Alkol ve sigaradan kaçınınız. Meme ameliyatı sonrası yüzme, yoga, suda aerobik ve ritmik yürüyüşler faydalıdır. Ameliyattan sonra uçak veya otobüs ile seyahat ederken mutlaka hekiminize danışınız. Gerekiyor ise mutlaka kolunuza bandaj yapınız veya kolluğunuzu kullanınız.
Meme kanseri ameliyatı sonrasında, hastalar genellikle 24 ila 48 saat sonra evlerine gönderilebilir. Hastalara ağrıları için ağrı kesiciler ve gerekirse bazı antibiyotikler verilebilmektedir. Pansumanların zamanında yaptırılması, ve eğer dren konmuşsa bunların miktarlarının takip edilmesi önem taşır.
Meme kanseri ameliyatından sonra iyileşme süreci çok uzun sürmüyor. Gerek memeyi almama gerekse memeyi alarak yapılan ameliyatlardan sonra koyduğumuz direnleri yaklaşık 10-12 gün sonra çıkartıyoruz. Daha sonra tam olarak iyileşmesi ve hastanın işine gücüne dönmesi 15-20 gün içerisinde gerçekleşiyor.
Hem şişlikler hem de morluklar bu dönemde olabilir. Ve bunlar 3 günden sonra süratle azalır. Bahsettiğim gibi burada en önemli şey hastanın özel sütyen kullanması ve aşırı hareketlerden kaçınması. Bu kurallara uyduğu sürece 3 günden sonra normal yaşantısına dönebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Silikon ameliyatından 2 hafta sonra size verilen sutyen korseyi kullanmak koşulu ile yan yatabilirsiniz.
5-7 gün içinde ağır, yorucu ve uzun süreli olmamak koşulu ile her türlü aktiviteyi yapabilecek kadar iyileşme olur. 7 gün sonra araba kullanabilir. Kullanılan dikişler eriyen dikişse alınmasına gerek yoktur. Erimeyen dikiş kullanıldıysa 12.-14. günde ince bantla birlikte alınır.
Meme kanseri tedaviden sonra tekrarlayabilir mi? Erken yakalanan ve çok iyi tedavi edilen meme kanserinin tekrarlama olasılığı son derece düşüktür. Bu tekrar ya meme ve bölgesel lenf bezlerinde olur (lokal tekrarlama) ya da sistemik yayılım şeklinde uzak organlara (kemik, akciğer, karaciğer, beyin vs.) olur.
Memede kitle alındıktan sonra ne olur? Memede kitle ameliyat ile alındıktan sonra eğer bu kitle iyi huylu ise hastanın normal meme takibi devam eder, memedeki kitlenin çıkartılması hastanın mevcut olan riskini azaltmaz. Bu nedenle hiç ameliyat olmamış gibi takibine düzenli aralıklarla devam edilmelidir.
Eğer erken evre teşhis edilmiş bir tümörümüz varsa ve biyolojik özellikleri iyi bir tümörse kolay kolay nüksetmezken teşhis edil zaman meme dışına taşmış tümörlerde özellikle de biyolojik davranışı kötü olan triple negatif üçlü negatif dediğimiz tümörlerde hastalığın tekrarlanma olasılığı oldukça yüksek.
Ameliyat sonrası hasta kendini iyi hissettiğinde ve ağrılarının olmadığını söylediğinde yan yatması konusunda sakınca yoktur. Eğer yan yatıldığında mevcut bir ağrıdan bahsediliyorsa veya hasta kendini iyi hissetmediğini söylüyorsa sırtüstü yatış pozisyonuna geçilmelidir.
Ameliyatı yapan hekimler arasında net bir görüş birliği olmasa da genellikle 24-48 saat sonra bile alanın suya teması mümkündür. Yara iyileşmesi açısından bakıldığında, iyi kapatılmış bir yarada işlemden 48 saat sonra epitelizsayon örtüsü gerçekleşmiştir. Bu aşamadan sonra yaranın sudan etkilenmemesi gerekir.
5-7 gün içinde ağır, yorucu ve uzun süreli olmamak koşulu ile her türlü aktiviteyi yapabilecek kadar iyileşme olur. 7 gün sonra araba kullanabilir. Kullanılan dikişler eriyense alınmasına gerek yoktur.
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Meme kanseri ameliyatları ortalama 2 saat kadar sürer. Memenin tamamının mı yoksa sadece hastalıklı kısmın mı çıkarılacağına hasta ve hekim birlikte karar verirler.
Meme kanseri teşhisi alan veya memede kanser gelişme riski yüksek olan hastalarda tedavi olarak meme dokusunun çıkarılması için mastektomi operasyonunun yapılması gerekir. Bir memenin çıkarılması tek taraflı mastektomi, iki memenin birden çıkarılması ise bilateral mastektomi olarak adlandırılır.
Kemoterapi, meme kanseri ameliyatından sonra en kısa zamanda başlamalıdır. Ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmediyse 3 hafta sonra tedaviye başlamak gerekir.
meme kanseri ameliyatları gerek mastektomiler yani memenin alınması gerekse alınmadan yapılan onkoplastik ve ya meme koruyucu yapılan ameliyatlardan sonra iyileşme süreci genellikle ağrılı değildir ve eğer hasta doktorunun dediklerini yaparsa 10-15 gün içerisinde hasta eski hayatına geri dönebilir.
Meme Kanseri Erken Teşhis Edildiği Takdirde Tamamen Tedavi Edilebilirdir. Okan Üniversitesi Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi, meme kanserinin tedavisinde hastalarına dünya standartlarında tedavi olanakları sağlayan bir merkezdir.
Meme Kanserinde Geç Nükslere Dikkat!
Prof. Dr. Bala Başak Öven, geriye dönük çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda, 20 bin meme kanserli hastada 15 yıl sonra hastalığın tekrar etme olasılığının %9 civarında iken bu oranın 25 yıllık takip süresince olarak gösterildiğini söyledi.
Hastalarda 15-20 yıl sonra bile lokal nüks olabilmektedir. Bu nedenle mastektomi sonrası hastalarda uzun dönem takip gerekmektedir. Erken dönemlerde daha sık takip yapılırken ilerki dönemlerde daha seyrek takiplerle hasta uzun dönem takipten çıkarılmamalıdır. Lokal nükslerde esas tedavi lokal olarak eksizyondur.
Kanserin ilk evresinde memedeki tümörlü dokunun çapı 2 santimetreden küçüktür ve koltuk altı bölgesinde lenf bezi büyümesi görülmez. Evre 1 olarak adlandırılan bu dönemde tanı alıp tedavi edilen kişilerde 5 yıl sonrası sağ kalım oranı %98'dir.
Takılan korse meme dokusunu bütün tutarak iyileştirmeyi hızlandırmakta ve kişinin daha rahat hareket etmesini sağlamaktadır. Korse kullanım süresi uygulanan yönteme göre değişiklik göstermektedir fakat maksimum bir ay boyunca kullanımı doktorlar tarafından önerilmektedir.
Meme silikon ameliyatı sonrası bir haftalık süreçte ağrı kesiciler tamamen kaybolmuş ve ağrı kesici kullanımına ihtiyaç duyulmaz hale gelinecektir. Bu ağrılar sadece göğüs bölgesinde olmayıp omuzlarda, boyunda ve sırtta da hissedilebilir.
Hastanın meme büyütme ameliyatı sonrasındaki ilk birkaç gün ağrı hissetmesi sık karşılaşılan komplikasyon olup doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler ile geçmesi beklenir. Hasta ağrı hissetmesinin yanı sıra iki hafta boyunca meme uçlarında yanma, ani ve keskin sancı ve batma da hissedebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri