Uskumrunun gözleri ufak olur, kolyozunsa daha büyükçedir. Uskumrunun rengi deniz mavisidir, kolyozunki yeşile kaçar. Uskumru canlıyken derisinde altın ve gümüş renkli parıltılar görülür; bir de sırtının tam ortasında, başından kuyruğuna kadar uzanan siyah bir çizgi bulunur. Kolyoz daha yuvarlak, uskumru daha yassıdır.
Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
Kolyoz veya Kolyos (Scomber japonicus), uskumrugiller (Scombridae) familyasından bir balık türü.
Uskumruya çok benzeyen bu balık uskumru ile beraber sürüler halinde göç eder.
Uskumru eti yenen ve oldukça lezzetli bir balık türüdür. Çok lezzetli ve yüksek yağ içeriğine sahip olan uskumru balığı, en taze hali ile sonbaharın başlangıcında ile birlikte kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle kış aylarında uskumru balığı, daha da lezzetli bir hale gelir.
İlgili 45 soru bulundu
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
Uskumrunun sırtındaki çizgiler daha düzdür, kolyozun çizgileriyse dağınıktır ve karnına doğru benek gibi noktalar görülür. Aslında bu farklılıkları ayırt edebilmek için epey usta olmak gerekir. Bu ikiz balığın farkı ancak yerken anlaşılabilir.
Uskumruya göre tadı biraz daha yavan olduğu için, kızartma veya tuzlama yöntemi lezzetli bir tercih olacaktır. Izgarada balık sevenler için kolyozun en yağlı olduğu dönemde avlanması veya alınması gereklidir. Izgarada pişirmek için tuz ve karabiberle marine ederek hazırlayabilirsiniz.
Tadı ve görünüşüyle uskumruya da benzemektedir. Ülkemizde bolca bulunan kolyos balığı göçmen bir balık çeşididir. Kolyos balığı ülkemizde çiroz balığı olarak da adlandırılmaktadır. Besin değeri yüksek yağ oranı düşük olan kolyos sağlık açısından da pek çok fayda sağlamaktadır.
Baştan söyleyeyim, kolyoz balığında muazzam kılçık var. Bazı balıkların kılçığı canınızı sıkmaz, mesela hamsiyi bütün yiyenlere çok rastladım ama kolyozun kılçığı hem çok büyük, hemde çok sert.
Kolyoz: Uskumru balığına çok benzediği için sıklıkla karıştırılan kolyoz balığı, sürü halinde Marmara ve Ege sularında yaşar. Kolyoz balığının en leziz dönemi Temmuz, Ağustos aylarıdır. Ancak balık tutkunları ocak ayında kolyozun en yağlı olduğu dönemi de önerir.
Derisi puldan daha çok kaygan sıvıyla ya da belli belirsiz ince, minik pullarla kaph olan balıklardır. Dülger, fener, istavrit, kalkan, kılıç,kırlangıç, kolyoz, lahos, lüfer, mezgit, orkinos, palamut, sarıkuyruk torik, uskumru, yılanbalığı ve zargana pulsuz balıklardandır.
Uskumru, Vücut iğ şeklindedir. Sırtta aşağıya doğru inen açık veya koyu yeşilimsi-mavi, üzeri lekeli bantlar vardır. Başta beyin görünmez, karın tarafı açık gümüşi renktedir. Bütün yüzgeçler yumuşak ışınlı olup, gözler kolyoza göre daha ufaktır.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Türk mutfağının geleneksel sokak lezzetleri arasında yer alan balık ekmek, özellikle Eminönü ile özdeşleşmiştir. Francala ekmek, uskumru ve çeşitli sebzeler ile hazırlanan bu yemek, teknelerde hazırlanıp satılmasıyla bilinir.
Kolyoz balığı ızgara olarak da tüketilebilir. Bunun için ızgara yapılacak balıkların lezzetli olmaları açısından, yağlı olduğu dönemlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Izgara yapılacak olan kolyoz balıkları temizlenip yıkandıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilerek dinlendirilmelidir.
Patates dilimlerinin üzerine balıkları ve soğanları yerleştirerek sosu her tarafına gelecek şekilde kaşık yardımıyla döküyoruz. 180 derece fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar kontrollü bir şekilde pişiriyoruz. Zahmetsiz, kokusuz ve harika sosunun verdiği lezzetle birlikte uskumru tadında nefis bir balık.
Küçük balıklar, yavrular ve planktonlarla beslenir. Maksimum uzunluk 50 cm dir. Karadeniz'de ise bu 35 cm dir. Ortalama uzunluğu 15-30 cm arasındadır.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Helal balıklar arasında, hamsi, uskumru, lüfer, tuna, sardunya, morina, mezgit, alabalık ve ringa yer almaktadır.
Pişirmek bakterileri öldürür, ancak toksinler dokularda kalır ve yiyecek yendikten sonra vücut tarafından emilebilir. Scombroid zehiri üreten duyarlı balıklar arasında hamsi, somon, lüfer, palamut, ringa balığı, uskumru, sardalya ve orkinos bulunur.Genelde etkilenen balıklar metalik veya acı bir tada sahip olabilir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Uskumru Kılçıklı mı? Uskumru büyük kılçıklara sahip olması sebebiyle, kolayca kılçıklarından arındırılabilir ve tüketilebilir. Küçük balıklar gibi tüketirken çok fazla kılçıkla karşılaşılmaz.
Balıkseverlerin çokça tükettiği uskumru fırında, buğulama ve kızartma şeklinde yemek olarak pişirilirken aynı zamanda meze olarak da tüketilebilir. Genellikle yemek olarak tercih edildiğinde fırında, buğulama ve kızartma olarak pişirilen uskumru ile farklı tarifler denenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri