Ancak, 507 sayılı kanuna tabi işyerlerinde usta öğretici, yanında çalışan kalfa için bir aday çırak veya çırağın daha pratik eğitim sorumluluğunu yüklenebilir. Bu durumda bir usta öğreticinin pratik eğitiminden sorumlu olacağı aday çırak ve çırakların toplam sayısı 8'i geçemez.
Bir usta, ustalık hayatı / dönemi içinde onlarca çırak yetiştirebilecektir. Her çağ / kuşak çocukluğu farklılık göstereceğinden çırak profilleri de sürekli değişkenlik gösterecektir. Usta öğreticiler bu gerçeği göz önünde bulundurmalı ve kendi çocukluk çıraklık dönemi ile kıyaslama hatasına düşmemelidir.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelik değişikliği ile "12" ibaresi "40" olarak değiştirildi. Böylece bir usta öğretici bulunan işletmelerde 40 öğrenci beceri eğitimi alabilecek.
Ancak, uzman ve usta öğreticiler kurumlarındaki görevlerini aksatmamak şartıyla diğer kurumlarda veya serbest çalışabilirler. Bu konuda özel sözleşmede Millî Eğitim Bakanlığınca sınırlama yapılabilir.
Talep olmaması hâlinde üçüncü ve dördüncü fıkra hükümlerine göre görevlendirme yapılır. (12) Ücretli usta öğreticiler, bir mali yıl içerisinde 11 aydan fazla görevlendirilemez.
İlgili 16 soru bulundu
Usta öğreticiler, kadrolu ya da ücretli olarak çalışabilirler. Ancak ücretli olan kişiler haftanın 5 günü düzenli olarak çalışmazlar. Derslerine ve ders saatlerine göre çalıştıkları kurumda bulunurlar. Düzenli çalışmadıkları için birkaç farklı iş yerinde ya da kurumda görev alabilirler.
c) 18 yaşını doldurmuş olmak.
(9) Başvuruların değerlendirilmesine ilişkin hususlar şunlardır: a) Görev verilecek ücretli usta öğreticiler, Ek-2'deki Ücretli Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formuna göre belirlenir. Başvuru sonuçları ekim ayının ilk haftasında tamamlanarak ilan edilir. Bu sıralama bir yıl süreyle geçerlidir.
Yargıtay,kadrosuz usta öğreticilerin sendika üyesi olabileceğine hükmetti Yargıtay,usta öğreticinin 4857 sayılı Kanun kapsamında işçi sayılmadığı,4688 sayılı Kanun kapsamında kamu görevlisi olarak sendikamıza üye olabileceğinin tespitine karar verdi.
Sadece öğretmen ve eğitimci yakınları değil sivil vatandaşlar ile öğrenciler daha rahatça öğretmen evinde konaklayabilir. Öğrencilerin kalmak istediklerinde öğrenci kartlarını, kamu çalışanları ve emeklilerin ise kartlarını göstermeleri gerekir.
Aday çıraklar haftada bir gün Mesleki Eğitim Merkezinde teorik eğitim görürler. Ders programları, genel bilgi dersleri ile mesleki bilgi derslerinden oluşmaktadır. Çıraklık eğitimi süresi mesleklerin özelliği dikkate alınarak 2-4 yıl arasında belirlenmektedir.
Usta öğretici oryantasyon belgesi, belge sahibinin mesleğini farklı kişilere öğretebileceğini gösteren belgedir. Bu belge ile halk eğitim merkezlerinde yarı zamanlı öğretmenlik yapılacağı gibi kadrolu öğretmenlik yapmak da mümkündür.
Bu hükümler çerçevesinde haftada 40 saat çalışma zorunlulukları bulunan kadrolu usta öğreticilere, bu çalışma süresi içinde ek ders görevi verilmesi mümkün değildir.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
Öğretmenler ile kadrolu usta öğreticiler aynı görevi yapıyorlar ; 1-Kadrolu usta öğretici de Öğretmenler gibi açmış olduğu kursta derse giriyor. 2-Kadrolu usta öğretici de Öğretmenler gibi kurs ders defteri tutuyor. 3-Kadrolu usta öğretici de Öğretmenler gibi yıllık plan hazırlıyor.
C.
Aday çırak ve çıraklar, mesleğin özelliğine göre haftada 8 saatten az olmamak üzere teorik eğitim görürler. Teorik eğitim, pazar günleri dışında haftada bir gün ve çalışma saatleri içinde yapılır.
Geçici personel olarak görevlendirilen usta öğreticiler ile yapılacak sözleşmenin süresi, bir mali yıl içinde kalmak şartı ile, en fazla 12 ay kadardır. Bu süre, sözleşmenin yenilenmesi ile kurum müdürlüğünce uzatılabilir.
Memur-Sen'e bağlı Eğitim Birsen sendikası tarafından açılan mahkeme sonuçlandı. Yargıtay, usta öğreticinin 4857 sayılı Kanun kapsamında işçi sayılmadığı, statü hukukuna tabi olduğu, 4688 sayılı Kanun kapsamında kamu görevlisi olarak sendikaya üye olabileceğine hükmetti.
Görevlendirilen ücretli öğretmen/usta öğretici hizmet zamanı süresince 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 89. maddesine tabi olarak birim saat ücreti ile çalışır. Saat ücretinde çalışılan mali yıl için tespit edilen gündüz-gece tutarları esas alınır. Kendisine başka bir ödeme yapılmaz.
"Ustalık Belgesi" veya "İşyeri Açma Belgesi" olanlar Usta Öğretici Eğitimine Başvurabilir.
- 3308 Mesleki Eğitim Kanununa göre düzenlenen Ustalık Belgesi, - Mesleki Yeterlilik Kurumu 4. Seviye Belgesi, - Yaygın Eğitim 4.Seviye Seviye Kurs Bitirme Belgesi sayılmaktadır.
Kalfalık ve ustalık sınavları Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık aylarında yapılır.
Sözleşme Millî Eğitim Bakanlığınca imzalanır. Madde 8 - Geçici sözleşmeli olarak görevlendirilen uzman ve usta öğreticilerin haftalık çalışma süresi 40 saattir. Madde 9 - Uzman ve usta öğreticilerin günlük çalışma süresi en fazla 8 saattir.
Kurs eğitim süresi 40 saattir. EBA sisteminde adayın çevrimiçi uzaktan eğitimle katıldığı kursu tamamlayanlar Teorik e-sınava alınır ve sınav sonucunda başarılı olanlara "Usta Öğreticilik Belgesi" düzenlenir.
USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ ;
Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılan 40 saatlik Usta Öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri