0'ın 0 hariç bütün kuvvetleri 0'dır. Bir sayının 1. kuvveti, sayının kendisidir: Taban ve üs 0 ise o işlem belirsizdir. Pozitif sayıların pozitif kuvvetleri daima pozitif bir sayı verir.
Sıfır tane a ifadesinin anlamı, 1'in yakınında herhangi bir sayının olamayacağı manasına gelmektedir. A⁰ = 1 x (0 adet a) = 1 olmasından dolayı 0 dışında tüm sayıların sıfırıncı olan kuvveti bire eşit olur.
Örnek olarak 20 birdir.
1 üssü 0 yani : 1⁰ = 1 eder.
Sıfır harici bütün sayıların 0 kuvvetine bakacak olursak her biri 1'e eşittir. Ancak bu durum 0'da biraz farklılık göstermektedir. 0 üssü 0 hala belirsiz olarak kabul edilse bile 0 üssü 0 yine 0 olarak kabul edilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir.
Çünkü 0 sayısının üssü her ne olursa olsun cevap her zaman sıfır olmaktadır. Bu durumda sıfırın bütün kuvvetleri sıfırdır denilebilir.
Nedeni basittir. Bir sayının içinde 0 (yokluk) bulunmaz ve bir sayıyı sıfıra bölemezsiniz. Tersi durumda ise örneğin sıfırı 5 bölmek gibi bir işlemde ise sıfırın içinde beş yoktur.
= 1 diyebiliriz. Soruda bizden sayısının hangi sayıya eşit olduğunu bulmamız istenmişti. Bu sayı 1'e eşittir.
= 1 etmektedir. 2 yerine 0 sayısından büyük bir sürü doğal sayı getirebilirsiniz. Her bir ifadenin üs kısmı 0 ise, o zaman o ifadenin sonucu 1 etmektedir.
Taban 0 ise üs hangi sayı olursa olsun sonuç daima 0 olur.
Bütün pozitif sayıların sıfırıncı kuvveti 1 olmaktadır.
Eğer parantez kullanılmışsa eksi 1 üzeri 0 sonucu 1'dir.
Fakat eğer parantez kullanılmadan alınmış bir üsse, bu defa sonuç -1 olacaktır.
Bir sayının 0. kuvveti 1 sayısına eşittir. Bu nedenle( -2) nin 0. kuvveti 1 dir.
7 ussu 0 = 1 eder.
0'ın doğal sayı kuvvetleri de yine 0 sonucunu vermektedir. Ancak 0 bir üst kuvvet olarak kullanıldığı takdirde sonuç her zaman 1 olur. Örneğin 1000 üzeri 0 dendiğinde, 0 kere 1000 çarpımı 1 sonucunu verir.
Üslü sayılarda herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti her zaman 1'e eşittir.
Çünkü hiçbir sayının 0 ile çarpımı 1 olamaz. Bu nedenle 01 (veya daha genel bir ifadeyle 0N) tanımsızdır.
⇢ 6 üssü 0 6⁰ ifadesine eşittir ve bu ifadenin de cevabı 1 olur çünkü üsleri 0 olan sayılar 1'e eşittir.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Sıfır ile çarptığımızda bize 0 sonucunu verecek sayılar kümesi tüm reel sayılardır, dolayısıyla böyle bir sayısı matematiksel olarak anlamlıdır, sadece bu işlemdeki değerini bilmemiz mümkün değildir (herhangi bir reel sayı olabilir). Bu sebeple sıfır bölü sıfır ifadesinin sonucu belirsizdir.
Herhangi bir reel sayının sıfıra bölümü tanımsızdır. Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir. Ayrıca sonsuz da değildir.
0'ın karesi yine 0'ın kendisiyle çarpılması ile bulunur. 0'ın hem kendisi ile hem de diğer sayılar ile çarpılması sonucunda 0 elde edilir. Bu durumda da 0'ın karesi yine 0'a eşit olmaktadır.
Kaç defa çarpıldığından bağımsız olarak, 0 sayısının kendisiyle çarpımı 0 'a eşit olduğundan, bir istisna dışında, 0 'ın tüm kuvvetleri 0 'a eşittir.
Negatif tam sayıların 0 'ıncı kuvveti 1 'e eşittir.
ÖRNEKLER: (–234) 0 = 1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri