BIOS, bu görevleri yerine getirebilmesi için bir saat ve ayarlarını korumak için bir CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) piline ihtiyaç duyar. Eğer BIOS pili bitmiş veya işlevini yitirmişse, bilgisayarın performansında ve işlevselliğinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.
Eğer BIOS pili çalışmıyorsa, bu, sistem ayarlarının her başlatıldığında sıfırlanacağı anlamına gelir. Bu durum, donanım ayarlarını, önyükleme sıralamasını ve diğer kritik sistem konfigürasyonlarını etkileyebilir. Bu tür bir arıza, üretkenliğe zarar vererek, zaman kaybına ve potansiyel olarak veri kaybına yol açabilir.
BIOS pili sadece ayarların hafızada tutulmasını sağlar. BIOS pili olmadan PC açılır.
BIOS ayarların kaydedilmez ve sistem saatin sürekli sıfırlanır.
3. **BIOS Ayarlarını Sıfırlamamak:** BIOS pilini çıkardığınızda, bilgisayarın BIOS ayarları sıfırlanabilir.
İlgili 37 soru bulundu
BIOS pili, sistem saati ve tarihini tutar. Eğer pili bitmişse, bilgisayarın saat ve tarihi sıfırlanır ve her açılışta başlangıç tarihine döner. Bu, zamanla yapılan işlemlerde ve programların zamanlamasında sorunlara yol açabilir.
“Bios pili ne kadar zamanda biter?” sorusunun da yanıtı olan bu uzun kullanım ömrü 2 yıl ila 5 yıl arasında değişir.
BIOS pili bilgisayarların içinde bulunduğu sistemin saatini, tarihini ve sahip olduğu donanıma ait bazı bilgileri depolama işlevi görür. Küçük bir yapıya sahip olan bu BIOS pili normal piller gibi bilgisayarın çalışması için kullanılan bir pil değildir.
BIOS Pili Değiştirme: Temel Bilgiler
Zaman içinde, BIOS pilinin ömrü tükenir ve değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu işlemi gerçekleştirmeden önce bazı temel bilgileri anlamak önemlidir. İlk olarak, bilgisayarınızın marka ve modeline bağlı olarak BIOS pilinin türü değişebilir.
Anakart üzerinde genellikle yuvarlak bir pil olarak bulunur.
Hectopat. Bilgisayarınızı açtığınızda POST ekranında "CMOS battery failed" yada "CMOS checksum error" gibi bir hata veriyorsa pil bitmiştir.
Bios pilleri sadece bios'un ayarlarını hafızada tutmak için kullanılır. Bu yüzdende çok uzun süreler boyunca kullanılabilir. Bios pilleri şarj olmayan pillerdir.
Windows Dosya Gezgini'ni açın ve C sürücüsüne erişin. Burada, HTML dosyası olarak kaydedilen pil ömrü raporunu bulmalısınız. Dosyayı tercih edilen web tarayıcınızda açmak için çift tıklatın. Rapor, dizüstü bilgisayarınızın pilinin durumunu, ne kadar iyi gittiğini ve ne kadar sürebileceğini özetleyecektir.
BIOS güncellemesi, bir bilgisayarın performansı ve stabilitesi için hayati öneme sahip bir adımdır. Güncellemeler genellikle donanım uyumluluğunu artırır, yeni özellikler ekler ve çeşitli hataları düzeltir. Ancak, bu işlem riskler taşır ve dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
BIOS işlemciyi kontrol ediyor ama ıslemci olmadan da BIOS işleme alınamıyor.
CMOS pil bilgisayarın içindedir ve sistem kartına (anakart) takılıdır. CMOS pil ömrü bilgisayarın kullanımına ve ortamına göre değişir (genellikle yaklaşık 2-3 yıl).
Her anakartta aynı olmayabilir. Ama genel olarak kullanılan pil CR2032. Üstündeki kodu kontrol edip almanda fayda var.
Bilgisayarınızı yeniden başlatın, klavyenizdeki DEL tuşuna basın, BIOS'a girin ve klavyenizdeki F5 tuşuna basın. "Optimize Edilmiş Varsayılanları Yükle" ibaresi ekranda belirdiğinde "Tamam" öğesini seçin. BIOS varsayılan değerlere döndürülecektir.
BIOS dosyasını bir USB diske kopyalayın, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ardından BIOS veya UEFI ekranına girin. Burada BIOS update seçeneğini seçin, USB diskteki BIOS dosyasını seçin ve BIOS'u son sürüme güncelleyin.
Bios (CMOS) pilini çıkararak sıfırlamak
Kasa içinde ki anakartın (büyük levha) üzerinde ki pili (genelde alt tarafta olur. Yuvarlaktır ve saat piline benzer) kenarında ki metali çekerek çıkarın. Birkaç dakika bekleyip tekrar takın. Böylece CMOS sıfırlanmış olur.
Anakartındaki pil 2032 ise gidip herhangi bir 2032 pil almalısın.
3V bios pili yaygın olarak kullanılır.
OneKey Optimizer görev çubuğundan açın veya OneKey Optimizer arayın. Güç Tasarrufu'nu seçin. Pil Tasarrufu'na gidin ve ardından Kalibre Et'i tıklayın. Uygun bir başlangıç zamanı seçin ve ardından Tamam'ı tıklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri