Aksi söylenmediği sürece, yara mümkün olduğunca temiz ve kuru tutulmalıdır. Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Zımba dikişlerin alınması genellikle dikiş tellerini çıkarma işleminden farklıdır. Bu dikişler, özel zımba çıkarma aletleri kullanılarak dikiş hattından çıkarılabilir. Doktorunuzun önerdiği süre geldiğinde, genellikle 5 ila 14 gün arasında, zımba dikişler alınabilir.
Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir. Estetik veya tıbbi yaraların iltihaplanması aslında sonradan yaraya bulaşan mikroplarla değil, ameliyat esnasında vücuda giren ve hatta derideki kişinin kendi mikroplarıyla oluşmaktadır.
Zımba, klips, yapıştırıcı da geri kalan cerrahi dikiş malzemelerini oluşturur. Cerrahi iğne sayesinde ipliğin dokuya yerleştirilmesi sağlanır.
İlgili 16 soru bulundu
Dikiş sonrası bölgeye genel olarak 48 saat hiçbir şekilde su değmemesi gerekmektedir.
Bazı hastalarda metal zımbalar dikiş olarak kullanılabilir. Sizi ameliyat eden doktor karar verse de eğer dikiş varsa 7. günde alınabilir. Eğer bu ameliyat ay ı yerden 2. ameliyatsa 10. günde dikişler alınabilir. Eğer dikişler zımba ile atıldı ise hastane ortamında özel dikiş alıcı aleti ile alınmalıdır.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Saçlı deride bir hasar meydana geldiğinde ve yara izi oluştuğunda, yara izinin hemen altında cildi korumak için fibröz doku meydana gelir. Bu doku; kıl köklerine, kan damarlarına ve sinirlere yer bırakmayacak kalınlıkta olabilir. Dolayısıyla bu alanda yeni saç oluşumu gerçekleşemez.
Ameliyat dikiş yerinden sıvı gelmesi, ameliyat sonrası yaygın bir durumdur ve bu durum genel olarak ameliyat sonrası iyileşme sürecinin bir parçası olarak kabul edilir. Ameliyat sonrası dikiş yerinden sıvı gelmesi, vücudun yara iyileşme sürecinde kan ve diğer vücut sıvılarını atması için normal bir tepkidir.
Dikişler en geç 15-20 gün içinde alınması lazım, ciltte kalması iyi bir şey değil, enfeksiyon gelişebilir olduğu yerden.
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir.
Çoğu zaman yara izleri veya dikiş izleri zamanla daha az belirgin hale gelirken, bazen izler kalıcı olabilir. Çocuklar için yaralanmalarda ve sonrasındaki müdahaleler izlerin kalıcı olmaması için önemlidir. Kesi izleri, kollajen adı verilen bir protein yardımıyla cildimizin kendini yeniden düzenlemesi ile oluşur.
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
Dikiş atılmış yara 48 saat hatta 24 saat sonra yıkanabilir. Öncesinde de duruma göre yarayı yıkamak uygun olabilmektedir.
Dikişler alınırken herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz.
Korkmana gerek yok kadan rahat git eğer iyi ve anlayışlı bir sağlıköının yanındaysan acıtmaz ben bir hastane de stajyerlik yapıyorum şu an bir adamdan çıkarmıştık bağırmadı bile sakin ve rahat olursan acımazz.
Yara izine saç ekim işlemi FUE saç ekimi tekniği ile yapılabilmektedir. Gerçekleştirilen operasyon ortalama yaranın büyüklüğüne ve yapılacak kök ekim sayısına göre değişkenlik göstermektedir.
Yara izi saç ekimi, kafa derisine yara veya yanık izi olan hastalar için bir seçenektir. İşlem, yara izi bölgesinden alınan saç köklerinin, saçların yeniden büyümesini sağlamak için yara izine nakledilmesini içerir. Yara izi saç ekimi, saçsız alanları doldurmanın ve daha estetik bir görünüm sağlamanın bir yoludur.
Hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir ve iki gün sonra banyo yapabilir. Ameliyat alanlarındaki dikişler 7 gün sonra alınır.
Drenler genellikle 3-4 gün içinde alınır. Drenler alındıktan sonraki ilk pansumanınız genellikle dren yerinden gelen akıntı ile kirlenecektir. Pansumanı değiştirdikten sonra bu pansumanın üzerini Op-site drape yada Tegaderm gibi steril, yapışkanlı bir naylon tabaka ile kapatırsanız rahatça duş alabilirsiniz.
Ameliyattan 1 gün sonra hastalarımız duş alabilmektedir.
İngiltere'nin Dundee Üniversitesi'nde Alfred Cuschieri tarafından geliştirilen kendi kendine şekillenen zımbalar, ameliyat dikişlerini çevre dokulara zarar vermeden kapatıyor. 5 mm uzunluğundaki, nikel titanyum alaşımından yapılmış zımbaların fareler üzerindeki uygulamasından olumlu sonuçlar alınmış.
Beslenme: Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı yara iyileşmesini hızlandırabilir. Düzenli ve dengeli beslenme, iyileşme sürecini olumlu etkiler. Yara Bakımı: Yaranın düzenli olarak temizlenmesi ve doktorun önerdiği şekilde bakımının yapılması, enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Ameliyattan 2 hafta sonra dikişler alınır, ilk kontrol, birinci ayda yapılır. Sonraki kontroller 3., 6. ve 12. ayda yapılır. Kontrol süreleri ameliyata göre değişebilir. Ameliyat sonrası protein bakımından zengin bir beslenme gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri