Ütü her ne kadar kıyafet üzerinde unutulmadığı sürece yanma durumu söz konusu olmasa da, yanlış ütüleme teknikleri ve yanlış ütü sıcaklığından dolayı kıyafetin esnemesi ya da parlaması kaçınılmaz olur.
Temizlemek için yarım limon suyunu kaseye sıktım. bir tatlı kaşığı karbonatında ekledikten sonra karıştırdım.Bu karışımı yanan ütü tabanına pamuklu küçük bir bez parçası ile sildikten sonra yaklaşık 5 dakika sonra temiz bir bezle sildim.tabanda yanıktan hiç eser kalmadı.Çok mükemmel bir sonuç aldım.
Öncelikle yanık olan bölgeyi, oksijenli suyun içerisine alarak 30 dakika bekletin. Ardından çamaşır makinesine atarak her zamanki gibi yıkayın. Yanık lekesinin kısa sürede kaybolduğunu göreceksiniz. Temizlik yaparken sık sık yardımımıza koşan sirke, bu kez ütü yanıklarına da çare oluyor.
Sirkeye batırılmış bezi ütü parlaması izleri olan bölgenin üstüne yerleştirin. Kumaşa nüfuz edecek şekilde buhar vermek için ütüyü dokundurmadan bezin üzerinde tutarak bir süre parlama bölgesine buhar uygulayın. Kumaşı yüzünü çevirin ve lifleri eski haline getirmek için parlak lekeleri biraz ovalayın.
Islak ütüleme kıyafetlerinize zarar verebilir.
Nemli kalacak şekilde mutlaka kurutun. Giysilerinizi hafif nemli ütülemek kırışıklıkların daha kolay açılmasını sağlar. Kalıcı iz kalmaması için lekeli kıyafetleri ütülemeyin.
İlgili 16 soru bulundu
Yanık izi çok kötü değilse deterjanı lekenin üzerine sürün ve silin. Bazı durumlarda, bu şekilde lekeyi tamamen çıkarabilirsiniz. İnatçı ütü yanığı lekelerini çıkarmak için ise, lekeyi bol miktarda Persil deterjana tamamen batırmanız gerekecektir.
Ütünün parladığı bölgeye hafifçe bastırarak, buhar ile nemli bir kumaşın yardımıyla ütü izini gidermeye çalışın. Kumaşın tersini ütüleme: Kumaşın parladığı bölgeyi düzeltmek için, kumaşın tersini çevirerek ütü yapın. Böylece doğrudan kumaşa temas etmemiş olursunuz ve parlamaları azaltabilirsiniz.
ÜTÜ YAPARKEN PARLAMA
Bunu önlemek için ipek, yün ve kadife gibi parlama yapabilecek kumaşlar için bir ütü bezi bulundurun. Ütü yaparken kıyafetin üzerine sereceğiniz ince kumaş, parlamayı önleyecektir.
Kumaş çeşidine göre uygun sıcaklık ayarı kullanılmasına rağmen ütü kıyafete yapışıyorsa, bu ütünün sıcaklık kontrolünü yapan termostatında problem olduğu anlamına gelir.
Limon ve karbonattan hafif kıvamlı bir karışım elde edin. Daha sonra bu karışımı ütü tabanına sürün ve 5 dakika kadar beklemeye başlayın. Yaklaşık 5 dakika geçtikten sonra hafif nemli bir bez yardımı ile bu karışımı tabandan temizleyin. Sonrasında ütüyü birkaç dakika çalıştırın ve sonuç sizlerle!
Ütü modelleri genellikle 1000 ila 2400 watt enerji tüketimine sahiptir. Ay içinde toplam 12 saat ütü kullanıldığı düşünülürse 24 kWh enerji tüketildiği görülür. 2023 yılı için belirlenen elektrik tüketim bedeli 1,48 TL ile 2,22 TL arasında değişir.
Ütüler En Çok Elektrik Sarf Eden Küçük Ev Aleti
Ütüler evlerdeki enerji tüketim kapasitesi en yüksek cihazların başında geliyor. Bir örnek vermek gerekirse haftada ortalama 4 saat çalışan bir ütünün harcadığı elektrik miktarı, neredeyse sürekli çalışan buzdolabının aylık elektrik sarfiyatına denk oluyor.
Ütü fişte ise fişten çıkarın. Bir su kabı içinde 1 yemek kaşığı limon tuzunu ve 1 fincan sıcak suyu karıştırın. Karışan ve eriyen limon tuzu olan suyu, ütünün su haznesine ekleyin. Ütüyü çalıştırarak, buhar tuşu ile kireçlerin dökülmesini sağlayın.
Beyaz sirke ile ütü nasıl temizlenir? Temin ettiğiniz beyaz sirkeyi bir miktar ısıtın ve ardından temiz bir bezi bu sirkenin içine batırıp bezin iyice ıslanmasını sağlayın. Ardından fazla sirkesini süzdürüp ütü tabanının lekeli kısmını hafif hafif ovalayarak lekelerden kurtulun.
Limonun asidik gücünden faydalanmak için ütü izinin üzerine biraz limon suyu ve tuz eklemeli ve yaklaşık olarak 20 dakika beklemelisiniz. Ütü izi bulunan bölgeyi soğuk su ile yıkadıktan sonra giysinizi çamaşır makinesine atabilir ve ütü izinin geçmesini sağlayabilirsiniz.
Yarım bardak suya oksijenli su ekleyin. Yani yarım bardak su ve yarım bardak oksijenli karışımı hazırlayın. İyice karıştırın ve bir bezi bu su ile ıslatın. Yanık lekesi olan bölgeyi bu bezle silin.
Yanık görülen kişinin solunumu ve hava yolu açıklığı kontrol edilir. Yanan bölge çok geniş değilse en az 20 dakika soğuk su ile yıkanır. Ödem oluşma ihtimali göz önünde bulundurulup saat, yüzük, bilezik gibi malzemeler çıkartılır. Yanan bölgedeki kıyafetler dikkatle çıkartılır.
Yanık ne kadar derinse, o kadar fazla iz kalma olasılığı vardır.
Cildin farklı bölgelerinde meydana gelen yanık lekesi için öncelik uzman doktor kontrolünde ilaç tedavisidir. Bu yöntem ile yanıt ve kesin önemli kısmı ortadan kaldırılır. Daha sonra kalan izlerini tamamen yok edilmesi için kimyasal peeling ve lazer yöntemleri ele alınır. Bazı yanıklar ise tıbbi müdahale gerektirir.
2)Sirke yardımı ile kireç sökme işlemi; Sirke hem temizlik hem yemek hem de şifa amaçlı kullanılıyor. Bu kez de sirkeyi ütünüzün kireç problemi için kullanmayı tercih edebilirsiniz. Eşit miktarda su ve sirkeyi ütünüzün haznesine boşaltın. Ardından yine ütünüzü çalıştırarak sirkenin gözeneklere ulaşmasını sağlayın.
Ütünün icadı 17. yüzyıl başlarına kadar dayanmaktadır. İlk başlarda giysileri düzleştirmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılırken daha sonra saplı düz demir plakalar ateşte ısıtılmaya başlandı. Bu yöntemle ısının uzun süre korunamaması yüzünden demir plakaları oyarak içlerini kömür közüyle doldururlardı.
Karbonat ve sirke yöntemi; Karbonat ve sirkeyi birbirine karıştırın. Temiz bir bez ile beraber karışımı ütünün alt kısmına sürerek tertemiz hale getirebilirsiniz. Limon ve karbonat yöntemi; Limon ve karbonat karışımı ile elde edilecek kıvam ütünün tabanına sürülmelidir. Sonra 5 dakika bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri