Embriyonun geliştiği ve gebelik organı olarak da bilinen Rahim (Uterus), içi boş ve kaslı bir organdır. Döllenen yumurtanın gelişim sürecinde ev sahipliğini yapar ve gereken olgunluğa eriştiğinde doğumun gerçekleşmesi için embriyoyu içerisinden atar.
Bunlardan en içte olanı “endometrium” adını alır, adet siklusu boyunca değişimler gösterir. Ortadaki kas tabakasına myometrium denir. Uterusun en kalın tabakasıdır ve istemsiz çalışan düz kaslardan oluşur. Uterusu dışarıdan çevreleyen zar tabakasına ise “seroza” ismi verilir.
Corpus uteri'nin iç boşluğuna cavitas uteri denir. Yaklaşık 6.5 cm kadardır. Cavitas uteri'yi vaginaya bağlayan kanala canalis cervicis uteri denir. Uterusun bağları ve ligamentleri: Uterusun 5 bağı vardır.
Rahmin içi ise üçgen şeklinde bir boşluktan oluşur. Bu boşluğun iç kısmını döşeyen tabakaya 'endometrium' denir. Bu tabaka her adet kanaması ile yenilenir. Adetin başında ince olan bu yapı, bir sonraki adet kanamasına kadar giderek kalınlaşır.
Uterus, en uç kısımda serviks adı verilen rahim ağzı ve her iki yanda yumurtalıklara uzanan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
Uterus (rahim) idrar torbası ile rectum kalın bağırsağın son bölümü arasında yer alan; armut şeklinde bir organdır. Ana görevi embriyoyu ( döllenmiş yumurta) beslemek ve büyütmektir. Eğer yumurta döllenmez ise kalınlaşmış rahim iç çeperi her ay adet kanaması olarak dökülür.
Ultrason bulgusuna göre serklaj… Normal rahim ağzı uzunluğu ortalama 40 ila 50 mm.dir.
Menopoza girmemiş sağlıklı bir kadının rahim duvarı kalınlığı 5 ila 14 mm arasında olmalıdır. Menopoz döneminde rahim duvarının incelmesi doğaldır ancak üreme çağında 15 mm'den daha kalın rahim duvarı, endometrial hiperplazi anlamına gelir.Menopoz sonrası ise 4-5 mm nin üzerinde olmamalıdır.
Rahim normalde armut şeklinde, 7,5 cm uzunluğunda, 5 cm eninde, 2,5 cm derinliğinde olan bir organdır.
Kadınlarda sık görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekebiliyor. Bu durum kadınlar için cinsel yaşam ve menopoz süreci ile ilgili pek çok soru işaretini beraberinde getirebiliyor.
Uterus (Rahim)
Normal anatomide öne ya da arkaya dönük olabilir. Fundus, Korpus, İsthmus ve serviks olarak 4 kısımda incelenir.
En iç tabaka olan endometrium, adet kanamasında dökülen ve gebelik durumunda bebeğin yuvalandığı bölümdür.
Vajinal relaksasyon sendromu; genellikle zor doğumlar, gebelik, sigara kullanımı, yaşlılık, menopoz, kolajen doku hastalıkları ve östrojen eksikliğine bağlı olarak vajinadaki kas ve bağ dokunun kaybı sonucunda ortaya çıkan vajinal genişlemedir.
Pelvis kaslar ve ligament bağ dokularının zayıflamasıyla rahim yeterli desteği alamadığı için aşağı doğru kayar ve çıkıntı yapar. Buna rahim sarkması ya da tıp literatüründe ki adıyla uterus prolapsusu denir.
Tıpta uterus olarak tanımlanan rahim, doğum yapmamış kadınlarda 5 ile 6 cm. doğum yapan kadınlarda ise 6 ile 7 cm. büyüklüğünde bir üreme organıdır.
İyi bir endeomtrium adet sırasında ince olmalı, yumurtlama günlerinde 7-14 mm ve üç çizgi görünümünde olmalıdır. Üreme çağında 15 mmden daha kalın endometrium hamilelik işaretidir. BHCG testi yapılmalıdır. Menopoz öncesi endometrium 15 mm den fazla olması hiperplazi işareti olabilir, takip ve tedavi gerektirir.
Rahim büyümesi neden olur? Sorusunun cevabı, normal olan ve olmayan boyutta ele alınıyor. Gebelikte rahim büyümesi ve regl döneminde rahim duvarının kalınlaşması olağan ve gerekli bir durum iken, bunun dışındaki rahim büyüme ve genişlemesi ciddi bir jinekolojik sorun olarak değerlendiriliyor.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Rahim ağzı açıklığı 10 cm olduğunda açılma tamamlanmıştır yani bebeğin başının geçebileceği kadar açılma olmuştur.
Rutin gebelik takibinde, gebeliğin ilk üç ayında rahim ağzı vajinal ultrason ile ölçülüyor, ayrıca basit ve ağrısız bir muayene yapılıyor. Bu tetkikler sonrası rahim ağzı 25 mm.'nin altındaysa rahim ağzı yetmezliğinden şüpheleniliyor.
Rahim (uterus) kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Üreme sistemi vajina, rahim ya da uterus, rahim boynu (serviks), fallop tüpleri(yumurtalık kanalları) ve overler (yumurtalıklar)'den oluşmaktadır. Rahim gebelik sırasında bebeğin gelişimini koruyan armut şeklindeki kaslı bir torbadır.
Öncelikle rahmin çocuk taşımak ve doğurmak dışında bilinen başka önemli bir görevi yok. Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri