ALO 181 ÇAĞRI MERKEZİ, 81 İLE 7 GÜN 24 SAAT HİZMET VERİYOR.
Komşunuzu sık sık halı silkeleyerek, huzur ve sükununuzu bozduğu ve evinizi kirlettiği iddiasıyla ayrıca savcılığa bir dilekçe ile şikayette edebilirsiniz.
Ayrıca ülkemizde uygulanmakta olan Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümlerine göre göre de huzur bozmak ve başkasının malını kirletmek suç olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle apartmanda halı silkelemek yasal bir suç olarak kabul edilmekte olup 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talebi ile dava açılabilmektedir.
türk ceza kanunu'na (tck) (kat mülkiyeti kanunu'nun 18. maddesine göre) göre huzur bozmak ve başkasının malını kirletmek suç olarak kabul edildiği için apartmanda halı silkelemek yasal bir suçtur ve 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istenebilmektedir.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz "Apartmanda halı silkelemek yasal bir suç. Huzur bozmak ve başkasının malını kirletmekten 3 yıla kadar hapis cezası alabilirsiniz" dedi.
İlgili 23 soru bulundu
apartmanın balkonundan halı silkelemek, öteberi atmak, sofra örtüsü temizlemek, süprüntü, kağıt çöpü atmak belediye mevzuatı açısından yasaktır.
Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu "Apartmanlarda cam veya balkonlardan eşya silkelemek, yüksek ses, gürültü yapmak, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine aykırı ve yasak" uyarısında bulundu.
Silkelemek ve dökmek, ( Herhangi bir kimseyi rahatsız etmemek şartı ile yalnız pazartesi günleri 9-12 arasında halı ve Kilim silkelenebilir. ). İbaresi yer alıyor. Yani eğer komşularınızı rahatsız etmiyorsa Pazartesi günleri saat 9 ile 12 arasında halı ve Kilim silkelenebiliyor.
Tıpkı gürültü yapmak gibi balkondan halı silkelemek, sofra bezi çırpmak ve kapının önüne çöp, ayakkabı koymak gibi eylemlerde yasaktır.
- Sabah erken ve gece geç saatler, hafta sonu tatilleri, resmî ve genel tatillerde apartman sakinlerini rahatsız edecek şekilde gürültülü aktivitelerde bulunulmaması gerekir. - Hayvanları beslemek gibi sebepler için balkondan ya da pencereden yemek artıkları atılmamalıdır. - Tüm çöpler belirlenen alanlara atılmalıdır.
Bu kurallara uyarak ortak yaşamın sorunsuz bir şekilde sürdürülmesi sağlanmalıdır. Bu kurallar yasalarla da belirlenebilir, apartman yönetimleri tarafından da alınabilir. Ancak apartmanlarda balkona çamaşır asılması konusunda öncelikle yasal bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Balkondan halı silkelemek ve balkona çamaşır asmak konusunda ise kriter diğer komşulara rahatsızlık vermemektir. Balkon yıkamak yasak mı sorusunun yanıtı da yine aynı şekilde yanıtlanır. Bir kişinin diğer kişiye rahatsızlık vermesi yasaktır ve dava konusudur.
Apartman yönetimi tarafından böyle bir karar alınmadığı sürece yasak söz konusu değildir. Ancak alt kat komşunun balkonunu, camını ıslatacak ve onu rahatsız edecek bir şekilde çamaşır asılması binada yaşayan diğer kişileri rahatsız edilmemesi kuralına aykırı olacağı için yasaktır.
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
İlgili polis merkezini aradığınızda, en kısa sürede polis ekipleri olayın gerçekleştiği bölgeye intikal edecek ve ilgili kişiler hakkında işlem başlatabilecektir.
Polis yerine belediye zabıtasına da şikayette bulunabilirsiniz. Polisin verdiği idari para cezasına karşı da gürültü devam ediyorsa Türk Ceza Kanununda düzenlenen huzur ve sukunu bozma suçu gereğince savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.
Yakınma yöntemleri üçe ayrılmaktadır: Belediyeye şikayet etmek, Sulh Ceza Mahkemesi, Kolluk güçlerine şikayet. Bunun dışında apartman sakinleri bir araya gelerek imza toplayabilir ve sorun yaratan kişiyi binadan çıkartabilir.
Bir başkasını rahatsız edecek şekilde balkona çamaşır asmak ve balkonu yıkamak yada balkondan halı silkelemek yasaktır. Özellikle de alt kattaki komşunun haklarına saygılı olunmalıdır. Söz konusu davranışlarda 8.965 TL'ye varan tutarda para cezası kesilebilmektedir. Evinde bunu yapan yandı tam 4.840 TL para cezası var!
Çok Amaçlı Sofra Bezi Masa Ve Piknik Örtüsü 160X160 Cm 2 Ad. Çok Amaçlı Sofra Bezi Masa Ve Piknik Örtüsü 160X160 Cm 4 Ad.
yerde yemek yenilmesi durumunda yerdeki sini , sofra gibi esyalarin altina serilen , ekmek kirintilari ve yemek artiklarinin yerlere dokulmesini onleyen bez.
Eğer apartmanda Kat Malikleri Genel Kurulu'nda veya yönetim tarafından balkona çamaşır asmak hususunda herhangi bir karar alınmamışsa uygulamanın nasıl olacağı merak ediliyor. Böyle bir durumda apartman sakinleri balkonlarına çamaşır asma konusunda herhangi bir kısıtlama ile karşı karşıya kalmazlar.
Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır. Aynı yasaklar hafta sonlarının ise tamamını kapsar.
Balkonlar bağımsız bölümlerin idaresindedir. Ancak balkonun taban, tavan ve dış cephe yan duvarları ortak alanlara dahildir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na (KMK) göre komşuların birbirlerini karşılıklı olarak rahatsız etmeme yükümlülükleri bulunuyor. Apartmanlarda, “çekilmez hal” alacak şekilde belirlenen sınırın üzerinde ve tatil günlerinde gürültü yasak. Aynı şekilde yüksek sesle müzik dinlemek, televizyon seyretmek, telefonla konuşmak da yasak.
Yargıtay, balkon kapatılmasının ortak alana müdahale niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığı hâlinde balkon kapatma işleminin hukuka uygun olacağına dikkat çekmiştir.
Maddede ifade edilen yükümlülükler genel hatlarıyla belirlenmiştir. Bu yükümlülüklere uymayanlara apartman yönetimi tarafından ihtarda bulunulması, ihtara rağmen davranışın devam etmesi halinde ise dava yoluna gidilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri