Tedavi edilmezse ne olur? Üst solunum yolundan başlayan infeksiyon alt solunum yoluna geçer ve zatürreye neden olur. Zatürre (pnömoni) çok daha ciddi bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmezse durum daha da ciddileşir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor. Tedavi edilmeyen vakalar ise otitis media, bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.
Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle kendiliğinden geçer ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak semptomları hafifletmek için dinlenmek, bol sıvı tüketmek, nemli hava solunumu kolaylaştırmak ve semptomlara yönelik reçetesiz ilaçları kullanmak yardımcı olabilir.
Çoğunlukla virüs kökenli enfeksiyonlardır (%90), bu nedenle antibiyotik tedavisi gerekmez.
Aynı zamanda yatak istirahati, bol sıvı ve burun açıcı ilaçlar, öksürük kesici ilaçlar, şuruplar, boğaz pastilleri uygulır. Bazı durumlarda bu tedaviler yeterli olmayıp hastalık üst solunum yollarından yani burun ve boğazdan akciğere inebilir ve akciğerde zatürree yapabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Genellikle belirgin semptomlarla kendisini gösteren akciğer enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.
Burun akıntısı, öksürük ve boğaz ağrısı üst solunum yolu enfeksiyonunun en belirgin belirtileridir. Tedavi olarak dinlenme önerilmesinin yanında vücuda sıvı alımı da önemlidir. Bu enfeksiyonlar kendi kendine geçebilir, ilaçlarla ve takviyelerle desteklendiğinde ise daha hızlı iyileşme gösterir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülen viral hastalıklardandır ve belirtileri ortalama 3 hafta civarı bir süre devam eder. Üst solunum yolu enfeksiyonu, uygulanan ilaç tedavileri, doğal takviyeler ve istirahat ile daha kolay atlatılabilen bir rahatsızlıktır.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (ÜSYE), genellikle virüsler veya bakteriler tarafından tetiklenen solunum sistemine ait enfeksiyonlardır. Influenza, Koronavirüs gibi virüsler, genellikle burun, boğaz, sinüs ve bronşları etkileyerek ÜSYE'ye neden olur.
Akciğer hastalığını düşündüren bulgular arasında öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, kan tükürme, horlama ve uykuda nefes durması sayılabilir. Bu belirtileri olan kişiler mutlaka Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurmalıdırlar ve göğüs hastalıkları uzmanlarınca tedavi edilmelidirler.
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebilir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir.
Yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben akut orta kulak iltihabı görülebilmekle beraber sıklığı azdır. Belirtileri yine çocuklarda olduğu gibi tıkanıklık ve ağrıdır. Çocuklarda olduğu gibi antibiyotik ve yardımcı ilaçlarla tedavi edilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında farklı grup birçok mikroorganizma etken olabilmekte, bunların önemli bir kısmını virüsler oluşturmaktadır. Etken bakteriler içinde en sık rastlananlar Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis ve Streptococcus pyogenes'dır.
Soğuk algınlığı gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra kulak çınlaması yaşarsınız ve kulak çınlamanız bir hafta içinde düzelmez. Aşağıdaki durumlarda mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün: Kulak çınlaması ile birlikte işitme kaybınız veya baş dönmesi var.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
Hastanın yanında veya arkasında durulur. Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur. Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur.
Genellikle burun akıntısı ve hapşırma üst solunum yolu enfeksiyonları, grip veya soğuk algınlığından kaynaklanır. Bunun dışında bebeklerde burun akıntısının alerji, havadaki yabancı cisimlerden veya havadaki bir maddeden kaynaklanan tahriş gibi daha nadir görülen nedenleri de olabilir.
Ekinezya Çayı
Bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonların tedavisine destek olan popüler bir içecektir. Yapılan çalışmalar özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında iyileşme süresini kısalttığını belirtir.
Sağlıklı beslenme ve düzenli uykuya özen gösterilmeli, egzersiz yaparak hareketli hayat tarzı benimsenmelidir. Okullarda, kış ayları da dahil, sınıflar ve diğer kapalı alanlar sık havalandırılmalıdır. Enfeksiyonların yayılmasını engellemek için eller sık yıkanmalıdır.
Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları
Genel olarak inatçı öksürük, solunum kaslarının zorlanması, göğüste ağrı, akciğerlerde iltihaplanma sonucu solunum güçlüğü gibi belirtiler, akciğer üşütme belirtileri arasında yer alır. Hastalığın ilerlemesi sonucu pnömoni (zatürre) ortaya çıkabilir.
Enfeksiyon sonucu akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplanır ve sıvı ile dolar. Tedavi edilmediğinde diğer organlarda da hasara yol açabilir. Nefes almayı da olumsuz etkileyerek hayati riske sebep olabilir. Özellikle iler yaşta veya kronik hastalığı olanlar için ölümcül bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri