Üst Kattan Su Akması Sigorta Evi sigortalatmak, sorunu kısa sürede çözmeyecektir. Çünkü evi sigortalattıktan sonra yaklaşık olarak bir hafta kadar beklemeniz gerekir. Bir hafta geçtikten sonra sigorta şirketini arayıp durum hakkında bilgi vermelisiniz.
Üst kat komşunuzun bilinçli olarak banyosundaki akan boruyu tamir ettirmemesi ve sizin masraflarınızı ödemeye yanaşmaması halinde öncelikle dava açacağınız uyarısında bulunur, ciddiye almazsa dava açabilirsiniz. Bu sorunun çözümü için ilk akla gelen ve en çok yapılan işlem belediyelere şikâyet etmektir.
Bu sorun için en çok belediyelere şikâyet edilir. Ancak belediyeler bu gibi sorunlarla ilgilenmezler. Yapabileceğiniz en uygun yol; durumu site yönetimine bildirmektir. Site yönetimleri gerekeni yapmaktadırlar.
Bu davanın taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açmak gerekir. Hâkim bilirkişi incelemesi yaptırarak, su tamiratının yaptırılmasına hükmeder. Bu bedeli de sorumlu olan üst kat komşu öder. Alt kat komşunun evindeki boya ve badana ya da diğer zarar ziyandan da zarar veren bu komşu sorumlu olur.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Tavandan Su Neden Akar
Tavandan gelen su temiz yada pis su tesisatından olabilir. Haricinde en üst katta oturuyor ve tavandan su akma şikayetiniz varsa çatıdan geldiği bir gerçektir. Tavandan su akması şikayeti oluştuğunda acil müdahale edilmesi gerekmektedir.
Tavandan su akmasının sebebi, üst katta bulunan tesisat borularındaki su kaçağıdır. Tesisat borusunun çeşidine bağlı olarak tavandan su akmasında da farklılık meydana gelmektedir. Üst katta bulunan temiz su borusunda su kaçağı meydana geldiğinde, alt katta tavanda su damlaması meydana gelir.
Öncellikle sorun kaynağını bulmamız için su kaçak tespit aletleri ile yerinde lokal olarak kontrol yapılmalıdır. Kontrol öncesi tespit için ücret alınmaktadır su kaçak tespit fiyatları 2023 yılında 700 TL ile 850 TL arasında değişmektedir.
Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücreti
Tesisatın kontrolünden sonra ortaya çıkacak olan ve eğer farklı durumlarda olmazsa üst kattaki kişi sorumludur ve yapılacak olan bütün tadilatları ve alınan zararın karşılanması için sorumlu olan üst kat ücreti karşılar.
Su sızıntısı üst kattaki daireden kaynaklanıyorsa daire sahibi, apartmanın ortak tesisatından kaynaklanıyorsa tüm daire sahipleri oluşan hasardan sorumlu olacak ve ortaya çıkan masrafları ödemekle yükümlü olacaktır.
Üst kattan su sızması alt katın tavanından damlama şeklinde kendini gösteriyor ise temiz su hattında su sızıntısı olduğu anlamına gelir. Üst kattan sızan su gider hattında bulunuyorsa, alt katın tavanında sarımtırak bir renk oluşturur. Bu durum pis su kaçağından kaynaklı su sızıntısı anlamına gelir.
Öte yandan belli bir arızanın onarılmasının ihmal edilmesi nedeniyle akan banyo tavanı masrafları, komşuluk hukuku ile anlaşmaya gidilerek üst kat komşu tarafından yaptırılır. Akan banyo tavanı, üst kat komşunuzun konut sigortası tarafından da ödenebilir.
Su sızıntısı gibi durumlar konut sigortası teminatları kapsamındayken, üst kattan su akması konut sigortasının karşılamadığı durumlar arasındadır.
Bu sorunun iki cevabı var. Birincisi kat mülkiyeti sahibinin konutundan kaynaklanan bir su sızıntısı varsa, bu su sızıntısından kat mülkiyeti sahibi kişi sorumludur. İkincisi ; ortak tesisattan kaynaklı bir su sızıntısı varsa, bu sızıntıdan apartman olarak tüm kat sahipleri sorumludur.
Kaçak veya usulsüz su kullanımlarını ALO 185, www.isu.gov.tr veya size en yakın Şube Müdürlüğü'müze başvurarak bildirebilirsiniz.
Alt kata su sızması sorunu olduğunda bu durum genellikle tesisattan kaynaklanmaktadır. Bu durumda da kiracının herhangi bir kusuru olmadığı gibi sorumluluğu da bulunmamaktadır. Bu şekilde ortaya çıkan masrafı ev sahibi karşılamak zorundadır.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir.
Su kaçağı sorunları hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. İlk başlarda ufacık su sızıntısı şeklinde kendini gösterirken, zamanla su sızıntısı büyümeye ve etrafa yayılmaya başlar. Duvar arasında veya betondan kendini gösteren su kaçakları, binanın dayanıklılığını olumsuz yönde etkiler.
Sayaçların kaydettiği su, abone tarafından tüketilmiş sayılır. Sayaçtan sonraki iç tesisattan ve su kaçağından abone sorumludur. Boşa akan su, sayaçtan geçeceği için su faturanıza yansıyacaktır. Bu nedenle, iç tesisatınızda bir su kaçağı var ise bunu giderip durumu SASKİ'ye bildiriniz !
70 derece ısıda 24 saat içerisinde su kaçağı için kullanılan kimyasal ilaç su kaçağını iyileştirecektir. Bu işlemleri gerçekleştirirken bar kontrolü sağlanıp, düşme görüldüğü takdirde ise su ilavesine devam edilmelidir. Bar'ın sabitlendiğini görene kadar su takviyesine devam edilebilir.
Evde su kaçağı nasıl anlaşılır sorusunun sorulması gereken yerdeyiz. Odalarda rutubet kokusu duvar boylarında kabarma parkelerde şişme görülüyorsa küçük böcekler çıkıyorsa gidere dökülen su rogar a gelmiyorsa musluklar kapalıyken su sayacı dönüyorsa tesisat su kaçağı olduğunu anlayabiliriz.
Kamera ile kaçak tespiti yapılarak sadece o bölgenin kırılması ile banyo su kaçağının tamir edilmesi ile sonuçlanacaktır. Akustik dinleme yöntemi ile su kaçağının tespit edilmesi sıklıkla yapılan bir yöntemdir. Dinleme ile su kaçağı tespit dilerek o bölgeden kaynaklana su kaçağı kısa süre içinde onarılacaktır.
Risk Faktörleri: Su, tavanın taşıyıcı özelliklerini zayıflatabilir. Ancak, çökme genellikle uzun vadeli, ciddi hasarların bir sonucudur.
İlk yaptığımız kurutma işlemi 7 gün sürüyor ve küfün oluşabileceği ortamı düzeltiyor, ikinci yapılan ozon işlemiyle havada varolan küf mantarlarını öldürerek ortamınızı tamamen düzeltiyor, kokulardan arındırıyoruz.
Alt kata su sızmasının sebebi, dairedeki herhangi bir tesisat borusundan kaynaklanabilir. Dairede üç farklı tesisat borusu bulunur. Bunlar; temiz su borusu, atık su borusu ve kalorifer borusudur. Bunun dışında, banyo veya tuvaletteki fayansların arasından da alt kata su sızması meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri