Şerh, bir ilim dalına ait önemli bir metni açıklamak amacıyla yazılan eserdir. Şerhlerde temel metnin muğlak ifadelerini açıklanır, eksiklikleri tamamlanır ve konu örneklerle anlaşılır hale getirilir. Hâşiye ise bir eserin satır aralarına ve sayfa kenarlarına ilave edilen açıklayıcı ve tamamlayıcı not demektir.
Temel anlamı “bir şeyi kesmek ve içini açığa çıkarmak” olan “şerh” sözcüğü daha sonra ilk anlamını korumakla birlikte anlam genişlemesi ile “bir durumu açıklığa kavuşturmak, müşkil bir meseleyi açıklamak, kapalı ve gizli şeyleri ortaya çıkarmak” gibi farklı anlamlar kazanmıştır.
Haşiye kelimesi ilk anlamı dipnot şeklindedir. Bu kelimenin ikinci anlamı ise eserlerin iyi bir şekilde açıklanması için yazılan eserlere verilen isimdir.
İslâm dünyasında bir eserin daha geniş biçimde açıklanması amacıyla yazılmış kitapları ifade eden bir telif türü. Kitapların sayfa boşluklarına yazılan çoğu kısa açıklamalar için kullanılan terim.
Şerh aslında bir metnin anlaşılır kılınması ve açıklanması olduğundan yazının icadıyla beraber ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Dolayısıyla farklı şerh gelenekleri mevcuttur. Mesela Batı kültüründe şerh (commentary), haşiye (scholia), tefsir (exegesis) gelenekleri mühim bir yer kaplamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Tapuya Şerh Kimler Koyabilir? Tapuya şerh koyma işlemi; tapu sahibi, alacaklı ve davalı başta olmak üzere hukuksal olarak hak talep edebilen herkes tarafından gerçekleştirilebilir.
Öncelikle, tapuya koyulan şerh için belli bir süre mevcuttur. Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Fakat bunun dışında tapu şerhine itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz hakları mahkeme yoluyla kesinlikle vardır.
Şerh; açmak, ayırmak anlamlarına gelir. Ancak bir şeye "şerh koymak" şeklinde kullanıldığında ise o şey hakkında açıklamada bulunmak anlamını taşır. Bu ifadeyle emlak sektöründe tapu işlemlerinde sıkça karşılaşılır.
Tapuya Şerh Neden Konulur? Tapuya şerh konulması kişinin mülkiyet hakkını kısıtlamak maksadıyla konulur. Bir mülkiyetin geri alım hakkı, aile konutu olarak belirtilmesi, satış vaadi ve önalım hakkı gibi pek çok durumda tapuya şerh konulduğunu görmekteyiz.
Tapuya mal sahibinin mal üzerindeki haklarını kısıtlayan birçok şerh tipi konulabilir. Örneğin; Önalım hakkı, satış vaadi, geri alım hakkı, ipotek, üst hakkı, ihtiyati haciz, intifa hakkı ve aile konutu şerhi gibi birçok hak kısıtlayıcı etkiye sahip durum tapuya şerh edilebilir.
Arapça şrḥ kökünden gelen şarḥ شَرْح “1. açma, yarıp içini çıkarma, 2. (bir metni) açıklama, yorumlama” sözcüğünden alıntıdır.
Sözlükte “doldurmak; gereğinden fazla söz söylemek veya yazmak” anlamlarına gelen haşv masdarından türetilmiş bir isim olan hâşiye (çoğulu havâşî) “söz ve yazıdaki fazlalıklar, bir şeyin kenarı, bir eserin ve yazının bulunduğu sayfanın kenarlarındaki boşluk (marj)” demektir.
Yani şerh, metin olarak adlandırılan bir eseri şerh ederken; haşiye, şerh olarak adlandırılan bir eseri şerh etmektedir. Tefsir kitapları Kur'an metnini şerh eden eserler olduklarından, tefsir kitaplarının şerhleri de haşiye ismiyle anılmıştır.
Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır. Ancak burada kritik olan şudur. Aile ile şerhi olduğunda veya satılamaz açıklaması bulunduğunda devri ya da satışı kesinlikle gerçekleştirilemez.
Tapu kütüğüne işlenebilen şerhler arasında Aile Konutu Şerhi de yer almaktadır. Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerinde, mülkiyet hakkı bulunmayan eşin tapuya şerh koydurma şansı vardır. Bunun için resmi evraklar yolu ile müracaatların yapılması zorunludur.
şerh koyacağınız belgede imzanız olan yeri imzalayıp alt tarafındaki herhangi boş bir yerine karara katımadığınızı gerekirse nedenleri ile birlikte yazarsınız. işte bu yazdığınız not şerh oluyor. veya imzanız için açılan yere katılmadığınızıda beyan edebilirsiniz.
Taşınmazda malik olmayan eşin şerh koydurduğu durumda, şerhi koyduran malik olmayan eşin talebiyle, şerh kaldırılabilecektir. Şerh, malik olan eşin talebiyle konulmuşsa malik olmayan eşin rızası ya da kabulüyle şerh kaldırılabilecektir.
Tapuya şerh koymak, tapunun sahibi, davalı ve alacaklı olan kişiler tarafından yetkili mercilere başvuruda bulunularak yapılabilir. Bu işlemler borçlu ile alacaklı arasında meydana gelen anlaşmazlıklarda kullanıldığı gibi genel olarak da uygulanabilir.
Tapu Şerhi Sorgulama Nasıl Yapılır? Tapu şerhi yaptırıldığı zaman, şerhin kalan süresini, durumunu öğrenmek için tapu şerh sorgulama yapılmaktadır. Bu sorgulama Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Tapu Bilgileri Sorgulama Sistemi'nden online bir şekilde yapılabilmektedir.
İpotek borcunun ödenmemesinin sonucu taşınmazın satışına başlandığını bildiren bir şerhtir. Bu şerhin kütüğe işlenebilmesi için gayrimenkul üzerinde ipotek olmalıdır. Bu ipoteğin borcun ödenmemesinden dolayı paraya çevrilmesine başlandığını ve tapu siciline şerh verilmesini bir icra müzekkeresi gelmelidir.
Tapuya konulan şerhin kaldırılabilmesi için şerhi koyan kişilerin onay vermesi gerekmektedir. Türk Medeni Kanunun 683. maddesine göre malike tanınmış yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülememektedir. Bu şekilde şerh konulması durumunda ise şerhin kaldırılması yine mümkündür.
Aile Konutu Şerhi bulunan bir taşınmazın maliki eşinin izni olmadıkça bu taşınmaza ait mülkiyeti devredemez, mülkiyet hakkını sınırlandırıcı işlemlerde bulunamaz. Bu doğrultuda taşınmaz üzerinde “Aile Konutu Şerhi” var ise bu taşınmaz üzerinde haciz işlemi gerçekleştirilemez.
Tapuda aile konutu şerhi koyulması için aile şerhi koydurma ücreti alınmaz. Aile şerhi koyulması harç ve masraftan muaftır.
Bu şerh ihtiyati tedbir mahiyetinde olmayıp taşınmazın devir ve temlikini veya üzerinde hak tesisini engellemez. Mahkemeden gelen müzekkerede "ihtiyati tedbir mahiyetinde davalıdır şerhi verilmesi" istenmiş ise bunun davalıdır şerhi olarak değil ihtiyati tedbir olarak sicile şerh edilmesi lazımdır.
Şerh kelime anlamı itibari ile not düşmek anlamına gelir. Tapu sahibinin malı üzerine yetkili makamlarca düşülen bir ayrıcalık olarak tanımlanabilir. Kütüğe işlenmiş bir şerh mülkiyet hakkında bir kısıtlamaya sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri