Üstün yetenekli bireyler belirgin şekilde öne çıkan beceriler (muhakeme ve öğrenmede olağanüstü yetenek olarak tanımlanır) veya bir ya da birden fazla bilgi alanında yeterlilik (belgelenmiş performans veya ilk % 10 içinde yer alan başarılar veya daha nadir görülenler) sergileyenlerdir.
Üstün yetenekli çocuk ABD Eğitim Bakanlığı'na göre aynı yaş, deneyim veya çevre şartlarına sahip akranlarına göre, üstün performans gösteren veya yüksek düzeyde başarı elde eden çocuklar ve gençlerdir.
Üstün yetenek genel zihinsel yetenek, özel akademik yetenek, yaratıcı ya da üretici düşünce yeteneği, liderlik yeteneği, görsel ve gösteri sanatlarında yetenek ve psiko-motor yeteneği alanların birinde ya da bir kaçında yüksek performans ve başarı gösterme şeklinde tanımlanmıştır.
Tanılama Yöntemleri
Tanılama da yalnızca IQ testi kullanılabileceği gibi birden fazla zekâ, yaratıcılık, yetenek ve başarı testleri de kullanılabilmektedir. Bu tür objektif testlerin yanı sıra daha öznel olan veli ve öğretmen önerileri de tanılamalarda dikkate alınabilmektedir.
Üstün yetenekli öğrenciler, ortalama üstü bir yeteneğe sahip, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerine sahip, problem çözme yetenekleri gelişmiş, yaşıtlarına göre yüksek düzeyde muhakeme yapma, problem çözme ve planlama becerisi gösterebilen bireylerdir (Kunt & Tortop, 2013; Sak, 2010; Gallagher, 2003; Aksoy, 2014).
İlgili 45 soru bulundu
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
Üstün zekalılar, tanım olarak, “yüksek zihinsel, yaratıcı, sanat, liderlik kabiliyeti veya belirli akademik alanlarda yüksek performans gösteren çocuklardır”.
Uygulanan testler sonucu çocuğun iq düzeyine bakıldığında; 125-144 arası üstün zekalı, 145-159 arası çok üstün zekalı, 160 ve üzeri deha olarak belirleniyor.
Tabi ki faklı üniversitelerin, belediyelerin bünyelerinde açmış oldukları merkezler, kurslar, eğitimler ve/veya uygulamalar var ancak BİLSEM devlete bağlı üstün zekalı ve yetenekli öğrenciler için zenginleştirilmiş müfredat ile özel eğitim gerektiren çocukların ihtiyaçları üzerine kurulmuş tek kurum.
Bu üç ana grup dışında çok küçük sayıda oldukça ağır ve güç öğrenen öğrenciler de vardır. Bunlara bilindiği gibi "geri zekalılar" denir. Bu küçük sayıya eşit bir grup çocuk da oldukça ileri öğrenme düzeyine ulaşmıştır ki bunlara da "üstün zekalı" ya da "üstün yetenekli" çocuklar denir.
Üstün Yetenekli Çocukların Bilişsel Özellikleri
Çok meraklıdırlar. İlgilendikleri konuya karşı dikkatlerini yoğun bir şekilde yönlendirir. Problem çözme becerileri son derece gelişmiştir. Neden-sonuç ilişkisi kurarlar.
Türkiye'de özel yeteneklilerin eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılmış olan bilim ve sanat merkezlerinde (BİLSEM) yapılıyor. 2022 yılı itibarıyla 81 ilde 378 BİLSEM bulunuyor.
Üstün zekâlı çocuğun kim olduğuna ilişkin birçok farklı tanım yapılmıştır. Bunların içersinde en yaygın kabul gören tanıma göre zihinsel yeteneklerin birçoğunda yaşıtlarına göre üst düzey bir performans gösteren, yaratıcılık yönü güçlü olan, bir işe başladığında asla vazgeçmeyen kişiye üstün zekâlı denilmektedir.
Üstün zekalı (gifted) ise; zekâ testlerinde ortalamadan en az 2 standart sapmanın üstünde zekâ düzeyine sahip olan birey olarak tanımlanmıştır. Çan eğrisinden de anlaşılacağı gibi +2 standart sapma yaklaşık 130 zeka bölümüne denk gelmektedir.
Standart zeka testlerinde, testin türüne göre yaklaşık olarak 130 veya 140 üzeri zeka bölümü (IQ) elde eden ya da görsel sanatlar, müzik gibi performans alanlarında aynı yaş, deneyim veya çevre şartlarına sahip akranlarına göre üstün performans gösteren çocuk/öğrenciler özel yetenekli olarak kabul edilmekte ve BİLSEM' ...
BİLSEM öğrencilerin akran ilişkilerini ve sosyal gelişimlerini destekler. Genellikle işbirliğine dayalı etkinlikler yürütülür. Farklı yetenek ve ilgi alanlarına sahip öğrenciler birlikte projeler üretebilir ve yaratıcı çözümler geliştirebilirler. Kurdukları iletişim sayesinde kişilerarası ilişkileri gelişir.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi. Bu da kalıtım dışındaki faktörlerin geçerli olduğunu göstermektedir. Büyük çocuklar devamlı bir şekilde okuldan daha çok kaçmışlar ve IQ seviyeleri sonuçta azalmıştır.
IQ'su 162 çıkan Britanyalı Müslüman genç, ünlü fizikçiler Albert Einstein ve Stephen Hawking gibi kişileri geçti. Einstein ve Hawking'in IQ'sunun 160 olduğu düşünülüyor.
90-110 puan aralığı normal zekayı 111-129 puan aralığı parlak zekayı 130-160 puan aralığı üstün zekayı 160 ve üstü puan ise dahiliği gösterir.
Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar; 6660 sayılı yasa, ilköğretimde sınıf atlatma, kaynaştırma ve bilim-sanat merkezinden, ortaöğretimde ise Özel TEV İnanç Türkeş Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nden yararlanmaktadırlar.
Çünkü üstün zekâlı çocuklar da diğer bütün çocuklar gibi sevgi, güvenlik, anlayış ve ilgiye ihtiyaç duyarlar. Üstün zekâlı bir çocuğa ailesi ve çevresi tarafından “sen üstün zekâlısın, diğer akranlarından farklısın” şeklinde bir bilgilendirme ya da etiketlemeden kaçınmak son derece önemlidir.
“Üstün Zekâlı Çocuğumu Nasıl Eğitirim?”, ülkemizde bu konudaki eksikliği gidermeyi, ebeveynlere, öğretmenlere ve çocuklara yardımcı olmaya yönelik olarak hazırlanmıştır. Özellikle de üst düzey düşünme becerilerine yönelik, açık, karmaşık, derin ve gerçekçi etkinlikler, zenginleştirmenin yapılmasını kolaylaştıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri