Üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları (orta kulak iltihabı), sinüs enfeksiyonları, pnömoni (zatürre) gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu durumu sebebiyet vermemek adına zamanında İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne başvurmak gerekir.
İç hastalıkları bölümünün uzmanlık alanında olan ve tedavi edilebilen hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır: Solunum Yolu Enfeksiyonları: Alt ve üst solunum yolu hastalıkları olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Tedavi edilmezse ne olur? Üst solunum yolundan başlayan infeksiyon alt solunum yoluna geçer ve zatürreye neden olur. Zatürre (pnömoni) çok daha ciddi bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmezse durum daha da ciddileşir.
İntaniye (Enfeksiyon Hastalıkları) uzmanı, hastanelerin ilgili departmanlarında; virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkların tedavi ve tanısı ile ilgilenen uzman doktora verilen mesleki unvandır.
Akut ÜSYE belirtileri, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, hafif ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik gibi semptomları içerir. Bazı durumlarda, sinüs ağrısı veya bademciklerde şişme ve kızarıklık da görülebilir. Belirtiler genellikle 1-2 hafta içinde iyileşir.
İlgili 41 soru bulundu
Burun akıntısı, öksürük ve boğaz ağrısı üst solunum yolu enfeksiyonunun en belirgin belirtileridir. Tedavi olarak dinlenme önerilmesinin yanında vücuda sıvı alımı da önemlidir. Bu enfeksiyonlar kendi kendine geçebilir, ilaçlarla ve takviyelerle desteklendiğinde ise daha hızlı iyileşme gösterir.
Çoğunlukla virüs kökenli enfeksiyonlardır (%90), bu nedenle antibiyotik tedavisi gerekmez.
Tarih boyunca insan hayatını ve gelişmesini enfeksiyon hastalıkları ve bunlara neden olan mikroorganizmalar kadar etkileyen bir başka faktör daha yoktur. 2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Boğaz İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir? Boğaz iltihabı için kulak burun boğaz alanında uzman doktorlara gidilmelidir. 10 günden fazla süren belirtilere yutkunma sırasında şiddetli ağrı, nefes almada zorluk ve döküntü eşlik ediyorsa mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.
Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünde virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor. Ayakta gelen hastaların takibi gerçekleştiriliyor ve gereken durumlarda da yatışına karar veriliyor.
Ne zaman antibiyotik kullanılmalı? Üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yeri yok. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili ilaçlardır. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral olduğu için antibiyotik almak gereksizdir.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Grip, influenza virüsünün sebep olduğu viral bir hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla rastlanılan grip, vücut direncini düşüren bazı durumlarda ciddi boyutlara gelebilir.
Göğüs Hastalıkları Birimi genel olarak aşağıdaki sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavisinde hizmet verir: Bronşit, bronşiolit, trakeit, pnömoni (zatürre) gibi alt solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları Astım ve alerjik hastalıklar. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
Öksürük, göğüs, sırt ve omuzda oluşan ağrılar, hırıltılı solunum, balgam, horlama, öksürük ile birlikte görülen kan, hâlsizlik, sadece geceleri görülen terlemeler, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi pek çok şikayete yol açan hastalıklar, göğüs hastalıkları bölümü tarafınca takip ve tedavi edilir.
Göğüs hastalıkları, solunum sistemi ve göğüs boşluğuyla ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Akciğerler, bronşlar, göğüs zarları, mediasten, solunum kasları ve göğüs bölgesinde yer alan diğer organlar bu branşın uzmanlık alanına girer.
Streptokok Boğaz Enfeksiyonları: Streptokok bakterileri, boğaz enfeksiyonlarının bir diğer yaygın nedenidir. Streptokok boğaz enfeksiyonları genellikle boğazda şiddetli ağrı, yüksek ateş, boğazın kırmızı ve şişmiş olması, bademciklerde beyaz lekeler ve lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.
Öksürük, KBB rahatsızlıklarının belirtileri içerisindedir. Burunda akıntı ve kaşıntı görülebilmektedir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlarına başvurmalısınız. Grip, Sarılık, Göz beyazlarında sararma, idrar renginde koyulaşma, iştahsızlık, bulantı.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Ağır sepsis vakalarında tüm vücutta iltihaplanmalar meydana gelir ve septik şok adı verilen tablo ortaya çıkabilir. Bu durum tansiyonda ciddi bir düşüşü de beraberinde getirir ve ölümle sonuçlanabilir. Birçok enfeksiyon sepsisle sonuçlanabilir.
Aynı zamanda yatak istirahati, bol sıvı ve burun açıcı ilaçlar, öksürük kesici ilaçlar, şuruplar, boğaz pastilleri uygulır. Bazı durumlarda bu tedaviler yeterli olmayıp hastalık üst solunum yollarından yani burun ve boğazdan akciğere inebilir ve akciğerde zatürree yapabilir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (ÜSYE), genellikle virüsler veya bakteriler tarafından tetiklenen solunum sistemine ait enfeksiyonlardır. Influenza, Koronavirüs gibi virüsler, genellikle burun, boğaz, sinüs ve bronşları etkileyerek ÜSYE'ye neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri