USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin Türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 3.1'dir.
Flash bellek ya da bellek çubuğu olarak da anılan USB bellek, bilgisayarınızı USB bağlantı noktasına takılan, küçük, taşınabilir bir cihazdır. USB bellekler daha çok veri saklama, veri yedeklemesi ve cihazlar arasında dosya aktarma için kullanılır.
Her bir hattın ucunda farklı bir şekil var: Daire, ok ve kare. USB sembolü aslında Yunan mitolojisindeki denizler tanrısı Poseidon'un üç dişli mızrağına bir gönderme. Mızrağın her bir dişinin ucundaki farklı işaret ise USB teknolojisinin farklı cihazları birbirine bağlayabilme özelliğini simgeliyor.
Orijinal USB özelliğinin iki türü vardı, USB-A ve USB-B. USB-A, ince, dikdörtgen bir kesite sahiptir ve genellikle bağlantının ana bilgisayar ucu için kullanılır. Bu nedenle, USB-A bağlantı noktaları dizüstü bilgisayarlarda, masaüstü bilgisayarlarda, medya oynatıcılarda veya oyun konsollarında bulunabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Type-C bağlantı kabloları, USB-C portlara takılarak kullanılır. Konnektör üzerinde 24 adet pin bulunur, bu sayede aktarımda üstün performans vadedilir. USB Type-C, harici bir cihazdan ana bilgisayara veri aktarırken yüksek hız sağlar. Dosyaların yavaş aktarımı sorunu böylelikle ortadan kalkar.
Veri Depolama Birimleri Nelerdir? USB bellek, Hard Disk, SSD, RAM, sunucu bilgisayarlar ve bulut teknolojisi veri depolama birimleridir. Bu bellekler büyük ya da küçük her türden veriyi depolayabilir.
A′dan B′ye USB Kablosu/Yazıcı Kablosu 30cm
Yazıcı kablosu olarak da bilinir. Arduino ve PIC programlayıcılarla uyumludur. Uzunluğu 30 santimetredir. USB 2.0 A - B Kablosu, hızlı ve hatasız veri aktarımı sağlar.
Bağlantı noktasının görünümüne bakarak USB 2.0 ve USB 3.0 arasında kolayca ayrım yapabilirsiniz. Bilgisayarınızdaki USB bağlantı noktasını tamamen siyah veya gri renktedir. Bu bağlantı noktası bir USB 2.0 bağlantı noktasını olduğunun kanıtıdır.
USB yi HDMI dönüştürücü sayesinde fotoğraf, video, müzik, office dosyası sunumları, internet tarayıcısı, görüntülü görüşmelerinizi akıllı telefon üzerinden televizyona veya projektöre rahatlıkla aktarabilirsiniz.
Micro USB, telefon ve taşınabilir cihazlarda kullanılan standart şarj etme cihazıdır. Android işletim sistemine sahip olan cep telefonları ve tabletler, micro usb şarj adaptörü ile güvenli ve hızlı bir şekilde şarj edilebilmektedir.
İthal edilen ürünlerin tür adlarına Türk Dil Kurumu tarafından Türkçe karşılıklar önerilmektedir: bilgisayar (computer), buzlu çay (icetea), taşınır bellek (flash memory), karıştırıcı (blender) bu önerilerden yalnızca birkaçıdır.
Flaş bellek (bilgisayar)
Aynı kapasiteye sahip bir Flash bellekle karşılaştırıldığında, SSD USB genellikle daha yüksek okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Özellikle büyük dosyaları sık sık transfer ediyorsanız veya yoğun veri işleme gereksinimleriniz varsa, SSD USB bellek bu senaryolarda kesinlikle avantajlıdır.
USB 2.0, 480 Mbps bant genişliği sunabilen USB sürümüdür. USB 1.1'de sunulabilen bant genişliği 12 Mbps ile sınırlıdır. USB 2.0, USB 1.1'in 40 katı kadar bant genişliği ile yüksek hız sağlar. Her iki sürümde de kablo yapısı ve bağlantı uçları aynıdır.
İlk sürümler olan USB 1.0 ve 1.1 ile saniyede 12 MB aktarım yapmak mümkünken USB 2.0'da bu sayı saniyede 60 MB'dir. Yüksek hızlı USB 3.0 bağlantısında yakalanan 4,8 Gbps hız, saniyede 600 MB veri aktarımını mümkün kılar. USB 3.1 ise 10 Gbps, yani saniyede 1,22 GB aktarım hızına erişebilmektedir.
Ugreen premium örgülü USB 3A Type-C hızlı şarj ve data kablosu ile Type-C bağlantı noktasına sahip olan cihazlarınızı şarj etmenize ve veri işlemlerinizi yapmanızı sağlar. 3 ampere kadar akım kapasitesi ile cihazlarınızı hızlı bir şekilde şarj edebilirsiniz. 480Mbps'e kadar veri aktarım hızında aktarabilirsiniz.
Her icatta olduğu gibi flash belleklerde insanların ihtiyacını karşılamak için gerçekleşmişti. Bir önceki taşınabilir veri saklama aygıtı olan disketlerden sonra, en büyük teknoloji girişimlerinden biri olarak görüldü. Disketler, flash belleğin yapabildiği her işi yapabiliyordu.
USB bellekler ne kadar sık kullanılırsa dayanıklılık süresi o kadar kısalır ve buna bağlı olarak bu taşıyıcılara 2-10 yıllık bir dayanıklılık süresi biçilebilir.
USB 2.0 Bellek 480 Mbit/sn bant genişliğine sahipken, USB 3.0 Bellek 4,80 Gbit/sn bant genişliğine sahiptir. Kısaca 2.0 ve 3.0 kavramı flash belleğin bilgisayara olan dosya alım veya aktarım hızıdır. USB Bellek 3.0, 2.0'a göre oldukça yüksek düzeyde bir aktarım hızına sahiptir.
USB bellek modellerinin hafıza kapasiteleri 2 GB ile 16 GB arasında değişir. Eğer cihazınızı yalnızca küçük boyutlu dosyaların depolanması ve bu dosyaların veri aktarımı için kullanacaksanız, 2 GB ile 8 GB arasındaki hafıza kapasiteleri sizin için uygun olacaktır.
Piyasada 256 MB ile 2TB aralığında veri depolama kapasitesine sahip USB bellekler bulunmasına rağmen, en çok tercih edilen kapasite aralığı 1 GB ile 128 GB aralığındadır.
1 TB flash bellek modelleri sahip olduğu geniş depolama alanı ve avantajlı özellikleri nedeniyle sıklıkla tercih edilir. 1 TB bellek modelleri birçok farklı teknik ve yapısal özellik doğrultusunda birbirlerinden ayrılır. Bu özelliklerden ilki kullanılan USB versiyonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri