Başlıca faktörler şunlardır: Hormonal Sebepler: Regl dönemi, ergenlik, hamilelik, stres gibi etkenler hormonlarda değişmelere neden olabilmektedir. Bu durum da aşırı sebum (yağ) üretimine neden olabilmektedir. Bu aşırı yağ artışı kollarda sivilcelere neden olabilmektedir.
Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur. Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır.
Sırt ve Omuzda Neden Sivilce Çıkar? Sırt ve omuzda çıkan sivilcelerin temel nedeni cilt üzerinde bakterilerin oluşması ve gözeneklerin tıkanması olur. Bu nedenle cildin temizliğine özen gösterilmesi önemlidir.
Cilt, saç derisi de dâhil olmak üzere tüm cilt hücrelerinin kurumasını önlemek amacıyla sebum üretir. Aşırı sebum üretimi ya da cildin doğru ve etkili bir şekilde temizlenmemesi gözeneklerin tıkanması ve sırtta sivilce çıkması ile sonuçlanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Başlıca faktörler şunlardır: Hormonal Sebepler: Regl dönemi, ergenlik, hamilelik, stres gibi etkenler hormonlarda değişmelere neden olabilmektedir. Bu durum da aşırı sebum (yağ) üretimine neden olabilmektedir. Bu aşırı yağ artışı kollarda sivilcelere neden olabilmektedir.
Bu tamamen yanlış bir bilgidir.
Alerjiler doğrudan bir belirti olarak sivilceye neden olmazken, ikincil bir şekilde olabilir. Alerjiler vücutta iltihaplanmaya neden olur, bu da şişmeye ve cilt tahrişine yol açabilir. Bu iltihaplanma daha sonra bir bağışıklık tepkisini tetikleyerek akneyi kötüleştirebilecek hormonların salınmasına neden olabilir.
Ağda sonrası sivilcenin geçmesi için pudra kullanılabilir. Ağda yapılan bölgeye aloe vera uygulanabilir. Ağda sonrasında çıkan sivilcelere yağlar ve kremler sürülür. Aloe vera yatıştırıcı bir özelliğe sahip olduğu için daha hafif etkiler gösterir.
Bol su için, daha fazla meyve ve sebze tüketin. Kızarmış, barbekü, soğan, sarımsak veya baharatlı yiyecekler gibi rahatsız edici yiyeceklerinden uzak durmayı deneyin ve tatlı, çikolata vb. kaçınmaya çalışın, böylece vücudunuz sırt sivilcesi sorunundan temel olarak kurtulabilir.
A ve E vitamini eksikliğinde sivilce oluşumu gözlemlenebilir.
Sivilce en sık yüzde oluşur. Bu bölge dışında, boyun, omuzlar, göğüs v-bölgesi, sırt ve hatta saçlı deri içi ve nadiren kol üst kısımlarında da ortaya çıkabilir.
Akne genellikle ergenlik çağında başlar ve otuzlu kırklı yaşlara kadar uzayabilir. Bebeklik dönemine mahsus iyi huylu akne tipi de vardır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. En sık; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülür.
Kör sivilce için krem uygulaması yapmak iltihaplanmayı ve şişliği azaltabilir. Aynı zamanda sivilcenin ucunun çıkmasına yardımcı olarak iltihabı vücuttan dışarı atılmasını destekleyebilir. Sivilce kremleri genellikle salisilik asit, benzoil peroksit,kükürt, alfa hidroksi asit, retinoid gibi bileşenler içerir.
3-Stres Cildin Yağlanmasını Artırıyor
Kortizol ile birlikte yağ bezlerinden daha fazla yağ sentezi yapılır. Cilt daha fazla yağlanır, bunu takiben de ciltteki gözenekler tıkanır ve akne oluşumu artar.
Evde sivilce yok etmek için doğal çözümlerden yararlanabilirsiniz. Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Lazer epilasyon tüyleri yok etmekte kullanılan en etkili yöntemdir. Ancak bunun dışında ağda ve sarartma da çokça tercih edilmektedir.Sarartma yöntemi daha çok, papatya suyu yada oksijen ile uygulanmaktadır. Oksijenli suya batırılan bir pamukla kollar silinir ve bir süre bekletilir.
İstenmeyen tüylere karşı tercih ettiğiniz çözüm ağdaysa tüyleri kökünden alabilir, yaklaşık 3-4 hafta pürüzsüz bir görünüm elde edebilirsiniz. Ancak bu süreçte biraz acıya göğüs germeniz gerekir.
En iyi çözüm tıraş sonrası tahriş ve sivilce kremi olarak da geçen hidrokortizonlu bir krem edinmek olacaktır. Bu steroid kremlerin tahrişi, iltihabı ve kaşıntıyı azalttığı gösterilmiştir. Daha sonrasında tıraş şişliklerine ılık kompres uygulayın.
Kortizol hormonu derimizdeki yağ bezlerinin faaliyetini artırarak sebum üretimini hızlan- dırır. Artan sebum miktarı ile cildimizdeki gözenekler dolmaya başlar. Bu da gözenekleri yuva edinmiş bakte- rilerin sayısının artması veya yeni sivilce oluşumunun tetiklenmesiyle sonuçlanır.
Sivilce oluşumuna birçok hormon etki edebilir. Ama bazıları başroldedir; Yağ salgısının artmasındaki baş etken “androjen” dir.
Fungal akne, genelde kaşınma hissi uyandırır. Beyaz uçlu aknelerdir ve cildin bir bölgesinde yoğun olarak çoğalır. Fungal akneler genelde aynı boy olarak ortaya çıkar. Diğer akne türlerinde ise farklı boyutlarda ve şekillerde ortaya çıkabilir.
Sağlıklı çalışmayan bağırsaklar; bitkinlik, akne, sivilce gibi cilt sorunları, kilo farklılıkları ve besin alerjisi gibi pek çok probleme neden olmaktadır.
Sivilcenin karaciğer hastalıkları ile ilgisi yoktur. Doktorunuz diğer yakınmalarınızı da dinleyerek sizi muayene ettikten sonra, bazı hormon tahlilleri isteyebilir. Sivilce problemi yaşayan herkesten tetkik istemeye gerek yoktur.
Karaciğer yağlanması ciltteki belirtileri ile de kendini gösterebilen bir hastalıktır. Nadir olarak görülen bu belirtiler yağlanmaya bağlı olarak oluşmuş bir karaciğer hastalığı bulunan bireylerde görülür. Kaşıntı, buna bağlı olarak gelişen kızarıklık ve pullanmalar karaciğer yağlanmasının ciltteki bazı belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri