Kaşar, koyun, inek veya keçi sütünden yapılan sarı renkli sert bir peynirdir. Türkiye ve Yunanistan'da yenir.
Kaşar peyniri, kendine özgü sarıya yakın renklere sahip olmalıdır. Yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir. Yüzeyinde ve içinde delikler, gözenekler, yarık ve çatlaklar bulunmamalıdır.
Kaşar, koyun, inek veya keçi sütünden yapılan beyaz-sarımsı renkli hafif sert bir peynir türüdür.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur. Mevsimsel değişimlerle farklılaşan süt yağı içeriği, aynı peynirin farklı dönemlerde değişik renkler almasına sebep olur.
- Gerçek kaşar peynirinin rengi sarımtıraktır, bembeyaz olması beklenmez. - Kiyasal madde ile sarı renk verilmeye çalışılan kaşar peynirlerinin rengi kahverengiye dönük koyu sarı renkte olabilir. Bunlardan da uzak durulmalıdır. - Gerçek bir kaşar peynirinin hammaddesi süttür.
İlgili 41 soru bulundu
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
Peynirde pembeleşme nedeni: bakteriler
Araştırma sonucunda, Thermus türünün peynirde pembeleşme sorunundaki rolü belirlenmiş oldu. Peynirde pembeleşme nedeni bakteriler laboratuvarda tekrar üretildi.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir.
En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşara 'eski' denilebilecek.
Bu nedenle taze kaşar alırken sert yapıda olmasına, gerçek süt tadında ve sarımsı doğal kaşar renginde olmasına dikkat etmek gerekir. Organik üretim kaşarların, kendisine has renk ve kokusu vardır. Koyu sarı renkte olan kaşar, yumuşak yapılıdır. Bir bıçakla kesildiğinde bıçağa yapışmaması gerekir.
Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Basit ama çok etkili bir yöntem: Çakmak testi
En basit ve etkili yol, kaşarı yakmak. Aldığınız kaşarı bir dilim kesin ve çakmak ile yakın. Eğer kaşarınız alev alıyorsa bilin ki kandırıldınız.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Taze kaşar peynirinin raf ömrü 6 aydır. Raf ömrünün sonuna yaklaşıldıkça kaşar peynirinin uzama özelliği yavaş yavaş azalır. Ambalajı açıldığında açık yüzeylerin kurumaması için streç film kullanılabilir.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3).
“Kars Eski Kaşar peynirinin üretim aşamalarında sadece süt, tuz ve şirden maya kullanılır. Kars eski kaşarı kendine has yumuşak aroması, açık mısır sarısı rengi ve yağlı hoş tadıyla Anadolu'daki diğer kaşarlardan ayrılır.” Kazanlarda saatlerce işlenip pişirilen bu sütler eşsiz aromaya sahip peynire dönüşür.
Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Kars kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir. İşte tam da bu sebeple doğru saklama koşullarını paylaştık. Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kaşar peyniri ne kadar sürede bozulur? Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Eski kaşar ne zaman bozulur? Taze kaşar üretildikten kısa bir süre sonra tüketilir. Eskitilmişi ise 6 ay soğuk hava koşullarında dinlendirilerek olgunlaştırılır. Bu sayede lezzetine lezzet katan bu peynir eğer doğal sütten yapılmışsa 3 yıl kadar saklanabilir.
Tavada yağı ısıtmaya başlayın. Kaşar dilimlerini önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa batırın. Kızgın yağda 25-30 saniye üstündeki pane altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın. Kızaran peynirleri havlu kağıt serilmiş tabağa alın.
Kaşar Peyniri sütün mayalanıp, haşlanarak kalıp haline getirilmesiyle elde edilir. Tost Peyniri ise, eritme peynir grubuna aittir. Kaşar peynirinin ham maddesi süttür, Tost peynirinin ham maddesi ise çok yumuşak ya da sert olmayan daha önce üretilmiş peynirlerdir. Tost peyniri daha yağlı ve yumuşak yapıya sahiptir.
Kâğıt havlu kaşar peynirinin nemini emecek ve soğuk saklama poşeti peynirin hava ile temasını keserek kaşar peynirinin bozulmadan daha uzun süre saklanabilmesini sağlayacaktır. Eskitilmiş kaşar peynirini daha iyi muhafaza etmek için ambalaj malzemeleri ile sarıp ağzı kapalı bir kaba koyarak buzdolabında bekletin.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri