Ussal sözcüğü, Oğuz Türklerinden bu yana kullanılmakta olan us kelimesinden türetilmiştir. İnsanın doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü ayırt etme gücüne us denir. Ussal kelimesinin sözlük anlamı ise akılcıdır. Felsefede usçuluk akımı, rasyonalizm ve akılcılık adıyla da bilinir.
Ussal anlatım, temel anlatımıyla us yani aklın ağır bastığı bir anlatım biçimidir. Bu anlatım içerisinde duygu ifadeleri ya da mimiklere çok sık yer verilmez. Genellikle televizyon ve radyolarda sunulan haberler ussal anlatıma girer.
Kişinin kendisi de ussallaştırdıkları sebeplere tamamen inanır. Örneğin, başarısız olma kaygısından dolayı, yorgun olunmamasına ve dersin bitirilmesi gerektiğinin bilinmesine rağmen yorgunluk hissedip biraz daha dinlenmenin verimi arttıracağı düşüncesi ile çalışmayı erteleme sık yapılan ussallaştırmalardandır.
(Jung) Davranışları öncelikle duyumlar ve sezgilere dayanan coşkusal tipin karşıtı olarak daha çok us ve duyguyle davranan tip.
Sıkıntı veren durum, dert.
İlgili 38 soru bulundu
Usa uygun düşeni, usun saçma bulmadığını da dile getirir. Usla elde edilmiş olan anlamında da kullanılır.
Ussal Şahbaz kamu ilişkileri ve inovasyon üzerine çalışan yapan Ussal Danışmanlık Şirketi Kurucusu'dur. Ussal Şahbaz, 2018'e kadar Türkiye İnovasyon Direktörü olduğu GE (General Electric) şirketinin dünyada kurduğu sekiz inovasyondan merkezinden birini İstanbul'da hayata geçirmiştir.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Rasyonel kelimesinin içerdiği anlamların tamamına ilişkin detaylarıysa sizler için derledik, buyurun inceleyelim. Rasyonel kelimesinin anlamı, ''Akla uygun, aklın kurallarına dayanan, ölçülü, hesaplı, ussal'' olarak TDK Sözlüğünde yer almaktadır.
Ussal/Rasyonel karar verme modeli
Klasik model olarak da adlandırılan bu model, yöneticilerin nasıl karar vermesi gerektiğini açıklamaktadır (Hoy ve Tarter, 2004).
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz (rehber) değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik, aynı zamanda bir süreçtir.
Ussallaştırma, diğer bir adıyla rasyonalizasyon, şahsın gerçek sebeplerini bilmediği kimi davranış, düşünce ve duygularını mantık açısından tutarlı ya da ahlak yönünden benimsenebilir ve anlayabileceği bir nedene bağlamasıdır.
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Fransızca kökenli olan Absürt kelimesi, 'saçma' olarak Türkiye'de bilinmektedir.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimelerden biri olan Aşina'nın sözlük anlamı bilindik ve alışıldık olandır.
Rasyonel İnsan Kime Denir? Rasyonel insan genel olarak kendi bildiği doğrular üzerinden ilerleyen insan olarak aktarılmaktadır. Kişi kendi savunduğu durumlar karşısında dik bir şekilde durmaktadır. Doğruculuk ve gerçekçi kişi olarak yorumlanan bu kelime rasyonel insan şeklinde de kullanılmaya devam etmektedir.
Rasyonel insan; akıl temelli, mantıklı kararlar alan, aklın kurallarını uygulayarak yaptığı hataları tekrarlamayan öz denetim sahibi kişidir. Mantığına uygun olmayan şeyleri bulup çıkarmaya meraklıdır. Sanatsal faaliyetlerden hoşlanır ve onlardan -kimi zaman farkında olmadan- mantıksal dersler çıkarır.
Rasyonel kelimesi dilimizde akla uygun, akılcı, aklın kurallarına dayanan, ussal, mantıklı gibi anlamlara gelir. Kısacası akılla ilgili her şey rasyonel kabul edilir. Felsefede rasyonel ise tüm ilkelerde aklı kullanmak, daima sorgulamak anlamına gelir.
Arapça kökenli bir kelime olarak öne çıkan riya kelimesi, 'ikiyüzlülük' anlamına gelir.
Adam kayırma anlamında ahlâk terimi. Âhirette peygamberlerin ve kendilerine izin verilen kimselerin müminlerin bağışlanması için Allah katında niyazda bulunmaları anlamında bir terim.
Riyakarlık “iki yüzlülük, özü sözü bir olmamak, dediği başka düşündüğü başka olmak, sahte iş yapmak, mürailik, içi dışı başka olmak” anlamlarına gelir.
Abazalar (Abazaca: Абаза, Rusça: Абази́ны ya da Аба́за), çoğunluğu Karaçay-Çerkesya, Adigey ve Abhazya'da yaşayan Kuzey Kafkas halkı. Abhazya'da yaşayan Abhazlar, Abazalara dil açısından en yakın halktır. Günümüzde Abazaların büyük bölümü Türkiye ile Mısır ve bazı Arap ülkelerinde de yaşamaktadır.
Rasyonalite TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,felsefe Ussallık.
Yadsımak Ne Demektir? Yadsımak bir yapılan bir eylemi yapmadığını söylemek, yaptığı tüm işleri inkar ederek yok saymak demektir. Yadsımak görmezden gelmek şeklinde de bulunabilen bir eylemdir. Yadsımak var olan işi inkar eden ve yok sayan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri