Aspirin, parasetamol ve antienflamatuar gibi ilaçlar aç karan içildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Mide boşkeen alınan bu ilaç mide asiti tarafından direk olarak enzimlendiğinde mide duvarını delebilir.
Ağrı kesiciler, mutlaka tok karnına ve bol su ile alınmalı, asla aç karnına alınmamalıdır. Midede ülser veya gastriti olan hastalar, ağrı kesici almak zorunda ise, tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup ile beraber almalıdır.
PAROL'un yiyecek ve içecek ile kullanılması
Alkolle veya alkol içeren yiyecek, ilaç vb. ile birlikte kullanıldığında karaciğer üzerine zararlı etki gösterme riski artabilir. Alkol alan kişilerde karaciğer zehirlenmesi (hepatotoksisite) riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun 2000 mg'ı aşmaması gerekir.
Genel olarak ilacın aç karnına alımı emilimini artırmakla birlikte hızlandırırda. Bunun yanısıra öyle ilaçlar da vardır ki tam aksine vücut tarafından emilimleri besinlerle birlikte alınmalarıyla artar. Bir başka husus ise özellikle midelerinden rahatsız olanlar için çok önemlidir.
PAROL PLUS'ı 4 saatte birden daha sık aralıklarla kullanmayınız. geçmeyiniz. Doktorunuza danışmadan 3 ardışık (üst üste) günden uzun süreyle kullanmayınız. Alkol alan kişilerde karaciğer toksisitesi (zehirlenmesi) sebebiyle günlük alınan parasetamol dozunun 2000 miligramı aşmaması gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Genellikle Parol'ün etkisi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında başlar. Ancak herkesin vücut yapısı ve metabolizması farklı olduğu için etki süresi de kişilere göre değişebilmektedir. Ayrıca, Parol'ün etkisinin tam olarak hissedilmesi biraz daha uzun sürecektir.
Bazı hastalarda parasetamol kullanımına bağlı olarak baş dönmesi veya uyku hali görülebilir. PAROL kullanan hastaların uyanık kalmalarını gerektiren faaliyetler esnasında dikkatli olmaları gerekmektedir.
KUVVETLİ AĞRI KESİCİLER AÇ KARNINA İÇİLMEMELİ
Özellikle aspirin gibi kuvvetli ağrı kesicilerin aç karnına alınması ülser, gastrit, kanama ve hatta nadiren mide denilmesine neden olabilir. Ağrı kesiciler mutlaka tok karnına ve bol su ile tüketilmelidir.
Antibiyotiklerden sonu 'misin' ekiyle biten makrolid grubu antibiyotikler aç karnına kullanılmalıdır. Bazı antibiyotikler, aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar, romatizmal ilaçlar ve ağrı kesiciler mideyi tahriş ederek kanama ve ülsere neden olabildikleri için tok karnına kullanılmalıdır.
En ideal kullanım, ilaçları aç karnına yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra almaktır.
Parasetamolün renal klerensi idrar akış hızına bağlıdır, fakat pH'ya bağlı değildir. Uygulanan ilacın %4'ten daha azı değişmemiş parasetamol halinde atılır. Sağlıklı bireylerde terapötik dozun yaklaşık %85-95'i 24 saat içinde idrar ile atılır.
Parasetamol her dört ile altı saatte bir verilebilir – 24 saatlik süre içinde dört defadan fazla verilmemeli. Çocuğunuza 48 saatten fazla parasetamol vermeniz gerekiyorsa, onu bir doktora götürmelisiniz.
Sabah-öğlen akşam öğünlere göre ilaç kullanımı da doğru değildir. Günde tek doz alınacak bir ilaç her gün aynı saatte kullanılmalı, günde 2 kez kullanılması gereken ilaç 12 saat ara ile, günde 3 kez kullanılması gereken bir ilaç ise 8 saat ara ile alınmalıdır.
Ibuprofen aç karnına verilmemelidir. Kg başına 10 -15 mg verilebilir.(maksimum doz 40 mg kg'dir.) doz aralıkları 6-8 saat olmalıdır. Günde 3 dozdan fazla verilmez.
Alkol ve uyku ilaçları, kas gevşetici, anksiyete önleyici, ağrı kesici gibi ilaçlar, üst solunum yolu kaslarında gevşemeye yol açıp hava yolu tıkanmasına neden olabilirler.
Opioidler (narkotik analzezikler): En güçlü ağrı kesiciler bu gruba dahil olmaktadır. Kodein, tramadol ve morfin bu gruptandır. Bu tür ağrı kesiciler beyindeki ağrı mesajlarını değiştirme etkisine sahiptir.
KIRARAK İÇMEYİN!
Bazı ilaçlar midede bazı ilaçlar ise bağırsakta çözülür. Bağırsakta çözülecek bir ilacı mideye verirseniz midede doku hasarına neden olabilir. Buda ülseri getirir. Hapların kırılarak içilmemesi gerekiyor.
Doğru amaca yönelik olsa dahi gerekli dozdan daha fazla ilaç tüketilmesi, ilacın iyileştirici etkisini yitirmesine ve vücutta büyük hasarların gelişmesine neden olabilir.
İlaç alırken sağa yatmak en hızlı etkiyi gösteriyor
Dik durursanız, tablet 23 dakika içinde çözünür, ancak bu sırt üstü yatmaktan daha hızlı. En kötü pozisyon ise sol tarafa yatmak.
İlaç içmeyin!
Aspirin, parasetamol ve diğer nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) aç karnına alınamaz. Etkilerini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına da (mide kanaması gibi) neden olur.
Parasetamol ağızdan alındığında gastrointestinal sistemde hızla emilir. İlaç alındıktan 30-60 dakika sonra maksimum plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Parasetamol bütün dokulara hızla dağılır.
· Genel olarak günlük 4 tabletten fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır. · Sık ağrı kesici kullanımında vücutta ağrı kesiciye karşı duyarsızlaşma gelişebilir fakat bu etki kalıcı değildir. · Metamizol sodyum etkin maddesini içeren ilaçlar uzun süre kullanılırsa kemik iliğini baskılayabilir.
Gastrointestinal sistemden hızla absorbe olur. Parol, analjezik ve antipiretik etkilerini 15-30 dakikada ve 3-4 saat süreyle gösterir. Parasetamol, çoğu vücut dokularına hızlı ve düzenli olarak dağılır. Plazma yarı ömrü 1.25-3 saattir.
PAROL'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
Kansızlığı (anemisi) olanlarda, akciğer hastalarında, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doktor kontrolü altında dikkatli kullanılmalıdır.
İngiliz Ekspres gazetesi, yaygın bir ağrı kesici olan parasetamolun aşırı derecede kullanılmasının mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olabileceğini ve bir doz alındıktan sonraki saatler içinde ortaya çıkabilecek yan etkiyle karaciğer hasarına neden olabileceğini okuyucularına aktardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri