İlk etapta ağrıyan bölgeye sıcak veya soğuk petler koymak, zorlamadan ve dokuya saygılı şekilde masaj yaptırmak, gerektiğinde germe hareketleri yapmak, meditasyon, solunum egzersizleri, doğru yastık, yatak kontrolleri ile doğru yatış ilk alınacak önlemler açısından çok kıymetlidir.
Bu durumda “Üşütmeye bağlı sırt ağrısı nasıl geçer?” sorusu sorulmaktadır. Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir. Eğer sırt ağrınız varsa bir doktora danışarak uygun tedavi seçeneklerini değerlendirmeniz önemlidir.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Soğuk hava ile grip, nezle hastalıklar kapıyı çalmaya başlar. Ancak soğuk havalar sadece üst solunum yolunu değil; bel, boyun ve sırtı da hedef alarak ağrılara neden olur.
İlgili 32 soru bulundu
Sıcak ve soğuk kompres, esneme hareketleri ve lavanta yağı masajı evde uygulanabilecek doğal çözümlerdendir. Sırt ağrısı için hangi ağrı kesiciler kullanılır? Parasetamol, ibuprofen ve naproksen gibi over-the-counter ağrı kesiciler sırt ağrısı için yaygın olarak kullanılır.
Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır.
Soğuk uygulamalar için buz torbasını ağrılı bölgeye tampon hareketleriyle yapabilir, sıcak kompres için de sıcak su torbaları veya sıcak bir banyo yapabilirsiniz. Bahsedilen yöntemler kan dolaşımının hızlanmasına ve ağrılı bölgenin iyileşmesine fayda sağlayabilir.
Kas incinmesi gibi basit bir nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen sırt ağrısı; kalp, akciğer, safra kesesi rahatsızlıkları ya da boyun ve sırt fıtıkları gibi pek çok hastalığın belirtisi olabilir.
Eklemlerde iltihap, sinir sıkışması, omurgada kanal darlığı, skolyoz, kifoz, fibromiyalji veya osteoporoz bu sağlık durumlarındadır. Son olarak kalıcı sırt ağrısının sebebi psikolojik de olabilir. Depresyon, stres, anksiyete gibi sorunlar da sırt ağrısının sebepleri arasında bulunur.
Isınma ve Soğutma Uygulamaları: Sıcak uygulamalar (sıcak havlu veya ısıtıcı ped) veya soğuk uygulamalar (buz torbası veya soğuk kompres) sırt ağrısını hafifletebilir. Bu uygulamalar, kasların rahatlamasına ve iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlar. Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir.
Masaj sırt ağrısına iyi gelir mi? Evet, masaj sırt kaslarını rahatlatabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Hangi Durumlarda Kullanılır: Sıcak uygulama genellikle kas gerginliği, sırt ağrısı, kas spazmları, eklem ağrıları ve bazı kronik ağrı durumlarında etkili olabilir.
Sıcak içecekler, üşütmeye iyi gelir. Özellikle bitki çayları, adaçayı, zencefil çayı, limonlu bal ve sıcak su karışımı gibi içecekler, boğaz ağrısı ve öksürüğü hafifletebilir. Boğaz ağrısını hafifletmek ve enfeksiyonu azaltmak için tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
Sırtın ortasına vuran ağrı, çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu rahatsızlıkların başında mide gelir. Sırtın ortasına vuran ağrı, genellikle mide kaynaklıdır. Bunun yanında omurgada görülen esneklikten, duruş ve yürüyüş bozukluklarından da kaynaklandığı görülmektedir.
Bazı durumlarda, böbrekler gibi iç organlardaki bir sorun sırt ağrısına neden olabilir. Sırt ağrısına genellikle uzun süreli oturma veya duruş bozukluğu ile ayakta durma, ağır sırt çantaları taşıma, uzun süreli bilgisayar kullanımı, kaslarda güçsüzlük, tekrarlayan yanlış hareketler veya araba kazaları neden olur.
Kürek kemiği ağrısı genellikle kötü duruş, kas gerilimi veya aşırı kullanım gibi sebeplerden kaynaklanır. Ancak, daha ciddi durumları dışlamak için bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir. Fizik tedavi, egzersizler veya ağrı kesiciler gibi tedavi yöntemleri, kürek kemiği ağrısının yönetiminde yardımcı olabilir.
Erişkin dönemde görülen sırt ağrıları bel ve boyun ağrılarına göre daha ciddi sebeplerden oluşur. Spor yaralanmaları veya kaza olmadan açığa çıkan ve aşırı yorgunluk hissi ile birlikte 2-4 haftada geçmeyen sırt ağrılarına dikkat edilmelidir.
Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir. Sıcak tedaviler kas ağrısı ve spazmını azaltır.
Halk arasında sıklıkla uygulanan kas ağrısına sıcak iyi gelir mi sorusu için ise her kas ağrısına sıcak uygulanmamalıdır. Bazı kas ağrıları soğuk tedavi gerektirebilmektedir. Bu konuda doktorunuza mutlaka danışarak tedavi yöntemi uygulamalısınız. Özellikle hamile bireylerde sırt, bel ve eklem ağrıları oluşabilmektedir.
Isı, ağrıları hafifletmek için kan akışını hızlandırarak kasları gevşetir. Bunun aksi olarak ise buz da kemiklerde iltihap varsa kan damarını daraltarak ağrıyı uyuşturur. Sırt ağrınız varsa sürekli olarak yatmak sırttaki sertliği kötüleştireceğinden yoga ve pilates gibi hafif aktivitelerle hareketi sağlayabilirsiniz.
Boyun Sorunları: Boyun fıtığı,kireçlenme, sinir sıkışması ve omurilik daralması kürek kemiğine ve sırta vuran ağrılara neden olur. Bazen ağrı kola da yayılır ve uyuşma hissini tetikler. Omurga Sorunları: Skolyoz(omurga eğriliği), kifoz (kamburluk) gibi omurga rahatsızlıklarında kürek kemiği ve sırt ağrıları görülür.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri