Diğer adı “katta dubleks” olan çatı dubleksler, apartmanların en üst iki katında bulunuyor. Dairenin girişi ise genellikle alt kattan sağlanıyor. Ters dubleks ile bahçe dubleks ise aslında birbirine çok benziyor. Bahçe dublekste ek olarak adından anlaşılacağı gibi bahçe bulunuyor.
Ters dubleks; genellikle giriş kat ve -1. katta bulunan 2 katlı evleri ifade eden bir terimdir. Dubleks evler çoğunlukla binalardaki en üst 2 katı kapsar, ancak ters dubleks yapılar bunun tam tersi olarak karşımıza çıkar. Yani dubleks yapılardaki kat planı, ters dubleks yapılarda yer değiştirmiştir.
İki katlı, içinden merdiven geçen dairelere dubleks denir. Dubleksin kelime anlamı iki katlı ev olsa da sadece müstakil yapılar dubleks olmaz. Dubleks, apartman dairelerinde en üst kat (çatı dubleksi) ya da en alt kata konumlanmış daire de olabilir.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur.
Apartman dairelerinde bu tarz dubleksler yapıldığında apartmanın genellikle en üst katı ve bir alt katı dubleks daireye ayrılır. Müstakil evlerde ise giriş kat birinci kattan verilir. Bu tarz dublekslerde alt kat genellikle salon ve mutfak için kullanılırken ikinci kat yatak odalarına ayrılır.
İlgili 26 soru bulundu
Birbirine bağlı iki katlı ev anlamına gelen dubleks daire, içinden merdiven geçen iki katlı yapılar için kullanılmakta olup kendisine ait bahçesi, çatısı veya teras katı bulunan bir ev çeşididir.
2) Aradığınız Her Şeyi Sunan: A Tipi Villa
4 katlı olarak inşaatı yapılan evlerin içerisinde bulunan; hamam, spor salonu, buhar odaları, açık ve kapalı havuzları gibi tüm ihtiyaçları sunan lüks yapılardır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
İki katlı yapıya sahip olan evlere dubleks ev denilmektedir. Genellikle alt katı salon, oturma odası ve mutfak olarak kullanılmaktadır. Giriş kat olduğu için kullanım sıklığı daha fazladır. İsteğinize göre üst katını çocuk odası yatak odası veya çalışma odası olarak sınırlandırabilirsiniz.
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır.
Deprem kuşağına göre 3 kat ve üzeri durumlar risk teşkil eder. Günümüzde imar yapılanması ile bodrum kat yapılmayıp, ara kat boşluğu da değerlendirilerek 3.5 kat binalar türemiştir. Yukarı katların çatı dubleksi olarak satıldığı ve oldukça tehlikeli olan bu binaların depreme karşı riskli olduğunu belirtmek gerekir.
Bu kapsamda şayet yapının durumu uygun ise alttan ısıtma ile dubleks ev ısıtma, güneş enerjisi ile dubleks ev ısıtma, doğal gaz ile dubleks ev ısıtma, LPG ile dubleks ev ısıtma, ısı pompasıyla dubleks ev ısıtma ve son olarak sıvı ve katı yakıt ile dubleks ev ısıtma sistemlerinden biri tercih edilmektedir.
Bahçe dubleks: Bu dubleksler ters dublekslere benzerler ancak bahçe dublekslerde giriş üst kattan olur. Bahçe dublekslerde giriş katında mutfak ve yatak odası, alt katında ise bahçeye açılan salon yer alır.
Yarı çift yönlü iletişimde cihazlar çift yönlü veri gönderip alabilirler; fakat bunu eş zamanlı olarak yapamazlar. Birden fazla istasyon aynı anda veri göndermeye çalıştığı zaman Ethernet protokolü devreye girerek çakışmayı önler. Walkie-talkie (Bas-konuş) cihazlar yarı çift yönlü iletişime iyi birer örnektir.
Ters dubleks evlerin dubleks evlere göre daha az kullanışlı olması, Bazı ters dubleks evlerde doğal ışık, havalandırma gibi sorunların olması, Ters dubleksin özellikle alt katında rutubet sorununun yaşanması, Ters dublekslerin dublekslere kıyasla genellikle daha küçük olması maddeleri yer alır.
Dubleks evlerde oda sayısı fazla olduğu için her bir odayı aynı derecede ısıtmak zordur. Üstelik tüm odaları kullanmıyorsanız bu odaları ısıtmak fuzulidir. Dolayısıyla kış aylarında sadece kullandığınız odaları ısıtmalısınız.
Ancak stüdyo dairede ya da görece küçük 2+1 dairede yaşıyorsanız hermetik kombiler işinizi görecektir. 160 metrekarenin üstünde bir dubleks daireye sahipseniz de hermetik kombiler yerine yoğuşmalı kombileri tercih edebilir, böylece konutunuzun büyüklüğüne uyum sağlayacak en doğru modeli seçebilirsiniz.
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ
Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Kelime anlamı olarak üç katlı ev anlamına gelen tripleks, genellikle içinden merdiven geçen üç katlı yapılar için kullanılmakta olup kendisine ait bir bahçesi, havuzu, çatısı veya teras katı bulunan müstakil veya villa tarzında karşılaştığımız bir ev modelidir.
Türkçe' de “çatı katı” veya “teras” olarak kullanılan penthouse, daha çok binaların en üst katında yer alır.
Çatı Katı ortak kullanım alanlarına girmesi nedeniyle kat maliklerinin tamamının sorumluluk alanı olarak kabul edilmektedir. Oturduğunuz yerin site , apartman ve ya bina olması bu durumu değiştirmemektedir. Giriş kat dahi olsa çatı yenilemede ortaya çıkan masraflara eşit oranda katılmak zorundadır.
Apartmanda aynı kat malikine ait dairenin birden fazla kişiye bölünerek veya birlikte kiraya verilmesi ya da alt kiracılık hallerinde sizin şikayet ederk değişitrebileceğiniz bir durum yok maalesef.
Penthouse genellikle lüks apartmanlarda ya da rezidanslarda bulunan bir daire tipidir. Türkçe karşılığı olarak "çatı katı" ya da "teras katı" olarak kullanılan penthouse, çoğunlukla yapıların en üst katında yer alır. Penthouse dairelerin en belirgin özelliği lüks olmasıdır.
Orta büyüklükteki ailelere hitap eden bu yapıların metrekaresi ise bulunduğu lokasyona göre farklılık gösterebilir. C tipi villalar diğer villa seçeneklerine göre daha minimal olarak tasarlanmış küçük yapılardır. İhtiyaç ve beklentilere göre sağladığı imkanlar da farklılık gösterebilir.
Çok sayıda oda, salon ve ortak yaşam alanlarına sahip olan villalar, üstelik iki ve üç katlı şekilde inşa edilmektedir. Müstakil binalar ise daha çok tek katlı yapılardır. Villa ile müstakil evler arasındaki bu ayrım da yine ortaya ciddi farkların olduğunu net bir şekilde göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri