekli mal ve hizmetlerin üretimini gerçekleştirirken, birtakım üretim faktörlerini bir arada kullanmak zorundadır. Bu üretim faktörleri; doğa, emek (iş gücü), sermaye, girişimci (müteşebbis) ve teknoloji olarak beş grupta toplanabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Üretim çeşitleri endüstriyel üretim, fason üretim, yalın üretim, talaşlı imalat şeklinde çeşitlendirilebilir.
Üretim; insan ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmetlerin miktarını ya da faydalarını artırmaya yönelik çabalar olarak tanımlanabilir. Bu sebeple üretim, imalat kavramından ayrılır; zira imalat, üretimden farklı olarak sadece bir malın sayısını ya da faydasını arttırma çabasıdır.
Üretim, dağıtım ve tüketimi etkileyen beşerî etmenlerin başlıcaları nüfus, teknoloji, sermaye, ihtiyaçlar, tanıtım ve yönetim şeklidir.
Üretim yapmak için temel ihtiyaçlar,ham madde ve sermayedir. Ham maddeyi gereken işlemlerden geçmesi gerekir. İşlemlerin gerçekleşmesi için de sermayeye gerek vardır. Tüm bu faktörler bulunduğunda üretim yapılabilir.
Üretim, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için yeni ürünler ortaya koyması olarak tanımlanabilir. Üretimin durması ise hayatın daha kötüye gitmesine neden olabilir. Bu yüzden üretim sürekli olmalıdır ve durmamalıdır. Üretimi imalat ile karıştırmamak gerekir.
İşletme tarafından üretilen mal ve hizmet tüketildiği sürece üretim ve dolayısıyla işletme ve işletmecilik olur. Şayet tüketim (pazar) yoksa üretimde olmayacaktır. Üretim ve tüketimle işletmecilik arasında yakın bir ilişki vardır. Üretim bir bakıma iktisadi faaliyetlerin ve işletmeciliğin başlangıcını oluşturmaktadır.
Üretim, üretim faktörlerini bir araya getirerek fayda yaratma faaliyetine verilen addır. Üretim, girdilerin (kaynakların, üretim faktörlerinin) çıktıya (ürüne) dönüşmesidir. Bir malın yapılması, imal edilmesi veya bir faaliyetin organize edilmesi üretim sürecini tanımlar.
Peki bir işletmenin üretim yönetimi neleri kapsamaktadır? Öncelikli olarak ürün tasarımı ve geliştirmeyi sayabiliriz. Ardından tedarik zinciri yönetimi, üretim planlama, uygulama ve kontrol, kalite yönetimi, teknoloji yönetimi, depo yönetimi gibi üretim süreçleri de üretim yönetimi kapsamına girmektedir.
Üretimin diğer adı = imalat'tır.
Üretim, bir işletmenin beşeri ve maddi kaynakları kullanarak ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetleri yaratmasıdır.
Tüketim Harcamalarını Belirleyen Faktörler
İlgili yazında bu ekonomik faktörler, gelir, gelir dağılımı, servet, faiz oranı, enflasyon, geçmiş dönem tüketimi, para arzı, döviz kuru, kamu politikaları, finansal gelişmeler olarak sıralanabilir.
Doğal ya da fiziki faktörler olarak tanımlanan grupta; iklim özellikleri, yer şekilleri ve toprak özelliklerinden bahsedilir. Beşeri faktörler ise sanayileşme, tarım, yeraltı kaynakları, turizm, ulaşım başlıkları altında incelenir.
Beşeri unsurlar: İnsanların, ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla doğayı değiştirerek meydana getirdikleri farklı varlıklar beşeri unsurlar olarak bilinmektedir. Bu varlıkların ya da ürünlerin temel amacı insanların toplum içinde daha rahat ve refah şekilde yaşamasına imkan vermektir.
Üretim, arazi, işgücü, sermaye ve girişimcilik üretimin dört faktörüdür. Girdi üretim faktörlerini ifade eder. Ansiklopedi Britannica'ya göre, tanım üretim işlevine göre, iktisatta, kullanılan üretici faktörlerin miktarları ile elde edilen ürün miktarı arasındaki ilişkiyi ifade eden denklemdir.
İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik üretim ve hesap yapmasıdır.
Üretim sisteminin girdileri olarak hammadde, malzeme, makine, işgücü, girişimcilik, yönetim vb.dir. Çıktıları ise mal ve/veya hizmetlere dönüşmektedir. Üretim sistemi çeşitleri gelişen teknoloji, çevre koşulları ve yeni yaklaşımlar doğrultusunda değişime uğramaktadır.
Bir üretimin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan kaynakların bütününe “üretim kaynakları” veya “üretim faktörleri” adı verilir. Geleneksel üretim kaynakları toprak, müteşebbis, sermaye ve emekden oluşur.
Üretim biçimi ya da başka bir deyişle Üretim tarzı, Marksist teoride genel olarak belirli bir tarihsel dönemdeki üretimin niteliğini ya da üretimin karakteristik formunu ifade etmek anlamında kullanılır. Esas itibarıyla üretim sürecinin nihai sonucuyla üretim araçları arasındaki ilişkiyi belirtir.
Üretim veya satın alma kararı ise, nihai mamul üretiminde kullanılan ve halen üretilen parçaların üretim veya satın alma yolu ile elde edilmesine devam edileceği yönündeki kararlar anlamına gelmektedir (Peker, 1998: 574).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri