Bundan tam 98 yıl önce, Kuva-yi Milliye kuvvetleri, Ali Saip Bey komutasında Fransızlara karşı yiğitçe karşı koyarak Urfa'nın kurtuluşunu kesinleştirdiler.
Urfa şehri, 24 Mart 1919'da İngilizlerin; 30 Ekim 1919'da da Fransızların işgali ile karşılaşmıştır. Bu sırada, Antep'te de çatışmalar başlamıştır. Urfa'da ise 29 Aralık 1919'da Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Saip (Ursavaş), Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle düşmanı Urfa'dan atmak için Ocak 1920'de direnişi başlatmıştır.
Ali Saip Bey hangi şehirde savaşmıştır sorusunun cevabı ise Urfa olacaktır. 29 Aralık 1919 tarihinde Urfa'ya gelen Ali Saip Bey, şehrin ileri gelenleri ile şehrin kurtarılması için birtakım çalışmalar yapmış ve Urfa ve yöresi Kuva-yı Milliye Komutanlığı görevini üstlenmiştir.
Siverek halkının ve Müdafayı Hukuk Cemiyeti'nin tam desteğini alan Ali Saip Bey, 6 Şubat'ta halktan oluşturulan kuvvetle Urfa'ya doğru hareket etti. Ertesi gün Karaköprü'ye ulaşan Ali Saip Bey, ''Kuvayımilliye Kumandanı Namık'' imzasıyla Fransızların 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmaları için bir ültimatom gönderdi.
Fransızların Güney'de işgal ettiği bir başka şehir de Urfa idi. 15 Ocak 1920'de Yüzbaşı Saib (Ursavaş) yönetiminde örgütlenen Urfalılara bölgedeki çeşitli aşiretlerde destek verdiler. Fransızlar Urfa'ya girince millî kuvvetler kenti kuşattılar.
İlgili 28 soru bulundu
Milli Mücadele'nin önemli kahramanlarından biri olan Ali Saip, Urfa'nın savunulması sırasında göstermiş olduğu başarıları nedeniyle, Mustafa Kemal Paşa tarafından Urfa Savaşçısı anlamındaki Ursavaş soyadı verilmiş, İstiklal Madalyası'na sahip olan önemli şahsiyetler arasında yer almaktadır.
Antepli Şahin Bey İstiklâl Harbinin aziz şehitlerinden dir. Tek başına düşmana meydan okumuş, "Düşman araba ları cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez." demiştir. Bu kahramanın hayatı, fedakârlıklarla doludur ve yeni nesil için ibret levhasıdır.
OSMAN DOĞAN KİMDİR? 1984 Yılında TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifi ile Şanlıurfa'ya Şanlı ünvanı verilmesini sağlayan Şanlıurfa eski Milletvekili Osman Doğan, 17 ve 18. Dönemde parlamentoda bulundu.
Böylece 5 Temmuz 1938'de Türk askeri Hatay'a girdi. Bu, tarihi bir dönüm noktası demekti. Kurmay Albay Şükrü Kanatlı komutasındaki Türk tugayı sabah saatlerinde Payas'tan ve Hassa'dan sınırı geçerek Hatay'a ulaştı. Yıllar sonra Türk ordusunun Hatay'a ayak bastığı haberi halkı sokaklara döktü.
İlçe nüfusunun çoğunluğu Kürt ve Zazalar meydana getirir ve az bir kısmı Kırmanç olup, Karacadağ ile Karakeçi yörelerinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
Atatürk'ün ziyaret edemediği iller de oldu: Beyazıt (Ağrı), Aksaray, Çorum, Ardahan, Artvin, Siirt, Bingöl, Hakkari, Urfa, Mardin, Muş, Van, Bingöl ve Bitlis ile o dönemde ilçe olan veya sonradan kurulan Bartın, Karaman, Kilis, Gümüşhane, Bayburt, Iğdır, Batman, Karabük, Nevşehir, Kırıkkale ve Şırnak.
Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı
2022/408/409 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Tuğgeneralliğe terfi ederek Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı olarak atanmıştır. Bayan Nazan AVKIRAN ile evli olup, iki çocuk babasıdır. İngilizce ve Rusça bilmektedir.
Türk asker ve siyaset adamı. Emekli Teğmen Emin Efendi'nin oğludur. 1885 yılında Irak'ta Revandiz şehrinde doğdu.
31 Ekim 1919'da Kahramanmaraş'ta düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş'taki kurtuluş hareketini başlatmıştır. Sütçü İmam, Bertiz bölgesinde Yüzbaşı Muharrem Beyazıt komutasındaki birliğin hazırlıklarına katılır. Olaydan sonra Sütçü İmam ev ev aranır. Ancak hiç kimse nerede olduğu bilgisini vermez.
SÜTÇÜ İMAM (1872-1922)
Kendisinin asıl adı “İmam” olmasına rağmen süt sattığı için ismi “Sütçü İmam” olarak bilinirdi. 'Sütçü İmam (Uzunoluk) Olayı' diye bilinen hadisenin olduğu 31 Ekim 1919 tarihi, Maraş Millî Mücadelesinde şanlı bir direnişin başladığı gündür.
1984 yılında, Millî Mücadele dönemindeki önemine işaret etmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla şehre Şanlıurfa adı verilmiştir. Kurtuluş Savaşında gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılında "Şanlı" unvanını almıştır.
"Peygamberlerin atası" kabul edilen Hazreti İbrahim'in doğduğu, Hazreti Eyyüp, Hazreti Elyasa ve Hazreti Şuayp peygamberlerin yaşadığı rivayet edilen Şanlıurfa, kültürel değerlerinin yanı sıra inanç turizminde ön plana çıkıyor.
Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu başkanlığında oluşturulan Kuva-i Milliye ordusu 7 Şubat 1920'de şehirdeki Fransız komutana bir ültimatom vererek 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmalarını istedi.
Bir gün evvel topraklarımızdan savuşup gidiniz. Yoksa kıyarız canınıza." Andorya kumandasındaki 8 bin piyade ve 200 süvariden oluşan Fransız kuvvetleri, Antep'e ulaşmak için 25 Mart 1920'de yeniden saldırıya geçti. Fransızlar'a karşı 4 gün boyunca direnen Şahin Bey, tek başına kalıncaya kadar mücadele etti.
Şahin Bey Hangi Cephede Savaşmıştır? Milli Mücadele'nin önemli kahramanlarından olan Şahin Bey; Güney cephesinde Fransızlara karşı savaşmıştır. 1 Dünya Savaşı sonrası İstanbul'a gelen Şahin Bey, Antep Heyet-i Merkeziyesi'ne başvurarak Antep'e gelmiş ve Kilis – Antep yolu Kuva-yı Milliye Komutanlığı'na getirilmiştir.
Şahin Bey (1877, Gaziantep - 28 Mart 1920), Kuvâ-yi Milliye önderlerinden Türk asker. Antep Savunması'nın önemli isimlerindendir.
Urfa sıra gecelerinde okuduğu gazel ve türkülerle Türk Halk Müziği'ne damgasını vuran ünlü sanatçı Kazancı Bedih, vefatının 16. yılında anılıyor. Urfa sıra gecelerinin mihenk taşlarından davudi sesli sanatçı Bedih Yoluk, 1929 yılında Şanlıurfa'da hayata gözlerini açtı.
Gerçek insan boyutlarında ve formunda yapılmış (bilinen/bulunan) en eski heykeldir. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenir.
Mondros Mütarekenâmesi'nin 7. maddesinde yer alan “Müttefikler, güvenlerini tehdit edecek bir durum ortaya çıktığında herhangi bir stratejik noktayı işgal hakkına haiz olacaklardır” hükmü, Urfa'yı işgale gerekçe yapılarak 24 Mart 1919 (bazı kaynaklara göre 7 Mart 1919) tarihinde Urfa, İngilizler tarafından işgal edildi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri