Üstünkörü, bir işi incelemeden, özen göstermeden yapmak anlamına gelir. TDK kaynakları incelendiğinde ise bu kelime ile ilgili "yüzeysel, gelişigüzel, inceliklerine inilmeden yapılan iş" şeklinde bir tanım yapılmıştır. Kısacası üstünkörü, baştan savma iş yapma anlamına gelir.
Üstünkörü kelimesi, herhangi bir işi özen göstermeden fazla incelemeden alelade yapma şeklinde ifade edilen bir kavramdır. Türk Dil Kurumu üstünkörü kelimesini; bir işin inceliklerine inilmeden, yüzeysel olarak, gelişigüzel bir şekilde baştan savılarak yapılması şeklinde açıklamaktadır.
Bazı kelimeler Türkçede yazılışlarıyla sıkça karıştırılmaktadır. "Üstünkörü" kelimesi de bu kelimelerden birisidir. Peki, doğru yazılışı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Üstün körü" olan kelimenin doğru kullanımı "Üstünkörü" olmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; inceliklerine inmeden, özen göstermeden, gelişigüzel, baştan savma yapılan anlamlarına gelir.
En genel anlamıyla, gerçekliği dolaysız olarak içten ya da içeriden kavrayabilme, tanıyıp bilme yetisi.
İlgili 37 soru bulundu
Sezgicilik ya da entüisyonizm, felsefi bir kavram olarak sezgiye akıl, zihin ve soyut düşünme karşısında hem öncelik hem de üstünlük tanıyan felsefe akımıdır. Henri Bergson akımın kurucusudur, bu nedenle kimi zaman felsefe tarihinde Bergsonculuk olarak adlandırılması da söz konusudur.
Psikoloji literatüründe sezgi genellikle iki genel düşünme tarzından biri olarak açıklanır. Sezgisel düşünme otomatik, hızlı ve bilinçaltında gerçekleşir. Analitik düşünme ise yavaş, mantıklı ve bilinçli ve kasıtlıdır.
Üstünkörü kelimesi daha çok "üstünkörü yapmak" şeklinde kullanılır. Herhangi bir çaba harcamadan, öylesine yapılan işleri anlatmak adına bu kelimeden istifade edilir.
hiç özenmeksizin, yarım yamalak, baştan savma, üstünkörü, gelişigüzel.
TDK tarafından hazırlanan yazım kılavuzlarına göre üstünkörü bitişik yazılması gereken bir kelimedir. Kelimenin doğru ve yanlış yazım biçimi aşağıdaki gibidir: Üstünkörü (Doğru kullanım) Üstün körü (Yanlış kullanım)
Türk Ceza Kanunu'nun 21. maddesinde kast şöyle tanımlanmıştır: ''Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.” Suçun yasal tanımındaki maddi unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi, kastın varlığı için zorunludur.
Sürekli aynı şekilde devam eden tüm olgular için de tekdüze ya da monoton kelimesi kullanılır. Tekdüze Anlatım Cümle Örnekleri Nelerdir? Bir roman ya da öyküdeki karakterin günlük olarak ya da sık sık yaptığı her şey tekdüze anlatıma örnek olarak gösterilebilir.
Kökeni: "Müşterek" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "مشترك" (muşterik) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Anlamı: "Müşterek" kelimesi, birden fazla şeyin veya kişinin ortak veya aynı olma durumunu ifade eder.
Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Bu yumrular nişasta benzeri polisakkarit glucomannan ismi verilen bileşikler içerir. Gövdesi, dik ve silindirimsidir.
"Şapır şupur" ses çıkararak yeme anlamına gelir ve genellikle yemek yeme sırasında ağızda çıkan sesler için kullanılan bir sözcüktür. Bu ifade, çoğunlukla kişinin yemeğini sesli bir şekilde yemesi, yani ağzını kapamadan ve ses çıkararak yemek yemesini tanımlar.
Yalap şalap birleşik kelimesi de cümle anlamını pekiştirmek için sıkça kullanılan ve dilbilgisi kuralları çerçevesinde oluşturulan bir kelime grubudur.
Devletin en başta gelen görev ve fonksiyonu ise, toplu- mun ve o toplumu meydana getiren bireylerin güvenliğinin sağlanmasıdır. Kamu Düzeni adı verilen bu düzenin korunması ise idari ve adli birimler yönetimi altında bulunan içgüvenlik kuvvetlerince ve kısa adıyla kollukça sağlanır.
Parçada geçen “çalakalem yazmışsın” ifadesi “üstünkörü, özenmeden” anlamında kullanılmıştır.
Kalburüstü kelimesi, Türk Dil Kurumu sözlüğünde, güzel- önde gelen- seçilmiş- başarılı-değerli gibi geniş anlamlı kelimeler arasındadır. Mecaz olarak geniş gözenekleri olan kalburdan geçirildikten sonra seçilmiş, güzel ve başarılı gibi kişileri tanımlamaktadır.
Gündelik hayatımızda neredeyse hiç kullanmadığımız Hiss + kabl + vuku (Hissiyat: Duygular, sezişler / Kabl-el-vuku' : Olmadan önce) kelimelerinden oluşan bu kelime bütünü önsezi anlamına geliyor. Bir şeyleri olmadan önce sezmek... Muhteşem bir yetenek değil mi? Örneğin bazı insanlar için önsezileri çok kuvvetli deriz.
(Intuition) Sözlükler “sezgi” kavramını “gerçeğin deney ya da akıl yürütme olmadan doğrudan doğruya kavranması” olarak tanımlar. Ancak “sezgi” de, akılcı düşünce gibi entelektüel bir faaliyetin ürünüdür. Sezgiler, beyinde duyguların öncelikli olduğu sağ yarımkürenin ve bilinçaltının ürünüdür.
TDK'ye göre gerçeğin deneye ya da akla vurmadan doğrudan doğruya kavranmasına sezgi denilmektedir. Sezgisel Neye Denir? Sezgili. Bütünü bir anda yakalamaya ve kavramaya yönelen düşünme yoluna sezgisel denilmektedir.
Etik sezgicilik ya da sezgici etik, ahlaki değerlerin sezgi yoluyla kavrandığını, söz konusu değerlerin gerçek, nesnel ve evrensel olarak bağlayıcı ve tüm insanlar için ortak olduğunu sezgi yoluyla anladığımızı iddia eder.
Entüisyonizm, bilginin kaynağının sezgi olduğunu savunmaktadır. Gazzali'nin bilgiye iman yoluyla ulaşılabileceğini savunan “kalp gözü” anlayışı ve Henri Bergson'ın olayların bir bütün olarak değerlendirilmesine dayalı “yaşam atılımı” kavramına dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri