Akut kurdeşen bazı vakalarda 6 haftadan daha uzun sürebilir. Bu durumda rahatsızlık, kronik kurdeşen olarak tanımlanır. Sağlıklı bireyler arasında ortalama %1 oranında görülen kronik kurdeşen, akut kurdeşenin 6 haftadan daha uzun süren halidir.
Ürtiker, deriden kabarık, basmakla solan, etrafı kızarık, sınırları belirgin kaşıntılı döküntülerdir. Yaşamı boyunca her dört kişiden biri en az bir kez ürtiker geçirmiştir. Bu döküntüler bir günden fazla sürmez.
Bu durumda en yakın acile başvurmanız gereklidir. Kronik veya müzmin ürtiker 6 haftadan uzun süren ürtikerdir. Müzmin ürtiker genel kanının aksine alerjik bir hastalık değildir.
Kronik ürtiker altı haftadan daha uzun süre kesintisiz devam ederek yıllar içinde tekrarlayabilir, ancak kısa süreli yani akut ürtiker aniden ortaya çıkar ve birkaç hafta içerisinde seyrini tamamlayarak kaybolur.
Ürtiker nedenleri arasında alerjenler (inhalasyon, kontakt,gıdalar) ,Tranfüzyon reaksiyonları, enfeksiyonlar (bakteriyal fungal viral helmitik), böcek sokmaları, romatizmal kollajen doku hastalıkları, Malign hastalıkları (tümörler), otoimmün hastalıklar (Hashimato troiditi) gibi birçok neden sıralanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kurdeşene iyi gelen tedavi yönteminin başında antihistaminik ilaçlar gelir. Kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerin başında ise cilt kaşıntısının olduğu bölgeye soğuk kompres uygulamak, yulaf ezmesi ve karbonat banyosu da ciltteki tahrişi azaltabilir. Ayrıca aloe vera da kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerdendir.
Kronik Ürtiker
Kronik ürtikerin potansiyel tetikleyicileri arasında da ilaçlar, besinler ve besin katkı maddeleri, enfeksiyonlar, solunum yolu ile alınan alerjenler, sistemik hastalıklar, gebelik, adet dönemi, diş implantları ve psikolojik faktörler yer alır.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Eğer ürtiker bulguları ilk başladığı zaman şiddetli ve cilt bulgularının yanında başka bulgularda var ise anafilaksi (alerjik şok) gelişme olasılığı olması nedeniyle hasta hemen bir acil servise götürülmeli ve anafilaksi tedavisinde olduğu gibi adrenalin yapılması gerekebilir.
Kurdeşen vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir ve geniş bir alana yayılma eğilimindedir. Anjiyoödem genellikle lokalizedir. Genellikle yüzü (özellikle göz kapakları ve ağız çevresi bölgeleri), elleri, ayakları ve genital bölgeyi etkiler.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
Ürtiker geliştiğinde her hastada karakteristik bazı belirtiler ortaya çıkar: Ciltte etrafı kızarık şişkinlikler belirir. Bunlar milimetrik küçük alanlar şeklinde olabileceği gibi daha büyük boyutlarda da olabilir. Şişen cilt alanlarında kaşıntı ve yanma hissi ortaya çıkar.
Kurdeşen Vücudun Neresinde Olur? Çok şiddetli durumlarda iç organlarda da (özellikle dudak, nefes borusu, göz kapakları) oluşabilen Ürtiker hastalığının toplumda görülme sıklığı yüzde 20-30 oranındadır. Ürtikerde cilt lezyonları vücudun her yerinde olabilir ve genellikle 24 saat içinde kaybolur.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
Akut kurdeşen bazı vakalarda 6 haftadan daha uzun sürebilir. Bu durumda rahatsızlık, kronik kurdeşen olarak tanımlanır. Sağlıklı bireyler arasında ortalama %1 oranında görülen kronik kurdeşen, akut kurdeşenin 6 haftadan daha uzun süren halidir.
Ürtiker kaç günde geçer? Ürtikerin kırmızı kaşıntılı kabarık klinik bulguları en fazla 24 saat içerisinde kendiliğinden geçer. En sık 15-20 dakika kadar sürer. Ancak aynı gün içerisinde veya diğer günlerde kendini tekrarlar.
Ürtiker sıklıkla alerjik bir reaksiyon olarak bilinmesine rağmen aslında alerji ürtikerin sık bir sebebi değildir. Genelde idiyopatik (sebebi bilinmeyen) olmasına rağmen; enfeksiyonlar, ilaçlar ve nadiren de yiyecekler tetikleyici olabilir. Kurdeşene neden olabilen bazı etkenler şunlardır: Enfeksiyon hastalıklar.
Bazen göz çevresi, ağız, dudaklar ve genital bölgelerde anjioödem olarak adlandırılan şişlikler de ürtikere eşlik eder. Ürtiker bulaşıcı bir hastalık değildir, bir belirtidir. Döküntüler iyileşirken iz bırakmaz.
Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
Ürtiker hastalığında tanının muayene bulguları ile konulduğunu ifade eden Uzm. Dr. Tuğba Şen Dikey, “Gerekli görülürse; kan, idrar ve gaita tetkiki istenebilir. Bilinenin aksine alerji testlerinin ürtikerin birçok tipinin tanısında yeri yoktur.
Ürtiker tedavisinde ilk seçilecek ilaçlar antihistaminik ilaçlardır. Bu ilaçların normal dozları genellikle yeterli olmamaktadır. Bu nedenle alerji uzmanı antihistaminik ilaçların daha yüksek dozlarını ve kombinasyonlarını kullanmak zorunda kalır. Kortikosteroidler etkili ilaçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri