Köpekler, özellikle de yavru köpekler sık sık ağlamaya benzer sızlanma sesleri çıkarırlar. Bu davranış, sahipleri ev dışındayken, oyun istediklerinde ya da besleme sürecinde görülebilir. Yüksek sesli sızlanma bazı durumlarda mutsuz olduklarını yansıtma biçimlerine de dönüşebilmektedir.
Tıpkı insanlar gibi köpekler de korktuklarında, endişe yaşadıklarında, üzüldüklerinde hatta bazen istedikleri olmayınca ağlarlar. Köpeğinizin ağladığını çıkardığı seslerden anlayabilirsiniz. Ulumalar ve tiz sesler ağladığını gösteren seslerden bazılarıdır.
İnleme, tanıması zor bir sestir. Vetstreet, inlemenin köpeğin ilgi veya mama gibi bir şey "isteme" yöntemi olabileceğini söylüyor. Köpek heyecanlı veya enerjik hissediyor olabilir. Başka köpeklerse strese tepki olarak inler.
Köpeğinizi veterinere götürün
Hırıltı, fark edilirse her zaman evcil hayvanınızın veteriner hekimi ile görüşmelisiniz. Köpeğiniz birkaç saniye hırıldarsa ve sonra iyileşirse, bu genellikle acil olmayan bir durumdur, ancak yine de hırıltıyı kontrol ettirmek için veterinerinizden bir randevu almalısınız.
Havlama ve hırlama gibi, ağlama veya sızlanma da köpeklerin iletişim kurma yöntemlerinden biridir. Köpeğiniz sayısız nedenden dolayı ağlayarak size bir şeyler anlatmaya çalışabilir. Ağlama sesi sırf bir şey istediğinden, bir yeri acıdığından veya stresli hissettiğinden dolayı duyulabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Köpeğiniz sizinle birçok şey için iletişim kurmak isteyebilir; duygularını ifade etmek, sizi uyarmak, bir tehlike içinde olduğunu belli etmek ya da herhangi bir ihtiyacını anlatmak. Tüm bunların dışında, oyun oynarken heyecanlanmak bile onun havlamasını tetikleyebilir.
İnsanlar gibi köpeklerde geceleri duydukları seslerden ürkerler. Bir köpek geceleri korkarsa, duydukları her şeye havlamaya başlarlar. Ayrıca, duydukları sesler sonrası sizi de uyarmak için havlayabilirler. Yalnızlık, köpeklerdeki gece havlamalarının en büyük tetikleyicilerinden biridir.
Köpek nezlesi, bir üst solunum yolları enfeksiyonudur. Köpek nezlesine yakalanan köpeğinizin dışa vurduğu ilk belirtilerden biri, kuru öksürük. Köpeğiniz hiçbir sebep yokken kuru öksürüğe yakalanır ve hırıltılı sesler çıkarır. Köpeğinizin boğazına bir şey takılmış gibi çıkan bu sesleri fark etmeniz, zor değildir.
Aksırma ve öksürme, genelde köpeğinizin bir alerjiye olan tepkisidir. Toz, böcek sokmaları, yiyecek maddeleri ya da solunum yolu ile aldığı bir madde, sorunun kökeni olabilir. Alerjik bir krizin diğer belirtileri, gözlerin sulanması, kaşıntı, bazen kusma ve ishaldir.
Köpeklerin iletişim kurmak, istemedikleri bir durumla karşılaştıklarında uyarıda bulunmak, duygularını ifade etmek veya dikkat çekip köpek sahiplerini harekete geçirmek için sergiledikleri vokal ses olarak basit şekilde ifade edilebilir. Köpek havlaması farklı tonlarda, farklı sıklıkta görülebilir.
Çoğu köpek, sevgisini oldukça bariz şekillerde gösterir. Kuyruklarını sallarlar ve kapıdan her girdiğinizde sizi öpücük yağmuruna tutarlar. Ancak bazı yavrular düpedüz garip davranışlar sergileyebilir. Sahiplerine olan sevgilerini eşyalarını çalarak ya da onları sokakta peşlerinden koşturarak gösterirler!
Sahibinin ayak ucunda uyuma, genellikle köpeklerde rahatlık ve sıcaklık arayışından da kaynaklanır. Ayrıca olumsuz duygular içerisinde olduğunuzu hisseden köpeğiniz, sizin daha iyi hissetmenizi sağlamak için ayak ucunuzda yatabilir. Köpeğiniz ayak ucunuzda dertop olmuş bir pozisyonda uyuyorsa üşüyor olabilir.
Köpekler mutlu olduğunda gülümser, kuyruk sallar, pozitif olur, oyun oynamak ister, sevgi gösterisi yapar, sahibinden ödül almak için heveslenir, doğru beslenir ve düzenli uyurlar.
MUTSUZ KÖPEK TEMASTAN KAÇINIR
Uykuları yüzeysel olur. Uyku esnasında sık uyanıp sürekli yer değiştirirler ve rahatlar bir vücut diliyle uyumazlar. Oyun ve ikili diyaloglara ilgisiz, isteksiz davranırlar. Göz kontağından kaçınır ve temas isteğini reddederler.
Ancak köpekler sahiplerini koku ve ses yoluyla tanıyorlar. İnsanlar ise yüzleri görsel bir iletişim olarak kullanıyor. Ancak köpeklerin beyin mekanizmaları farklı olduğu için görsel olarak tanımaya yatkın değiller.
Köpeğinize sevgi dolu baktığınızda, sarıldığınız ya da öptüğünüzde oksitosin hormonu artarak hem köpeğiniz hem de siz mutlu olacaksınız. Aynı zamanda köpek öpüldüğünü anlar mı sorusunun da cevabını vermiş olduk. Eğer uzun ve keskin bakışlarda bulunuyorlarsa bu tehdit ya da meydan okumayı ifade eder.
Rahatlamış yüz, yumuşak bakışlı gözler ve geniş bir sırıtışı hepimiz tanırız. Çoğu davranış bilimci köpeklerin gülümsemesini insanlarınkine benzer bir gülümseme olarak kabul etmez. Köpeklere yakıştırılan gülümseme hareketinde ağız geniş biçimde açıktır ve dil rahatlamış şekilde dışardadır.
Köpekler neden küser? sorusunun pek çok cevabı olabilir. Köpeğin ilgisiz hissetmesi, cezalandırılması, başka bir evcil hayvanı kıskanması, rutininin bozulması ya da sahibinden uzun süre ayrı kalması küsme nedenleri arasında yer alabilir.
Köpeğin kızaklaması, anal kese sorunlarının olası bir belirtisi olsa da bu davranışın, parazit veya sindirim sorunları gibi başka sebepleri de olabilir. Ya da sadece kaşınan bir poposu vardır.
Yavru veya büyük köpek fark etmeksizin köpekler genellikle iç çekebilir. Köpeklerin iç çekmesi, dinlenmek istediğini gösteren bir mesaj türüdür.
SAĞLIKLI KÖPEKTE TEHDİT YOK
Sağlıklı ve bakımlı bir köpeğin insanı yalaması bu sebeple bu bakımdan sağlık açısından hiçbir tehlike içermez.
Köpeğinizin aniden horlamaya başladığını fark ederseniz, horlama sesi yükselirse veya köpeğiniz horlamanın yanı sıra hapşırma, öksürme ve iştah veya davranış değişiklikleri gibi başka semptomlar yaşarsa, veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Işığın az bir kısmı ise, gözde tutularak sarı-yeşil göz ışıldamasını sağlar. Bu durum, gece vaktinde köpeklerin ya da kedilerin gözüne doğru ışık tutulduğunda görülebilir. Örtü tabakasındaki bu yansıtma sayesinde geceleri insandan daha iyi görürler ve düşük ışık kaynaklarını daha iyi değerlendirebilirler.
Köpeklerin meydana gelen depremdeki P dalgalarını hissedebildikleri düşünülmektedir. P dalgası, zemini dalganın hareket ettiği yönün tersine sallayan, sıkıştırıcı bir dalgadır. P dalgası, depremde bir diğer dalga türü olan S dalgasından daha hızlı ilerler ve köpeğin bulunduğu konuma S dalgasından saniyeler önce ulaşır.
Bir köpeğin görüş alanı bizimkinden çok daha geniştir; daha uzak mesafedeki nesneleri görebilirler ve alacakaranlık ve şafakta görme yetenekleri bizimkinden çok daha üstündür, bu da insan gözünün algılayamayacağı belirli hareketleri algılamayı mümkün kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri