Güneşin doğduğu yön Doğu yönüdür. Bu durumda tam karşısı batı olur. Arkamız Doğu yönüne dönük olduğunda yüzümüz Batı yönüne bakar. Sağ kolumuz Kuzey yönü sol kolumuz ise Güney yönü yani kıbleyi gösterir.
Böylece bir yerin kıble yönü doğru ve kolay bir şekilde bulunur. Yine güneş sabahları doğudan doğar, akşamları batıdan batar. Buna göre sabah saatlerinde sağ kolunuzu güneşin doğduğu yöne uzatırsanız, sol yanınız batı, önünüz kuzey, arka yönünüz ise güneydir. Ülkemizin orta ve doğu kesimlerinde bu yön kıble yönüdür.
Pusula ibresinin, pusula yuvasındaki Kuzey (N) ile çakışıncaya kadar çeviriniz. Pusula iğnesi ile N çakıştığında durun. Sonrasında (Kuzey yani N den itibaren) saat yönünde bulunduğunuz şehre ait pusula derecesini pusula üzerinde bulun. O kıble açısının gösterdiği yön sizin kıble yönünüzdür.
Kıble, Suudi Arabistan'ın Mekke şehrindeki Büyük Cami'de bulunan Kabe'ye dönük sabit yöndür.
İlk iş, sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmek olmalı. Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor. (Güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açı).
İlgili 32 soru bulundu
Bilerek kıble yönünden başka yöne doğru kılınan namaz geçersiz olur. Kıble yönünü bilmeyen kimse ise araştırma yapar; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Eğer namazı tamamladıktan sonra hata ettiğini anlarsa, namazı sahih olur. Yeniden kılması gerekmez.
Buna göre, namaz kılan kişi, kendisini Kâbe'ye dik olarak bağlayan doğrusal çizgiden, sağa veya sola 45 derece dönmediği sürece Kıble istikametinden tamamen sapmış olmaz ve bu durum namazının sıhhatine engel teşkil etmez. Bir Müslümanın camide namaz kılması hâlinde kıbleyi ayrıca araştırmasına gerek yoktur.
İlk iş, sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmek olmalı. Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor.
Cevap: Kıble, Kâbe'nin binası değil, arsasıdır. Yani yerden Arş'a kadar, o boşluk kıbledir. Bunun için kuyu, deniz dibinde, yüksek dağların tepesinde, uçakta, bu yöne doğru namaz kılınabilir. Hacı olmak için de, Kâbe'nin binasına değil, o arsaya gidilir, başka yerlere giden, hacı olamaz.
Namazlar kıbleye dönülerek kılınır. Cami minarelerinin kapıları ise kıble yönüne göre inşa edilir. Yani minare kapıları güney yönü işaret eder. Çünkü kıble güney yönüne dönerek bulunur.
Amr b. Âs, “Kâbe bütünüyle kıbledir, kendi kıblesi ise yüzüdür (yani Kâbe kapısı ve Makām-ı İbrâhim'in bulunduğu doğu tarafı); eğer bu tarafa yönelerek namaz kılamazsan Hz. Peygamber'in kıblesine yönel” demiştir ki bu da Rükn-i Şâmî ile altın oluk arasında kalan yerdir (bk.
Pusula'nın konumunuza erişmesine izin verme
Pusula konumunuzu görmüyorsa Konum Servisleri'ni açtığınızdan emin olun. Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri bölümüne gidin, sonra Konum Servisleri'ni açın. Pusula'ya dokunun, sonra Uygulamayı Kullanırken'e dokunun.
Değerli kardeşimiz, Takvimlerde bulunan "kıble saati"ne göre de kıble belirlenebilir. Mesela, takvimde kıble saati 10:30 ise, bu saat geldiğinde güneşin bulunduğu istikamet kıble yönüdür. Dik bir nesnenin gölgesi kıble istikametini gösterecektir.
Güneş doğudan doğar, batıdan batar. Yönümüzü bulmaya yarayan alet pusuladır. Pusulanın kırmızı ucu her zaman kuzeyi gösterir. Böylece pusulaya bakarak nerede olduğumuzu anlayabiliriz.
Dünya'dan bakıldığında Güneş sabah doğudan doğar ve öğle vakti gökyüzünde en yüksek noktaya ulaşır. Öğleden sonra yavaş yavaş alçalarak akşam vakti batıdan batar ve geceleri tamamen kayboluyormuş gibi görünür. Güneş'in gökyüzündeki bu hareketine “göreli hareket” denir.
TESBİH İLE KIBLE BULMA YÖNTEMİ
Şu şekilde yapıldığı rivayet edilir: 99'luk tespih ele alınıp 3 ihlas ve 1 fatiha okunur. Tespih, yere paralel olacak şekilde çevrilmeye başlanır. Yavaşladığında ileri geri salınım hareketi yapar. Gittiği iki yönden biri kıble yönüdür.
İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir. Ancak Medine'ye hicret vuku bulunca Medine civarındaki hisarlarda yerleşik bulunan kalabalık Yahudi kabilelerini İslam'a ısındırmak maksadıyla kıblenin Kâbe'den Mescid-i Aksa'ya dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz.
Bu araştırmada, tevhide davet eden peygamberlerin kıblesine ilişkin analizlerin tespiti amaçlanmıştır. Yön/cihet anlamına gelen kıble, kılınan namazın istikâmetini belirten bir kavram olarak tanımlanmaktadır. Namaz ibadetine kıble olan iki mabet vardır. Bunlardan biri Mescid-i Haram; diğeri Mescid-i Aksâ'dır.
Kabe, ülkemizden bakıldığı zaman Güney tarafta kalmaktadır. Tam konumu ise Güney Doğudur. Bu durumda kıbleyi bulmak için Güney yöne doğru dönmek gerekir. Kıble Güney yöne bakar.
Evde Namaz İçin Kıble Nasıl Bulunur? Evde namaz kılmak için kıble yönü belirlenmemişse en kolay olarak pusula ile kıble yönünü bulmak olmaktadır. Türkiye'de kıble güney ile güneydoğu yönlerinde güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açıda bulunmaktadır. Camiler içindeki mihrap ve minareler kıbleyi göstermektedir.
Kutup yıldızı, görünüşte sabit olup daima güney istikametine bakmakta olduğundan onunla kıbleyi bulmak mümkündür.
İslam Araştırmaları Dergisi
Örneğin Hz. Muhammed a.s. peygamberliğinin ilk yıllarında Kâbe'ye doğru namaz kıldığı halde, daha sonra kıble edinmiş olduğu el-Mescidü'l-Aksâ, İslâm'ın ilk kıblesi olarak nitelenmiştir.
Değerli kardeşimiz, Müslümanlar Allah emrettiği için Kâbe'ye yönelerek namazlarını kılmaktadır. Amaç Kâbe'ye tapmak değil, Allah'ın emrini yerine getirmektir. Mesela İslamiyet'in ilk yıllarında Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kılınıyordu.
Hz. Peygamber (sas) Medine'ye hicret ettikten sonra 16 veya 17 ay Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kılmıştı. Bir gün cemaate namaz kıldırırken gelen vahiyle kıblenin Mescid-i Aksa'dan Kabe'ye çevrildiği bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri