Sizlerde özel usulsüzlük cezası ödeme işlemini internet üzerinden e-devlete giriş yaparak kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Aynı zamanda çeşitli anlaşmalı ATM'ler aracılığı ile de bu vergi türü kolaylıkla ödenebilmektedir.
Trafik cezaları önceden sadece vergi dairelerine ödeniyordu. Sonradan ödeme noktalarına PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar eklendi. Fakat günümüzde trafik cezası internetten de ödenebiliyor. Ödeme noktalarının hemen hepsi online bir şekilde ödeme kabul ediyor.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Buna göre, 6.800 Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için indirim oranı %75 olarak uygulanacaktır.
Ceza tutarı (TL)
Ancak bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 5.500.000 TL'yi geçemez.
İlgili 42 soru bulundu
Vergi Usul Kanununa göre; 2022 yılında 6.800 Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için cezalarda indirim oranı %75 olarak uygulanacaktır.
Belge basımıyla ilgili bildirim görevini tespit edilen zamanda yerine getirmeyen veya bildirimi hatalı ya da eksik yapan matbaacılara özel usulsüzlük cezası verilir.
İndirim uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin interaktif vergi dairesi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden başvuru yapması mümkündür. Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve cezasını süresinde ödemez veya dava konusu yaparsa indirimden yararlanamaz.
Diğer taraftan, aynı mükellef için aynı anda VUK 352. maddeye göre de vergi ve harç beyannamelerin zamanında verilmemiş olması dolayısıyla usulsüzlük cezası da aynı anda mükellefe elektronik ortamda tarh ve tebliğ edilmektedir. Bu ceza için ise, 3073 kod verilmektedir.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Usulsüzlük, vergi kanunlarının şekle ve usule ilişkin hükümlerine uyulmamasıdır. Usulsüzlük cezası kendi içinde birinci derece ve ikinci derece usulsüzlük cezaları olarak iki kısma ayrılmaktadır.
Usulsüzlük cezası
Vergi Kanunu'na göre, vergi ziyai haricinde uygulanan bir diğer vergi cezası usulsüzlüktür. Usulsüzlük, tanım olarak vergi kanunlarının şekle ve usule mütaallik hükümlerine riayet edilmemesidir. Usulsüzlük kabahatlerinde vergi kaybının bulunması şartı aranmaz.
Vergi ödemelerinizi Halkbank İnternet Şubesi, Mobil Şube ve Bank24'lerimiz ve şubelerimizden kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca barkodla da ödemelerinizi Halkbank İnternet Şubesi ve Halkbank Mobil Şube'den hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
E-Hizmetler bölümüne giriş yaptıktan sonra "Gelir İdaresi Başkanlığı" bölümüne tıklayın ve burada karşınıza gelecek alt hizmetlerden "Vergi Borcu Sorgulama" ibaresini seçerek işleminizi yapabilirsiniz. Tüm faturalarını "Online Fatura Öde" butonuna basarak kredi kartıyla 9 taksite kadar ödeyebilirsin.
Trafik Cezası Nereye Ödenir? Trafik cezası ödemesini yapmak için; fiziksel olarak PTT'ye veya diğer anlaşmalı banka şubelerine, vergi dairesine gidebilmeniz mümkün. Cezanın kesildiği araç kimin üzerine kayıtlı ise o kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri verilerek trafik cezasının ödemesi gerçekleştirilebilir.
Özel usulsüzlük cezası, usulsüzlüğün yapıldığı yılı takip eden yılın birinci gününden başlayarak beş yıl geçmekle artık kesilemez (VUK m.374/1). Genel usulsüzlük cezası, usulsüzlüğün yapıldığı yılı takip eden yılın birinci gününden başlıyarak iki yıl geçmekle kesilemez.
213 sayılı Kanunda düzenlenen idarî nitelikteki vergi cezalarından biri olan usulsüzlük cezası, aynı kanunun 351 inci maddesinde vergi kanunlarının şekil ve usule ilişkin hükümlerine riayet edilmemesi şeklinde tanımlanmıştır.
31 Aralık 2022 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları (usulsüzlük ve özel usulsüzlük v.b.), için yapılandırmadan yararlanılması mümkün olacaktır.
Vergi cezasını ortadan kaldıran sebeplerden ilki, ödemedir. Usulüne uygun düzenlenmiş ve mükellefe tebliğ edilmiş ceza ihbarının tebliğ edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde ceza, VUK'ta 110-112 maddeleri arasında düzenlenen usule uygun şekilde ödendiği takdirde ortadan kalkar.
Şöyle ki, özel usulsüzlük kabahatlerinin temelinde, kanunun uymakla yükümlü kıldığı şekil ve usule ilişkin kurallara aykırı davranarak uyulmaması yatmaktadır. Özel usulsüzlük kabahatlerinde failin taksirle ya da kastla işlediği fiil ayırt edilmeksizin şekli kabahat olarak kabul edilmektedir.
Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim gerçekleşir. Ceza puanı: Birçok trafik ihlali, kanunen belli bir ceza puanına sahiptir. Mesela kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20'dir.
Soru 3: Kesilen özel usulsüzlük cezaları için gecikme faizi veya gecikme zammı uygulanır mı? Cevap 3: Özel usulsüzlük cezaları ceza mahiyetinde olduğundan 6183 Sayılı AATUHK'nun 51.maddesi gereğince gecikme zammı tatbik edilmez. Özel usulsüzlük cezaları için Vergi Usul Kanununa göre gecikme faizi de uygulanamaz.
İndirim Talebinden Sonra Yasal Süre İçinde Dava Açılabilir Mi? Mükellef veya vergi sorumlusu, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süre geçmeden; cezalarda indirim talebinden vazgeçerek dava açabilir.
Yine Vergi Usul Kanunun 352. Maddesi uyarınca defter kayıtlarının ve bunlarla ilgili vesikaların doğru bir vergi incelemesi yapılmasına imkân vermeyecek derecede noksan, usulsüz veya karışık olması hali birinci derece usulsüzlük cezasını gerektirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri