Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
Amire teşekkür edilmemeli, onun yerine “Sağolun” denilmeli. Makama girerken yanınızda mutlaka ajanda ve kalem bulundurulmalı... Makama evrak, çok yakın mesafeden değil karşıdan nezaketle sunulmalı…
Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir. hitap edebiliriz.
Üst yöneticinizi, odanızın kapısında değil, binanızın kapısında karşılayıp, uğurlayın. Akranınızı dairenizin kapısında, ast konuğunuzu ise odada ayağa kalkarak ve tokalaşarak karşılayıp, uğurlayın.
İlgili 15 soru bulundu
Madde 6 - Resmî veya hususi bir iş sebebiyle bir âmir veya üst ile münasebette bulunacak her ast, her zaman askerî usullere ve askerî terbiyeye tamamiyle uymağa ve onlara karşı yüksek bir saygı göstermeğe mecburdur.
Protokolde kişi kendisini temsil etmez, unvanını ve kurumunu temsil eder. Her yöneticinin temel görevi kurumunu en iyi biçimde temsil etmektir. Bir kişinin temsil niteliği; dış görünümü, giyimi, tutum ve davranışı, konuşması, protokol- saygı, görgü ve nezaket - kurallarına uyması ile ortaya çıkar.
Memurun amirine "Genel Müdürüm, Başkanım Müsteşarım Sayın Valim" gibi hitapları da hiçbir mevzuatta yazmadığı halde bunu bekleyen amir, emrindekilere aynı saygıyı göstermek zorundadır.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Üst de “rica ederim” der.
Duruşmada hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Yargıç”, “Hakim Bey” ya da “Hakime Hanım” şeklinde hitap ediniz. Hocam, abi, dayı vs. şeklinde hitap etmeyiniz.
bu kuralları askere giden her türk gencinin bilmesi gerekir. 1-üst/amir teşekkür eder,ast sağol diye cevap verir. 2-üst/amir rica eder, ast istirham eder.
Çünkü komisere komiser, amire amir, savcıya sayın savcı olarak hitap ediliyor, polise gelince sürekli olarak lan olarak hitap ediliyor.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur.
bu özelliği kullanmak için reklamsız üyeliğe sahip olmanız gerekmektedir. mobil uygulamamızı indirerek reklamsız aboneliğinizi başlatabilirsiniz. hakime savcıya efendim denilmesine karşıyım. sayın hakim, hakim bey, sayın hakime, hakim hanım, savcı bey savcı hanım yeterli. oldukça çeşit var seslenmek için.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
2023 yılı itibari ile 18 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Kaymakam maaşları 51030 TL'dir. En düşük Kaymakam maaşı 40820 TL iken, en yüksek Kaymakam maaşı 102830 TL'dir. Güncel Kaymakam maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan miralay ile binbaşı rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden yarbaya denk bir askerî rütbedir.
Meclis personeli, milletvekillerine 'sayın', ziyaretçilere 'abi, abla, teyze' yerine 'hanımefendi', 'beyefendi' diyecek. TBMM personeline önümüzdeki dönem için hizmet içi eğitim verilmeye başlandı. Meclis personeli, milletvekillerine “sayın” diye hitap edecek.
Resmi kişilere eşleri ile birlikte zarf üstü hitap “Sayın Cumhurbaşkanı ve Bayan Recep Tayip ERDOĞAN” şeklinde yapılır. “Eşi” sözcüğü asla kullanılmaz. “Sayın Milli Eğitim Bakanı ve Bayan Ziya SELÇUK”
GÖREV SIRASINDA AMİRE HAL VE HAREKETLERİ İLE SAYGISIZ DAVRANMAK. “Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek,” fiili kanunun m.125/C-efıkrasında ele alınmıştır. Ve cezası AYLIKTAN KESME olarak belirlenmiştir.
Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.
Polisler, bürokratlar, politikacılar bu yüzden lacivert elbise giyerler. Siyah asaletin, gücün, tutkunun ve olgunluğun rengidir. Siyah takım elbise insanlar arasına mesafe koyar; resmiyet ve ciddiyet sağlar. Bu yüzden, devlet adamları siyah elbise giyerler.
GİYİM PROTOKOLÜ
Törenlerde, resepsiyonlarda ve resmî akşam yemeklerinde, gönderilen davetiyede belirtilen kıyafet giyilir. Sivil olarak resmî kıyafet; hanımlarda tayyör; erkeklerde manşetli düz beyaz gömlek ve lâcivert/siyah iki düğmeli ya da kruvaze takım elbisedir. Erkek olarak, kravatı doğru ve uygun takmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri