Ustalık Belgesi Ne İşe Yarar? Ustalık belgesi, bir meslek dalında yeterlilik sahibi olduğunuzu resmi olarak kanıtlar. Bu belge, işverenler tarafından iş başvurularında tercih edilen bir belgedir. Ayrıca, kendi işinizi açmak isterseniz, bazı mesleklerde ustalık belgesi zorunludur.
Teknik lise mezunları veya meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İşyeri Açma Belgesi verilir. Ustalık belgesi bulunmayanlar usta unvanı ile çalışamaz ve çalıştırılamazlar.
Belge ömür boyu geçerlidir. Ara kontrollere (vize) gerek yoktur. Ustalık belgesi alan kişiler, kanunlar çerçevesinde ayrı bir belgeye ihtiyaç duymadan ömür boyu geçerli olan bu belgeyle rahatça çalışabilir. İş yeri açmanızı sağlayabilecek resmi onaylı tek belgedir.
Mesleki Tanınırlık: Ustalık kalfalık belgesi, meslekteki yeteneklerinizi ve bilginizi belgeler ve meslektaşlarınız arasında tanınmanıza yardımcı olur. Bu belge, sizin meslekteki nitelikli bir çalışan olduğunuzun resmi bir kanıtıdır.
Ustalık belgesi özellikle sanayii gibi zanaat gerektiren iş kollarında mesleki yeterliliğin kanıtlandığı çok önemli bir belgedir. Günümüzde ustalık belgesinin önemi oldukça artmıştır. Sebebi ise bir işte kalfalık ve ustalık gibi seviyelerin olmasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
İşyeri Açma Belgesi Almak İçin Başvuruda İstenen Belgeler
Şartları taşıyanlar yukarıda yazılı evraklarla birlikte Mesleki Eğitim Merkezimize başvuruda bulunarak sınava girmeden doğrudan "İşyeri Açma Belgesi" alabilirler. Not: "İşyeri Açma Belgesi", "Ustalık Belgesi" ile aynı işleve sahiptir.
Mesleki yeterlilik belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5 yıldır. Her 5 yılda bir yeterlilik belgesi yenilenir. Yenileme işlemleri, belgelendirme kuruluşları tarafından yapılır. Mesleki Yeterlilik Belgesi Yenileme ücreti, MYK kurumu tarafından belirlenir.
Bu bilginin bilinmesinden dolayı ve günümüzde de meslek liselerinin verdiği eğitimlerin bilinmesinden dolayı meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçer mi sorusu sıklıkla sorulmakta ve araştırılmaktadır. Bazı kafa karıştırıcı cevaplar verilse de bu sorunun net cevabı hayırdır.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
Parayla ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık ve kalfalık belgesi almak isteyenlerden sınav ücreti dışında bir tutar alınmaz.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
Ustalık Belgesi Nereden Alınır
Eğitime katılmadan direkt olarak ustalık sınavına girme hakkı sadece mesleğini uzun yıllar yapan kişilere sunulmaktadır. Bunun içinde başvuru yapan kişinin eğitim durumuna göre 3308 Sayılı mesleki eğitim kanununda belirlenen çalışma sürelerinin tamamlanmış olması zorunlu tutulmaktadır.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
Kalfalık ve ustalık sınavlarında; e-sınava giren adaylar daha sonra MTEGM tarafından gerçekleştirilen beceri sınavına girer. Beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e-sınavın %40'ı ile beceri sınavının %60'ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır.
Ustalık Belgesine Sahip Olanlar Yada İş Yerlerinde Belge Sahibi Personel Çalıştıranlar Bağımsız İş Yeri Açabilir. Ustalık Belgesi Eski Adı Çıraklık Eğitim Merkezi Olan Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilmektedir. Ustalık Belgesi Almak İsteyenler Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvuruda Bulunmalıdır.
Ustalık belgesi, bir meslek dalında yeterlilik sahibi olduğunuza dair verilen bir resmi belgedir. Türkiye'de meslek lisesi mezunları, çıraklık eğitimi alanlar veya meslek sahibi olan kişiler, ustalık belgesi alabilirler.
4 - Mesleki ve Teknik Öğretim ve Örgün Eğitim Kurumlarında görevlendirilecek usta öğreticilerin en az meslek lisesi veya dengi okul mezunu olması gerekir. Ancak, istisnai hallerde bakanlıktan izin almak şartıyla ilkokul mezunu usta öğreticilere de görev verilebilir.
Açık Ortaokul mezunu olduktan sonra bu programa başvurmaları önerilir. Ustalık Belgesi, Lise Diploması ile merkezimize müracaat ettiğinde gerekli incelemelerden sonra uygun görülmesi durumunda Meslek Lisesi Diploması verilecektir.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Eskişehir Sanayi Odası'nın (ESO) üzerinde durduğu konulardan biri olan mesleki eğitim alanında yapılan düzenlemeyle, çalışan tüm lise ve üniversite mezunları "Ustalık Belgesi" sahibi olabilecek.
Önceki Öğrenmelerin Tanınması Kapsamında Kalfalık / Ustalık Sınavlarına Başvuru, Kalfalık / Ustalık Sınavı Başvuru Formu (Ek-1) İle Yapılır. Sınavlara Başvuru Yapabilmek İçin En Az 22 Yaşını Bitirmiş, İlköğretim Okulu Mezunu Veya Ortaokul / İmam Hatip Ortaokulu Öğrenimini Tamamlamış Olmak Gerekir.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya Mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, Alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma Enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı Kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun 29. Maddesi Kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
Hem mal hem de belirli bir hizmet alanı için ustalık belgesi alınabilmektedir. Bu belgeler 30 gün ila 45 gün arasında çıkarak teslim edilmektedir. Belge teslim süreleri yoğunluğa göre de değişiklik göstermektedir. Alınan usta belgesi sayesinde pek çok kişi kendi iş yerini açarak işinde ustalık rütbesi almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri