6 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilen Usta Öğretici Yazılı Sınav Sonuçları ekte bulunmaktadır.
USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ ;
Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılan 40 saatlik Usta Öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir.
Beceri Sınavlarının Yapılması : Her Adayın randevusu Ağustos ayı içerisinde ancak farklı gün ve saatlerde olacaktır. 1 Haziran 2023 Perşembe günü başlayıp 27 Haziran Salı 2023 günü sona erecektir.
Kalfalık ve ustalık sınavları Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık aylarında yapılır.
Beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e-sınavın %40'ı ile beceri sınavının %60'ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır. Usta öğreticilik sınavında ise 50 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır.
İlgili 17 soru bulundu
1- e-sınav ücretlerini aşağıda isimleri yazılı olan adaylar 15.10.2023 ile 21.10.2023 tarihleri arasında aşağıda açıklanan para yatırma işlem basamaklarını uygulayarak 240 TL.(İKİYÜZKIRK)yatıracaklardır. Bu tarihler arasında isimleri yazılı olanlar ücreti mutlaka yatırmalıdır.
6 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilen Usta Öğretici Yazılı Sınav Sonuçları ekte bulunmaktadır.
3 Nisan 2023 Pazartesi günü başlayıp 28 Nisan Cuma 2023 günü sona erecektir. Başvurular 9:00-12:00 ile 13:30-16:45 saatleri arasında alınacaktır. Diploma aslı ve fotokopisi, kimlik kotokopisi, biometrik fotoğraf tüm başvurularda istenir. Diğer evraklar başvuru türüne göre değişir.
1 Sınavlı ve Sınavsız Kalfalık/Ustalık başvurularının alınması 1 Ağustos 2023 31 Ağustos 2023 - Başvuru anında adayın ön kaydı e-Mesem sistemine yapılacaktır. yüklenecektir. (e-Mesem sisteminde fotoğrafı olmayan aday sınava alınmayacağından fotoğraf yükleme işleminin eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir.)
10 yıl mesleğinde çalıştığını ispatlayanlar ise doğrudan sınava girerek 'Usta Öğreticilik Belgesi' alabilecekler. Yukarıda bahsi geçen belgeler olmadan iş yerleri çırak, kalfa ya da öğrenci çalıştıramayacak.”
Yapılan Teorik e-Sınav sonucunda 50 ve üzeri puan alan day başarılı sayılarak Usta Öğreticilik Belgesi kayıtlı olduğu mesleki eğitim mekezince basılır ve onay işlmeleri tamamlandıktan sonra adayın kendisine imza karşılığı verilir.
Ustalık belgesi, işyeri açma belgesi , önlisans, lisans belgesi sahibi olan kişiler Merkezimizde açılan Usta Öğretici Kurslarına başvurarak kurs sonunda başarılı oldukları takdirde Usta Öğreticilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
1. http://e-yaygin.meb.gov.tr sistemine e-devlet şifreniz ile giriş yapınız. Başvurular/Usta Öğretici Başvurusu menüsünden Usta Öğretici Değerlendirme Formunda istenilen belgelerin asıllarının pdf ya da jpg uzantılı halini sisteme yükleyerek ve sistem üzerindeki yönergeleri tamamlayarak başvurunuzu tamamlayınız.
Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimlerini tamamlayanlar daha sonrasında sınava girer. Bu sınavları başarıyla tamamlayan adaylar ustalık ve öğreticilik belgesi almaya hak kazanır. Gerekli kriterleri sağlayan kişiler usta öğretici olarak görev almaya başlayabilirler.
"Ustalık Belgesi" veya "İşyeri Açma Belgesi" olanlar Usta Öğretici Eğitimine Başvurabilir.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
2023-2024 Yılı Eğitim Öğretim Dönemi 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Staj Başvuruları Kurumumuza Mesleki Eğitim Staj (haftada 3 gün) müracaatları 1 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Adaylar tarafından; T.C. Ziraat Bankasına, Türkiye Vakıflar Bankasına, Türkiye Halk Bankasına ATM ya da internet bankacılığı yoluyla veya https://odeme.meb.gov.tr adresinden 130,00(Yüzotuz) TL. e-Sınav ücreti yatırılacaktır.
Kalfalık ve Ustalık sınavları ŞUBAT, NİSAN, HAZİRAN, AĞUSTOS, EKİM ve ARALIK aylarında yapılmaktadır.
Ustalık / Kalfalık Belgesi Kaç Günde Çıkar? Ustalık ve kalfalık belgesi çıkma süresi 30 ila 45 gün arasındadır.
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa Göre Ustalık Belgesi Sahibi Olanlar, Mesleğinde Ön Lisans Ve Lisans Diploması Olanlar 40 Saat Süreli İş Pedagojisi Kursuna Katılarak Usta Öğretici Belgesi Alabilirler. Ustalık Belgesi Sahibi Olanlar Yılın 12 Ayında Başvuruda Bulunabilir. Yeterli Sayıya Ulaşıldığında Kurs Açılır.
Bu durumda Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ? Ders ücreti karşılığında görevlendirme? başlıklı, 9. maddesindeki hükümlere göre ücretli öğretmen yani uzman ve usta öğretici görevlendirilmesi yapılabilir.
Ustalık Belgesi ve Kalfalık Belgesi Sınavları Ne zaman yapılır ? Ustalık ve Kalfalık sınavları için kurumumuza hafta içi her gün saat 08:30 , 17:00 saatleri arasında başvuru yapılabilir. Sınavlar Şubat, Haziran ve Eylül aylarında olmak üzere yılda üç defa yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri