Üroloji Bölümü kadınlarda; idrar yapma bozuklukları, idrar kaçırma problemleri, pelvik taban kaslarındaki yetmezlikle birlikte özellikle organ sarkma problemleri ile nörolojik hastalıklarla beraber görülebilen mesanenin nöromusküler fonksiyon bozuklukları gibi sorunların tanı ve tedavisi ile uğraşmaktadır.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
Üroloji sistemi, özellikle erkeklerde üreme ve boşaltım sistemi ile ilgilenmektedir. Kadınlarda ise daha çok boşaltım sistemi hastalıklarını ele almaktadır. Kadınlarda üreme sistemi iel boşaltım sistemleri bir bütün haline incelenmesi gerektiği için üroloji, kadın hastalıkları uzmanı ile birlikte çalışmaktadır.
Üroloji bölümümüzde en sık istenen tahliller; sperm analizi, tümör markerlarının araştırılması, bakteri ve virüs taramaları, çeşitli proteinlerin ve enzimlerin araştırılmasıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Üroloji (bevliye) bölümü doktoru (ürolog) hangi hastalıklara bakar? Üroloji, hem kadınlarda hem de erkeklerde idrar yolu hastalıklarını, kronik böbrek hastalıklarını ve genellikle erkek üreme organlarının tedavisi ile ilgilenen cerrahi bir uzmanlık alanıdır.
Ürolojik muayenede özellikle nelere bakılması gereklidir? Ürolojik muayenede karın muayenesinin, kasık ve genital bölgenin, parmakla rektal muayenenin (makattan muayene) özellikle değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kadın Ürolojisi (Ürojinekoloji)
Üroloji doktorları genellikle erkeklerden oluşmaktadır. Bu gelenek yıllardan beri Türkiye'de devam ediyor olsa da, son yıllarda oldukça başarılı kadın üroloji doktoru neferleri yetişmektedir.
Tanı işlemlerinden biri olan ürodinami testi için hastaya herhangi bir kesi yapılmaz ve idrar kanalından ve makattan yerleştirilen ince kataterler yardımı ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda test sırasında elektrotlar da hastanın vücuduna yerleştirilir ve kas aktivitesi de aynı zamanlı izlenmektedir.
KADINLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONU İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR? Kadınlardaki idrar yolları ile ilgili şikayetler için kadın doğum uzmanına görünmek faydalı olacaktır. Yapılacak jinekolojik muayene ile idrar yollarında iltihaba neden olabilecek faktörler daha detaylı bir şekilde incelenmiş olacaktır.
Üroloji Bölümü erkeklerde böbrekler, idrar kanalları, mesane, prostat, penis ve sperm keselerinde meydana gelen hastalıklar ile ilgilenir. Kadınlarda ise cinsel faaliyet dışında kalan üreme ile ilgili her organ ile Üroloji hekimleri ilgilenir.
İdrarda yanma, sık idrara çıkma, bazen kötü kokulu ve bulanık idrar yapma, kanlı idrar, yüksek ateş, bel ve kasık ağrısı idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri olarak gösteriliyor.
Alttan elle muayene (Vajinal tuşe)
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir.
İdrar örneği verilmeden önce aç olmaya gerek yoktur. Bazı ilaçlar ve bitkisel ya da diyet takviyeleri idrar tahlili sonuçlarını etkileyebilmektedir. Testten önce alınan tüm ilaçlar, vitaminler ve takviyeler hakkında uzman doktor bilgilendirilmelidir.
Kadınlarda var olan idrar yolu darlığı, pelvik kökenli olan tümörler ve mesane taşı mesanenin kasların güçsüz olmasına neden olabilir. İdrar içerisinde bulunan maddelerin tehlikeli olması da bu yüzden muhtemeldir. Bunların yanı sıra karın bölgesinin alt tarafına sıcak su koymak ve sıcak tutmak etkili olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi birçok hastalığın tanısında kullanılıyor. Rutin muayenelerde, sancılı idrar yapma ve gebelik durumlarında bu testi yaptırarak, böbrek ve üriner sistem hastalığının olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Mikroskopik incelemede görülecek eritrositlerin nereden kaynaklandiği ayırt edilemez. Adet kanı ile vajinada normalde bulunan mikroorganizmalar, steril olması beklenen idrara bulaşabileceğinden yanıltıcı sonuçlar verir. Bu nedenle adet döneminde idrar analizi ve kültürü yapılmaz.
Testislerin yani yumurtaların kanserleri bunların cerrahisi gene üroloji ile ilgilidir. Üroloji bunların hepsine bakar. Penis hastalıklarına baktığımız zaman özellikle cinsel fonksiyon bozuklukları, sertleşme bozuklukları, boşalmanın erken olması geç olması bütün bunlar gene üroloji ile ilgilidir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümlerinde genel kadın sağlığı, menopoz-osteoporoz, gebelik ve riskli gebelikler takibi, tüp bebek verilen hizmetler arasındadır. Üroloji, üriner sistem denilen, üreterler, mesane ve idrarın mesaneden atılmasını sağlayan tüp olan üretra hastalıklarını teşhis ve tedavi eden bilim dalıdır.
Operatör Doktor Ayşe Veyhürda Dikmen Ataşehir Avicenna Hastanesi Ailesinde | Avicenna Hastanesi.
Kadınlarda sistoskopi nasıl yapılır? Kadında sistoskopi işlemi direkt idrar kanalından, idrar kesesine dikkatlice itilerek girilir. İdrar kanalı geçildikten sonra idrar kesesi görüntüyü sağlamak için steril sıvılar ile doldurulur, muayene yapılır ve işlem tamamlanır.
Üroloji: 100 TL Özel muayene ücretleri: 150 - 450 TL.
Hastanın yatar pozisyonunda çekilen röntgen olan bu tetkik ile böbrek gölgelerinin pozisyonu, barsak gaz dağılımı, kemik yapılar haricinde idrar yollarındaki taş, karın içi çeşitli kireçlenmeler, anormal kitleler hakkında bilgi sahini olunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri