Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder.
Unutmayınız ki Üst makam alt makama “rica” eder. Alt makam üst makamdan “arz” eder.
(10) Metnin son bölümü: a) Yazışma yapan makamlar arasındaki hiyerarşi yönünden, alt makamlara “Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
Resmi bir yazı metninin son kısmında yer alan ve yazıyı imzalayan makamın arz veya ricasını belirttiği son ifade 'arz ederim' veya 'rica ederim' şeklinde yazılır.
İlgili 44 soru bulundu
Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
Rica ederim kelime gruba aslına bakılırsa farklı anlamlar üzerinden ele alınır ve kullanılır. En yaygın kullanılan kısmı ise teşekkür etmek eylemine karşılık vermek üzerine söylenen cümledir. Biri karşı tarafa teşekkür ettiği vakit, o teşekküre karşılık olarak dile getirilir ve kibarlık yapılır.
hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
a) Yazışma yapan makamlar arasındaki hiyerarşi yönünden alt makamlara “… rica ederim.”, üst ve aynı düzeydeki makamlara “… arz ederim.” ibaresiyle bitirilir. b) Üst, aynı düzey ve alt makamlara birlikte dağıtımlı olarak yapılan yazışmalar “…
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir.
"nazikçe emretmek" de denebilir. anlamina gelirken, rica etmek de ricada bulunmak, yani dilemek, dilekte bulunmak anlamina geliyor. devlet daireleri, okul gibi resmi dairelerde ve bunlar ile yapilan resmi yazismalarda rica etmek emretmek anlaminda kullanilmaktadir.
Kaymakamlar yargı yerlerine rica eder, yargı yerleri mülki birimlere rica eder ve nezaketin sadece bir bayan ismi olarak hatırlandığı yerlerde üst yazıyla evrak iadesi başlar ve “bundan sonra yazışma usülünde daha dikkatli olunması RİCA OLUNUR.” Aslında bu konuda yargı yerleri kısmen haklıdır.
Uygulamada sıkça görülen “Saygılarımla arz ederim” şeklindeki kullanım ise iki defa hatalıdır. Arz etmek zaten “saygıyla sunmak” anlamına geldiğinden bunun önünde tekrar bir saygı ifadesi kullanmak tekrara düşmek olacaktır.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Örneğin, Bakan adına Genel Müdür imzalı gidecek belge hazırlarken, gidecek kurumla hiyerarşik ilişki Bakan üzerinden dikkate alınarak arz/rica ibaresi belirlenmelidir. 2- Kamu kurumları, kamu niteliği olmayan tüzel kişilikler ile yaptıkları yazışmalarda "Rica ederim." ibaresi ile bitirilmelidir.
Dilekçe; ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup ile hazırlanmalıdır. Talep edilen işlem ya da bilgi yasalara uygun olmalı; yasal çerçeve içerisinde açık ve anlaşılır bir şekilde istenmelidir. Şikâyet söz konusuysa, şikâyete konu olan belgeler mümkünse eklenmeli ve tanıklar dilekçede belirtilerek açıklanmalıdır.
Hiyerarşi yönünden alt makamlarla yapılan yazışmalar “rica ederim.”, üst ve aynı düzeydeki makamlarla yapılan yazışmalar “arz ederim.” ibaresiyle bitirilmelidir.
Valilik makamından Vali a. gelen yazılarda cevap yazarken Belediye Başkanının adı açılacak ve “arz ederim” yazılacak. İlçe belediyelerine yapılacak yazışmalarda Belediye Başkanı adına Daire Başkanı olarak yazı yazarken ilgili müdürlük adı yazılarak “rica ederim” yazılacak.
Belgenin ikiden fazla yetkili tarafından imzalanması durumunda en üst unvan sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası en solda olmak üzere yetkililer unvan sırasına göre soldan sağa doğru sıralanır (Örnek 11).
ALT MAKAMLARA YAZARKEN;
Bilgilerinize rica ederim. Gereğini rica ederim. Gereği için bilgilerini rica ederim. Bilgileriniz rica olunur.
Taslağa göre, vatandaşların resmi kurumlara verdiği dilekçelerin 'arz ederim' ifadesiyle bitmesi zorunluluğu kaldırılıyor. Devletin vatandaşa gönderdiği yazılar ise artık 'saygılarımla' ve 'iyi dileklerimle' ifadeleriyle bitirilecek.
İdare birimleri arasındaki iç yazışmalarda yetki devredenin unvanı kullanılmaz. makam “Genel Müdür V.”, “Daire Başkanı V.”, “İl Müdürü V.”, “Yurt Müdürü V.” biçiminde ikinci satıra yazılır.
Türk Dil Kurumu kayıtlarına göre reca; rica etme eylemi belirtecinin yanlış ifadesi olarak görülmektedir. Rica etme, arzu etme eyleminin hem doğru hem de yanlış yazılışı gösterilmektedir. Recaetmek(hatalı yazılış) birleşik yazılmamalıdır.
dolayısıyla da rücû etmek de geri dönmek, vazgeçmek, iade etmek gibi anlamlara gelir. bu yüzden de birisi teşekkür ettiğinde ona karşılık söylenen "rica ederim" cevabı aslında "ben size teşekkür ederim" ya da "aynı şekilde teşekkürünüzü size iade ediyorum" gibi anlamlar taşıyan bir kibarlık ve saygı göstergesidir.
Ast, üstün rütbece veya kıdemce aşağısında bulunan kimsedir. Madde 11 – Makam: Her amirin Silahlı Kuvvetlerde temsil ettiği mevkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri