İsterseniz burada videoyu durdurarak, bunun üzerinde biraz düşünmenizi öneririm. Burada kullanılan matematiksel tanım, üssü 1 bölü 2'nin, o sayının karekökünü almakla aynı şey olduğudur. 4 üstü 1/2 eşittir karekök 4.
↝ 1'in bütün kuvvetleri 1 olur çünkü 1 kendisi ile kaç defa çarpılırsa çarpılsın etkisiz eleman olduğu için sonuç hep 1 çıkar.
1/2'nci kuvvet karekök demektir. Mesela, 5 sayısının 1/2'nci kuvveti √5'tir. Mesela, 5 sayısının -1/2'nci kuvveti için ise öğrendiğimiz iki bilgiyi birlikte kullanmamız gerekir. Yani, sonuç 1/√5 olur.
Bu tarz soruları çözerken kural şu şekildedir; verilen ifadede taban kök içine alınır ve üste bulunan kesrin paydası kökün derecesi olur. Pay da kök içindeki sayının üssü olur. Yani 2 üzeri 1/2= ²√2¹ şeklinde yazılır. 2'nin 1. kuvveti her sayıda olduğu gibi zaten kendisine yani 2'ye eşittir.
2 üssü 1 → 2¹ şeklinde gösterilir. Yani 2 sayısından 1 tane diyor. 2 sayısından bir tane demek yine 2 demektir. Bu yüzden cevabımız 2'dir.
İlgili 29 soru bulundu
1-2 yarım anlamında kullanılır. Yani yarım demek için 1/2 demek daha uygundur.
» 1/2 bir yarıma eşittir.
Kesirli Sayılara Genel Bakış
Bir bütün parçanın dört eşit parçaya bölündüğünü düşünürseniz; 1/4 bu dört parçadan biri, 2/4 bu dört parçadan ikisi, yani bütünün yarısı, 3/4 bu dört parçadan üçüdür.
`` bir sayının 1/2 si demek o sayıyı yarıya bölmek demektir. çarpma işleminde 1 etkisiz eleman olduğu için direkt bölme işlemini yapabiliriz. 106 sayısının yarısını bulmamız isteniyor. 106 / 2 = 53 olarak bulunur.
Cevap 1 olacaktır. Çözüm ve ek bilgiler aşağıdadır.
Üs, bazen kuvvet, b taban, n üs veya kuvvet olmak üzere, bn olarak gösterilen ve "b üssü n", "b üzeri n" veya "b'nin n'inci kuvveti" olarak telaffuz edilen matematiksel işlem. Eğer n pozitif bir tam sayıysa, tabanın tekrarlanan çarpımına karşılık gelir: Üslü sayıların gösterimi, taban ve kuvvet (üs).
Askerî üslere girişler, yasalar ile sınırlandırılmıştır. Askeri üs, bir veya daha fazla birim için barınma sağlar, ancak aynı zamanda komuta merkezi, askerî öğretim ve eğitim sahası veya deneme sahası olarak da kullanılabilir. Çoğu durumda, askeri üsler operasyon için dışarıdan yardım alır.
Bu mantıkla, bir sayının 1 . kuvvetinin değerini bulabilmek için tabanı 1 defa yazmamız gerekir. Buna göre, bir sayının 1 . kuvvetinin kendisine eşit olduğunu söyleyebiliriz.
Örnek olarak 20 birdir. Bunun nedeni ise şudur: 22-2 de 20 anlamına gelir. Bu da 22.2-2 demektir. Yani 4/1.1/4 = 1'e eşittir.
2 üzeri 3 (2^3), 3 tane 2'yi birbiri ile çarpmak anlamına gelir: 2 x 2 x 2 = 8.
0 sayısı tabanda olduğu yutucu bir sayı olma özelliği taşımaktadır. Bundan dolayı 0 üzeri 2 sayısı yine 0 sayısına eşit olmaktadır. Bunu şu şekilde düşünmek de mümkündür: 2 tane 0 sayısının çarpılması. Sonuç yine 0 olacaktır.
Basit kesirleri söylerken; 1/2=bir bölü iki veya ikide bir; 3/5= üç bölü beş veya beşte üç şeklinde okunmaktadır.
Reel sayılar, hem rasyonel hem de irrasyonel sayıları içeren sayılardır. Tamsayılar (-2, 0, 1), kesirler(1/2, 2.5) gibi rasyonel sayılar ve √3, π(22/7) gibi irrasyonel sayıların tümü reel sayılardır.
Tariflerde en çok kullanılan ölçü değeri 1/2 olarak biliniyor. Bu oranın anlamı ise yarımdır.
1/3 bir bütünün üçe bölünüp bir tanesinin seçilmesi anlamına gelir. Yani bir su bardağı suyun 1/3'ü demek bardak içindeki suyun üçe bölünerek bir tanesinin alınması demektir.
Cevap. 1,6 = olur. 2 ile sadeleştirirsek sonuç olur.
Kesirlerde bir bütün 1/1 olarak ifade edilmektedir. Basit kesirler ise sayı doğrusunda 0 ile 1 arasında bulunan kesirlerdir. Birim kesirlerde birer basit kesirdir.
Doğrulanmış Cevap. 1/2'nin karesi 1/4 olacaktır.
Şimdi kesir üzerinden ondalık gösterimi nasıl yapılıyor birkaç örnekle inceleyelim. Örnek: 1/2 Kesrini ele alalım ve nasıl gösteriliyor bakalım. Gördüğümüz gibi 1/2 kesrini 0,5 şeklinde anlatabiliriz. Her ikisi de aynı değeri gösterir ve yarım olarak bilinir.
1/2 ifadesi, 2 parçaya bölünmüş bir bütünün 1 yarısını belirtir. Çeyrek, bir bütünün dörde bölünmüş halidir. 1/4 ifadesi, 4 parçaya bölünmüş bir bütünün 1 yarısını belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri